Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?

Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić.
anonim cytuj
03-02-2024
Zwrócić się do sądu o umożliwienie kontaktów. Ona jest opiekunem a właścicielem jest brat i to on ma wypowiedzieć się w tej sprawie. Nie jest ubezwłasnowolniony. Opisać w do sądu o sprawie i o swoich podejrzeniach. Więzi rodzinne należy utrzymywać a to że uniemożliwia kontakt jest podejrzane. Sąd wypowie się w tej sprawie i powinien wyznaczyć kontakty z bratem dla pana.

anonim cytuj
03-02-2024
Kodeks rodzinny tu niema zastosowania w kwestii kontaktów. Jedyne co możesz zrobić to zawiadomić MOPS żeby skontrolowano czy nie dzieje się mu krzywda, opisałabym też całą sytuację na posterunku policji i żeby to policja ustaliła czy na przykład bratu nie dzieje się krzywda już idąc "grubo" zawiadomić że masz podejrzenie stosowania przemocy wobec brata. Może niechęć siostry wynika z tego, że już wcześniej byłyście skonfliktowane czy dopiero od momentu kiedy stała się opiekunem brata? Sąd który wydał orzeczenia o ubezwłasnowolnieniu co jakiś czas będzie weryfikował sposób zarządzania majątkiem brata i sposób wykonywania opieki. Mam nadzieję że robi to dosyć często choć powiem że znam przypadek że dopiero po roku ktoś się zainteresował w jaki sposób jest wykonywana opieka.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem.
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań? Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej....
Wyznaczenie pieczy zastępczej.
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...

Wyszukiwarka