Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?

Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić.
anonim cytuj
03-02-2024
Zwrócić się do sądu o umożliwienie kontaktów. Ona jest opiekunem a właścicielem jest brat i to on ma wypowiedzieć się w tej sprawie. Nie jest ubezwłasnowolniony. Opisać w do sądu o sprawie i o swoich podejrzeniach. Więzi rodzinne należy utrzymywać a to że uniemożliwia kontakt jest podejrzane. Sąd wypowie się w tej sprawie i powinien wyznaczyć kontakty z bratem dla pana.

anonim cytuj
03-02-2024
Kodeks rodzinny tu niema zastosowania w kwestii kontaktów. Jedyne co możesz zrobić to zawiadomić MOPS żeby skontrolowano czy nie dzieje się mu krzywda, opisałabym też całą sytuację na posterunku policji i żeby to policja ustaliła czy na przykład bratu nie dzieje się krzywda już idąc "grubo" zawiadomić że masz podejrzenie stosowania przemocy wobec brata. Może niechęć siostry wynika z tego, że już wcześniej byłyście skonfliktowane czy dopiero od momentu kiedy stała się opiekunem brata? Sąd który wydał orzeczenia o ubezwłasnowolnieniu co jakiś czas będzie weryfikował sposób zarządzania majątkiem brata i sposób wykonywania opieki. Mam nadzieję że robi to dosyć często choć powiem że znam przypadek że dopiero po roku ktoś się zainteresował w jaki sposób jest wykonywana opieka.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Czy właściciel działki zobowiązany jest do zadbania o nią?
Witam serdecznie. Czy istnieje jakiś przepis mówiący o tym, że właściciel działki zobowiązany jest do zadbania o nią? Mieszkam w domu jednorodzinnym w górach. Pod moim domem jest zaniedbana działka której właściciel mieszka jakieś 100 km od tego miejsca. Gdyby nie to, że dba się o swoje, już dawno miała bym w swoim ogrodzie ciernie i inne chwasty... Nie mówiąc już o żmijach i innych żyjątkach. Czy faktycznie tak jest ze " wolnoć Tomku w swo...
Odszkodowanie po potrąceniu
Hej mam pytanie wczoraj na pasach starszy pan potrącił moja bratowa bo jak stwierdził zagapił się gdyby nie kierowca który jechał za nim by uciekł ale wezwali policję i karetkę. Dziś się okazuje że na mocne stłuczenie barku i naderwane coś tam.... Zwolnienie na 18 dni z pracy. Co dalej odszkodowanie z starszego pana OC??? A jakieś zadość uczynienie za ból i wypadek się należy i gdzie z tym się udać. Proszę o pomoc...
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...

Wyszukiwarka