Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?

Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić.
anonim cytuj
03-02-2024
Zwrócić się do sądu o umożliwienie kontaktów. Ona jest opiekunem a właścicielem jest brat i to on ma wypowiedzieć się w tej sprawie. Nie jest ubezwłasnowolniony. Opisać w do sądu o sprawie i o swoich podejrzeniach. Więzi rodzinne należy utrzymywać a to że uniemożliwia kontakt jest podejrzane. Sąd wypowie się w tej sprawie i powinien wyznaczyć kontakty z bratem dla pana.

anonim cytuj
03-02-2024
Kodeks rodzinny tu niema zastosowania w kwestii kontaktów. Jedyne co możesz zrobić to zawiadomić MOPS żeby skontrolowano czy nie dzieje się mu krzywda, opisałabym też całą sytuację na posterunku policji i żeby to policja ustaliła czy na przykład bratu nie dzieje się krzywda już idąc "grubo" zawiadomić że masz podejrzenie stosowania przemocy wobec brata. Może niechęć siostry wynika z tego, że już wcześniej byłyście skonfliktowane czy dopiero od momentu kiedy stała się opiekunem brata? Sąd który wydał orzeczenia o ubezwłasnowolnieniu co jakiś czas będzie weryfikował sposób zarządzania majątkiem brata i sposób wykonywania opieki. Mam nadzieję że robi to dosyć często choć powiem że znam przypadek że dopiero po roku ktoś się zainteresował w jaki sposób jest wykonywana opieka.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....
Zwrot indywidualnego zamówienia.
Witam, kupiłem koszulkę na allegro. Po zakupie zadzwonił sprzedawca i poinformował ,że nie ma takiej jak zamówiłem ale może przysłać podobną i mi ją opisał. Zgodziłem się. Koszulka przyszła ale wbrew zapewnienia sprzedawcy ,że to zwykła polówka przyszła tzw siatka, więc poprosiłem adres do zwrotu i odesłałem ją. Problem zaczął się później gdyż sprzedający stwierdził, że koszulka była na indywidualne zamówienie i odmówił zwroty pieniędzy. Nie...
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Czy można wziąć kredyt w trakcie rozwodu?
Dzień dobry. Jestem w trakcie składania pozwu o rozwód i kompletowania dokumentów. 15 lat małżeństwa. Trójka Dzieci. Ja pracuje na pół etatu na umowę o pracę od września 2023. Brak rozdzielności majątkowej, osobne konta. Mąż prosi mnie o wstrzymanie się z pozwem, ponieważ on chce wziąć kredyt na firmę (własna działalność) na zakup partycypacji TBS. Ja się na ten kredyt nie zgadzam i z niczym nie mam zamiaru się wstrzymywać. Czy on może zaciągać k...

Wyszukiwarka