Jakie dokumenty są potrzebne do pozwu o alimenty?

Witam mam pytanie, pierwszy raz będę pisać pismo o alimenty na dziecko w jakiej wysokości o alimenty mogę się starać ? I co potrzeba za dokumenty do sądu ?
anonim cytuj
03-02-2024
Jakie ojciec ma dochody? Gdzie pracuje? Czy ma jeszcze inne dzieci? Następnie potrzeby dziecka...w zależności ile ma lat? Pozbierać rachunki wszystkie żeby udokumentować.

anonim cytuj
03-02-2024
Musisz nazbierać dokumentację (faktury imienne itp.) i w zależności od potrzeb dziecka o takie możesz wnioskować, przedstawiasz jakie masz opłaty za media, za wynajem bądź za utrzymanie domu, za żłobek (zależy ile ma dziecko), za utrzymanie dziecka, odzież, leki, żywność. Sąd teraz bierze pod uwagę możliwości zarobkowania ojca, nie to czy posiada pracę i za jakie pieniądze (tatusiowie z alimentami często ukrywają dochody). Dziecko po rozstaniu rodziców nie może mieć gorszych warunków bytowych jak w trakcie a jeżeli ojciec ma inne dzieci to każde muszą żyć na tym samym poziomie, więc jeżeli ojciec ma inną rodzinę to Wasze dziecko musi mieć zapewnione nie gorsze warunki jak tamte. Ogólnie zależy od wielu dziecka i sytuacji. Ogólnie przedstaw wszystkie wydatki na utrzymanie domu i dziecka i w pozwie wpisz trochę więcej żeby było z czego "iść na kompromis ". Ogólnie 500 zł na dziecko to w tej chwili w większości takie minimum.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Wykonywanie pracy niezgodnej ze stanowiskiem.
Sklep wielkopowierzchniowy i należąca do sklepu ( jedna firma ) hurtownia spożywcza , pracownicy zatrudnieni na etatach sprzedawcy , magazynierów . Dotychczas , sklep jak i hurtownia obsługiwane były w kwestiach porządku , czystości w obu obiektach jak również w toaletach dla pracowników oraz klientów , a także szatniach i stołówkach przez zewnętrzną firmę sprzątającą. Na dzień dzisiejszy z powodu braku firmy sprzątającej , pracodawca nakazuje c...
Licytacja mieszkania
Witam proszę o poradę. Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie. Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze j...
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Scalanie gruntów.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...

Wyszukiwarka