Stawkę niższa niż najniższa krajowa.

Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
03-02-2024
Jeśli nie jest to umowa godzinowa lub w umowie nie jest wpisane że jest to najniższe wynagrodzenie aneks powinien być. Zostaje tylko PiP bądź (nie wiem jaka spółka) organ nadrzędny np. ministerstwo. Jakby zwierzchnik zwierzchnika.

anonim cytuj
03-02-2024
W umowie mam zawartą stawkę godzinową. Tylko i wyłącznie. Organem nadrzędnym jest Agencja Rozwoju Przemysłu.

anonim cytuj
03-02-2024
Związki nie mają dojścia? Przy stawce godzinowej pracodawca winien jest wyrównywać kwotę ponieważ przy takich umowach może być różna liczba godzin. Nie powinno być to mniej niż minimalna przy umowie o pracę.

anonim cytuj
03-02-2024
Jeżeli na umowie jest kwota napisana jeżeli tak to musi dać aneks a jeżeli nie da to i tak musi wypłacić minimalne wynagrodzenie.
Chyba że zamiast kwoty (3600 ) jest napisane „minimalne wynagrodzenie „to aneksu nie musi dawać.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Alimenty w małżeństwie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników. Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...
Sprawy alimentacyjne
Cześć! Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych? Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci. Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...

Wyszukiwarka