Witam mam pytanie, pierwszy raz będę pisać pismo o alimenty na dziecko w jakiej wysokości o alimenty mogę się starać ? I co potrzeba za dokumenty do sądu ?
Jakie ojciec ma dochody? Gdzie pracuje? Czy ma jeszcze inne dzieci? Następnie potrzeby dziecka...w zależności ile ma lat? Pozbierać rachunki wszystkie żeby udokumentować.
anonim cytuj
03-02-2024
Musisz nazbierać dokumentację (faktury imienne itp.) i w zależności od potrzeb dziecka o takie możesz wnioskować, przedstawiasz jakie masz opłaty za media, za wynajem bądź za utrzymanie domu, za żłobek (zależy ile ma dziecko), za utrzymanie dziecka, odzież, leki, żywność. Sąd teraz bierze pod uwagę możliwości zarobkowania ojca, nie to czy posiada pracę i za jakie pieniądze (tatusiowie z alimentami często ukrywają dochody). Dziecko po rozstaniu rodziców nie może mieć gorszych warunków bytowych jak w trakcie a jeżeli ojciec ma inne dzieci to każde muszą żyć na tym samym poziomie, więc jeżeli ojciec ma inną rodzinę to Wasze dziecko musi mieć zapewnione nie gorsze warunki jak tamte. Ogólnie zależy od wielu dziecka i sytuacji. Ogólnie przedstaw wszystkie wydatki na utrzymanie domu i dziecka i w pozwie wpisz trochę więcej żeby było z czego "iść na kompromis ". Ogólnie 500 zł na dziecko to w tej chwili w większości takie minimum.
Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie d...
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Witam, mam pytanie odnośnie zakupu auta.
Wczoraj kupiłem używany samochód z instalacją LPG od osoby prywatnej. Już w trasie powrotnej (150km) zauważyłem, że samochód zaczął spalać również spore ilości benzyny. Dzisiaj po kolejnej trasie do i z pracy (200km) moje obawy się potwierdziły, bo z połowy baku została prawie rezerwa. Nie wnikając w szczegóły, jest to wada instalacji LPG, gdyż samochód na gazie nie powinien przepalać również jednocześni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: