Stawkę niższa niż najniższa krajowa.

Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
03-02-2024
Jeśli nie jest to umowa godzinowa lub w umowie nie jest wpisane że jest to najniższe wynagrodzenie aneks powinien być. Zostaje tylko PiP bądź (nie wiem jaka spółka) organ nadrzędny np. ministerstwo. Jakby zwierzchnik zwierzchnika.

anonim cytuj
03-02-2024
W umowie mam zawartą stawkę godzinową. Tylko i wyłącznie. Organem nadrzędnym jest Agencja Rozwoju Przemysłu.

anonim cytuj
03-02-2024
Związki nie mają dojścia? Przy stawce godzinowej pracodawca winien jest wyrównywać kwotę ponieważ przy takich umowach może być różna liczba godzin. Nie powinno być to mniej niż minimalna przy umowie o pracę.

anonim cytuj
03-02-2024
Jeżeli na umowie jest kwota napisana jeżeli tak to musi dać aneks a jeżeli nie da to i tak musi wypłacić minimalne wynagrodzenie.
Chyba że zamiast kwoty (3600 ) jest napisane „minimalne wynagrodzenie „to aneksu nie musi dawać.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Wymiana dokumentu Prawo jazdy
Jeśli siostra miała bezterminowe prawo jazdy, ale zmieniła nazwisko po ślubie i wymieniła dokument prawo jazdy wtedy zmienili jej na terminowe prawo jazdy. Było to ok. 6 lat temu. Wyczytałam w Internecie, że skoro ktoś ma bezterminowe prawo jazdy to po zmianie nazwiska dalej powinny być bezterminowe. Jednakże jej zrobili terminowe. Stąd pytanie: Czy można to jeszcze zmienić ten dokument na bezterminowe?...
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...
Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?...
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...

Wyszukiwarka