Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?

Dzień dobry,
interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?
anonim cytuj
02-02-2024
5 minut po każdej godzinie to nie przerwa dla pracownika tylko przerwa żeby odejść od komputera i zając się inna praca np. układanie papierów. To nie jest przerwa jako przerwa od pracy. Ale pracodawcy są różni, ja pracując typowo przy komputerze miałam 8 min dla siebie po każdej godzinie, ale pytasz jak to wygląda pod względem formalnym. Zlecenie to nie kodeks pracy.

anonim cytuj
02-02-2024
Powyżej 6h pracy przysługuje 15 minut przerwy. Te 5 minut co godzinę to nie jest stricte przerwa, ale w miarę możliwości wykonywanie w tym czasie pracy poza patrzeniem w komputer dla odpoczynku oczu i wymuszonej pozycji.

anonim cytuj
02-02-2024
Przerwa to 20 minut. Tak, w pracy przy komputerze należy się 5 minut co godzina przerwy, ale...ta przerwa nie koniecznie oznacza odejście od miejsca pracy. Chodzi o to, aby nie patrzeć w ekran, więc za przerwę może być uznane, że np. co jakiś czas przeglądasz dokumenty. To są przepisy UOP. Jeśli chodzi o zlecenie, to pracodawcą nie ma prawa w wnikać w to ile przerwy sobie robisz, bo masz wykonać konkretne zadanie w konkretnym czasie. A jak to zrobisz to już Twoja decyzja i odpowiedzialność.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak uchronić dziecko przed długami rodziców?
Pytanie do kogoś zorientowanego. Wychowuję sam syna od 4 lat, matka dziecka mimo wyroku nie płaci alimentów, synem praktycznie się nie interesuje, nie pracuje, utrzymuje ją partner. Syn ma już 16 lat i boję się ze jak dorośnie to będzie miał problem z matką gdyż ta prowadzi hulaszczy tryb życia, co powinienem zrobić żeby go od tego uchronić? Dodam tylko ze była partnerka nie ma stałego miejsca pobytu i ciężko ja namierzyć.......
Sprzedaż działki rekreacyjnej.
Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu...
Podatek od sprzedanej nieruchomości.
Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu. Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych śr...
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa. Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. 1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień? 2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odse...

Wyszukiwarka