Jakie dokumenty są potrzebne do pozwu o alimenty?

Witam mam pytanie, pierwszy raz będę pisać pismo o alimenty na dziecko w jakiej wysokości o alimenty mogę się starać ? I co potrzeba za dokumenty do sądu ?
anonim cytuj
03-02-2024
Jakie ojciec ma dochody? Gdzie pracuje? Czy ma jeszcze inne dzieci? Następnie potrzeby dziecka...w zależności ile ma lat? Pozbierać rachunki wszystkie żeby udokumentować.

anonim cytuj
03-02-2024
Musisz nazbierać dokumentację (faktury imienne itp.) i w zależności od potrzeb dziecka o takie możesz wnioskować, przedstawiasz jakie masz opłaty za media, za wynajem bądź za utrzymanie domu, za żłobek (zależy ile ma dziecko), za utrzymanie dziecka, odzież, leki, żywność. Sąd teraz bierze pod uwagę możliwości zarobkowania ojca, nie to czy posiada pracę i za jakie pieniądze (tatusiowie z alimentami często ukrywają dochody). Dziecko po rozstaniu rodziców nie może mieć gorszych warunków bytowych jak w trakcie a jeżeli ojciec ma inne dzieci to każde muszą żyć na tym samym poziomie, więc jeżeli ojciec ma inną rodzinę to Wasze dziecko musi mieć zapewnione nie gorsze warunki jak tamte. Ogólnie zależy od wielu dziecka i sytuacji. Ogólnie przedstaw wszystkie wydatki na utrzymanie domu i dziecka i w pozwie wpisz trochę więcej żeby było z czego "iść na kompromis ". Ogólnie 500 zł na dziecko to w tej chwili w większości takie minimum.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Ulga na dzieci.
Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru. Z mężem rozliczamy się osobno i chcemy podzielić po równo ulgę na dzieci. Mamy ich dwoje. Czy zaznaczamy "cały rok" i przy każdym dziecku wpisujemy po 556,02,tak, żeby u mnie i u męża w sumie wyszło te 1112,04 przy jednym dziecku? Czy jakoś inaczej? Rozliczać się wspólnie nie możemy....
Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?
Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Wierzycielem jest firma xxx... Sprawa prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego przez sąd w xxx z dn. 19-01-2011 zaopatrzonego w klauzule wykonalności z dn. 03-03-2011 Czy ten dług jest jeszcze ważny? Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?...
Przelew pieniędzy na konto wspólne.
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie: 1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto? 2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe? 3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu? Gdzie zgłosić mobbing? ...

Wyszukiwarka