Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?

Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić.
anonim cytuj
03-02-2024
Zwrócić się do sądu o umożliwienie kontaktów. Ona jest opiekunem a właścicielem jest brat i to on ma wypowiedzieć się w tej sprawie. Nie jest ubezwłasnowolniony. Opisać w do sądu o sprawie i o swoich podejrzeniach. Więzi rodzinne należy utrzymywać a to że uniemożliwia kontakt jest podejrzane. Sąd wypowie się w tej sprawie i powinien wyznaczyć kontakty z bratem dla pana.

anonim cytuj
03-02-2024
Kodeks rodzinny tu niema zastosowania w kwestii kontaktów. Jedyne co możesz zrobić to zawiadomić MOPS żeby skontrolowano czy nie dzieje się mu krzywda, opisałabym też całą sytuację na posterunku policji i żeby to policja ustaliła czy na przykład bratu nie dzieje się krzywda już idąc "grubo" zawiadomić że masz podejrzenie stosowania przemocy wobec brata. Może niechęć siostry wynika z tego, że już wcześniej byłyście skonfliktowane czy dopiero od momentu kiedy stała się opiekunem brata? Sąd który wydał orzeczenia o ubezwłasnowolnieniu co jakiś czas będzie weryfikował sposób zarządzania majątkiem brata i sposób wykonywania opieki. Mam nadzieję że robi to dosyć często choć powiem że znam przypadek że dopiero po roku ktoś się zainteresował w jaki sposób jest wykonywana opieka.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Czy można zrobić badania lekarskie do pracy w czasie trwania L4?
Aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim po wygaśnięciu stosunku pracy. W dniu dzisiejszym tj. 30.01 podpisałam przedwstępną umowę z pracodawcą o rozpoczęciu nowej pracy od 16.02. a badania lekarskie powinnam zrobić 14.02. Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonać tę badania? Jak to się ma do złożenia wniosku o wypłatę wynagrodzenia chorobowego z ZUS...
Praca w systemie dwuzmianowym.
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć. Czy kierownictwo ma takie prawo ? Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...
Umowa ustna na wynajem mieszkania,
Witam serdecznie, proszę o poradę co zrobić? Wynajmuje mieszkanie na umowę słowna, co miesiąc wysyłam koleżance rozliczenia pradu gazu, przelew wykonuje tytułem wpłata, jednak co miesiąc wysyłamy sobie rozliczenia, place również raz w roku ubezpieczenie mieszkania, również tytułem wpłata po otrzymaniu zdjecia rachunku polisy tak koleżanka sobie zażyczyła, gdyż oficjalnie nie chciała wynająć mieszkania, płace tylko opłaty czynszowe mediowe bez ods...

Wyszukiwarka