Jakie dokumenty są potrzebne do pozwu o alimenty?

Witam mam pytanie, pierwszy raz będę pisać pismo o alimenty na dziecko w jakiej wysokości o alimenty mogę się starać ? I co potrzeba za dokumenty do sądu ?
anonim cytuj
03-02-2024
Jakie ojciec ma dochody? Gdzie pracuje? Czy ma jeszcze inne dzieci? Następnie potrzeby dziecka...w zależności ile ma lat? Pozbierać rachunki wszystkie żeby udokumentować.

anonim cytuj
03-02-2024
Musisz nazbierać dokumentację (faktury imienne itp.) i w zależności od potrzeb dziecka o takie możesz wnioskować, przedstawiasz jakie masz opłaty za media, za wynajem bądź za utrzymanie domu, za żłobek (zależy ile ma dziecko), za utrzymanie dziecka, odzież, leki, żywność. Sąd teraz bierze pod uwagę możliwości zarobkowania ojca, nie to czy posiada pracę i za jakie pieniądze (tatusiowie z alimentami często ukrywają dochody). Dziecko po rozstaniu rodziców nie może mieć gorszych warunków bytowych jak w trakcie a jeżeli ojciec ma inne dzieci to każde muszą żyć na tym samym poziomie, więc jeżeli ojciec ma inną rodzinę to Wasze dziecko musi mieć zapewnione nie gorsze warunki jak tamte. Ogólnie zależy od wielu dziecka i sytuacji. Ogólnie przedstaw wszystkie wydatki na utrzymanie domu i dziecka i w pozwie wpisz trochę więcej żeby było z czego "iść na kompromis ". Ogólnie 500 zł na dziecko to w tej chwili w większości takie minimum.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna nieruchomości ze służebnością osobistą.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Odwołanie się od wyroku.
Witam, mam pewien problem , mianowicie: chcę się odwołać do sądu okręgowego w sprawie wyroku i jak to w miarę mądrze napisać. Sąd rejonowy cywilny ogłosił wyrok w mojej sprawie, którą założyłem byłej żonie o zwrot rzeczy. Sąd w postępowaniu pominął mój dowód w sprawie tj. fakturę zakupu mebli. Dzisiaj byłem w sądzie i oglądałem swoje akta, w aktach jest wzmianka o tej fakturze i sama faktura. Dla mnie jest to błąd sądu a jednocześnie moja stra...
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...

Wyszukiwarka