Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?

Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić.
anonim cytuj
03-02-2024
Zwrócić się do sądu o umożliwienie kontaktów. Ona jest opiekunem a właścicielem jest brat i to on ma wypowiedzieć się w tej sprawie. Nie jest ubezwłasnowolniony. Opisać w do sądu o sprawie i o swoich podejrzeniach. Więzi rodzinne należy utrzymywać a to że uniemożliwia kontakt jest podejrzane. Sąd wypowie się w tej sprawie i powinien wyznaczyć kontakty z bratem dla pana.

anonim cytuj
03-02-2024
Kodeks rodzinny tu niema zastosowania w kwestii kontaktów. Jedyne co możesz zrobić to zawiadomić MOPS żeby skontrolowano czy nie dzieje się mu krzywda, opisałabym też całą sytuację na posterunku policji i żeby to policja ustaliła czy na przykład bratu nie dzieje się krzywda już idąc "grubo" zawiadomić że masz podejrzenie stosowania przemocy wobec brata. Może niechęć siostry wynika z tego, że już wcześniej byłyście skonfliktowane czy dopiero od momentu kiedy stała się opiekunem brata? Sąd który wydał orzeczenia o ubezwłasnowolnieniu co jakiś czas będzie weryfikował sposób zarządzania majątkiem brata i sposób wykonywania opieki. Mam nadzieję że robi to dosyć często choć powiem że znam przypadek że dopiero po roku ktoś się zainteresował w jaki sposób jest wykonywana opieka.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Bezumowne korzystanie z samochodu.
Witam , mam problem , kupiłem auto z wadą ukrytą , odstąpiłem od umowy , sprzedawca nie odbierał pism , nie reagował , sprawę przegrał , teraz zakłada mi sprawę o bezumowne korzystanie z samochodu, poradźcie proszę co mam robić....
Co ma zrobić gdy osoba została potrącona przez samochód? Była w szoku nie zgłosiła tego od razu
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Podatki od nieruchomości.
Kupiłam budynek mieszkalny do remontu na działce odłączonej od gruntów rolnych. Działka o powierzchni 2123 m. W wypisie z ewidencji gruntów figuruje jako grunty rolne zabudowane. Teren zakrzewiony i częściowo zadrzewiony ( niewielki sąd).Jak to się ma do nakazu podatkowego z urzędu gminy, w którym zakwalifikowano grunt jako grunty pozostałe w tym zajęte na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego? Nigdy nie składałam wnio...
Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...

Wyszukiwarka