Jak przebiega otwarcie testamentu u notariusza?

Witam. Mój ojciec zmarł 7 lat temu, mama zmarła teraz zostawiając testament w którym obdarowuje mnie i moją bratanicę, brat pominięty w testamencie.
Czy testament powinnam złożyć w sądzie?
anonim cytuj
03-02-2024
Czy może najpierw sprawa spadkowa po ojcu.

anonim cytuj
03-02-2024
To są dwa odrębne dziedziczenia. Chcesz to zrobić za jednym zamachem? Czy wszyscy spadkobiercy są zgodni? Możecie to załatwić u notariusza.

anonim cytuj
03-02-2024
Nie wiem jak inni chcą nie mamy kontaktu, ja mam testament więc muszę złożyć w sądzie, a co dalej wyniknie zobaczymy.

anonim cytuj
03-02-2024
Tak albo otworzyć u notariusza.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Kiedy powiadomić pracodawcę o ciąży?
Witam, Jestem zatrudniona w oparciu o umowę zastępstwo. Jestem w ciąży, nie zgłosiłam tego jeszcze pracodawcy, a w międzyczasie pracodawca zaproponował podpisanie umowy na czas nieokreślony od stycznia. Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży, nie informując pracodawcy? Czy muszę go powiadomić? Po jakim czasie od podpisania umowy mogę pójść na zwolnienie ?...
Czy korzystniej jest odrzucić spadek?
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii. Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi. Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze. *(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...
Służebność mieszkania/domu
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu. Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
Jak uzyskać informacje o spadku?
[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub ...

Wyszukiwarka