Stawkę niższa niż najniższa krajowa.

Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
03-02-2024
Jeśli nie jest to umowa godzinowa lub w umowie nie jest wpisane że jest to najniższe wynagrodzenie aneks powinien być. Zostaje tylko PiP bądź (nie wiem jaka spółka) organ nadrzędny np. ministerstwo. Jakby zwierzchnik zwierzchnika.

anonim cytuj
03-02-2024
W umowie mam zawartą stawkę godzinową. Tylko i wyłącznie. Organem nadrzędnym jest Agencja Rozwoju Przemysłu.

anonim cytuj
03-02-2024
Związki nie mają dojścia? Przy stawce godzinowej pracodawca winien jest wyrównywać kwotę ponieważ przy takich umowach może być różna liczba godzin. Nie powinno być to mniej niż minimalna przy umowie o pracę.

anonim cytuj
03-02-2024
Jeżeli na umowie jest kwota napisana jeżeli tak to musi dać aneks a jeżeli nie da to i tak musi wypłacić minimalne wynagrodzenie.
Chyba że zamiast kwoty (3600 ) jest napisane „minimalne wynagrodzenie „to aneksu nie musi dawać.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Kasacja wyroku.
Znajomy po nieudanej apelacji dostał wyrok 2 lata. Można coś jeszcze zrobić ? Rozważa kasację czy mogę prosić o informację jak to działa oraz jak długo czeka się na decyzję ? Czy jeśli zatrzymają go teraz i trafi do zakładu karnego to jeśli kasacja się uda zwolnią go, czy napisanie kasacji wstrzymuje wykonanie wyroku ? Jeśli tego nie zrobi to czy może pisać w trakcie odsiadki o wcześniejsze zwolnienie lub dozór elektroniczny? Będę wdzięczna za ...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...
Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...

Wyszukiwarka