Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?
Jeśli nie jest to umowa godzinowa lub w umowie nie jest wpisane że jest to najniższe wynagrodzenie aneks powinien być. Zostaje tylko PiP bądź (nie wiem jaka spółka) organ nadrzędny np. ministerstwo. Jakby zwierzchnik zwierzchnika.
anonim cytuj
03-02-2024
W umowie mam zawartą stawkę godzinową. Tylko i wyłącznie. Organem nadrzędnym jest Agencja Rozwoju Przemysłu.
anonim cytuj
03-02-2024
Związki nie mają dojścia? Przy stawce godzinowej pracodawca winien jest wyrównywać kwotę ponieważ przy takich umowach może być różna liczba godzin. Nie powinno być to mniej niż minimalna przy umowie o pracę.
anonim cytuj
03-02-2024
Jeżeli na umowie jest kwota napisana jeżeli tak to musi dać aneks a jeżeli nie da to i tak musi wypłacić minimalne wynagrodzenie.
Chyba że zamiast kwoty (3600 ) jest napisane „minimalne wynagrodzenie „to aneksu nie musi dawać.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...
Przebywam właśnie na chorobowym, jest to mój pierwszy dzień. Wcześniej nigdy nie korzystałem z tego przywileju osoby pracującej. Będąc dociekliwym chciałem zorientować się co mogę będąc na L4. Większość formułek jest dla mnie w zupełności zrozumiała, ale dwie kwestie tworzą wyłącznie niejasności i chciałbym uzyskać od życzliwej osoby wyjaśnienie.
1." Czy nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego celem."...
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania.
Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Mam działalność nierejestrowaną. Czy jeśli podpiszę umowę o współpracę, wystawie 1 fakturę VAT, ale płatność w trzech miesiącach (by zmieścić się w limicie) to będzie to mieć znamiona działalności gospodarczej? Przeczytałam już kilka artykułów i tak właśnie to rozumiem, ale wole potwierdzić...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: