Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?

Dzień dobry,
interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?
anonim cytuj
02-02-2024
5 minut po każdej godzinie to nie przerwa dla pracownika tylko przerwa żeby odejść od komputera i zając się inna praca np. układanie papierów. To nie jest przerwa jako przerwa od pracy. Ale pracodawcy są różni, ja pracując typowo przy komputerze miałam 8 min dla siebie po każdej godzinie, ale pytasz jak to wygląda pod względem formalnym. Zlecenie to nie kodeks pracy.

anonim cytuj
02-02-2024
Powyżej 6h pracy przysługuje 15 minut przerwy. Te 5 minut co godzinę to nie jest stricte przerwa, ale w miarę możliwości wykonywanie w tym czasie pracy poza patrzeniem w komputer dla odpoczynku oczu i wymuszonej pozycji.

anonim cytuj
02-02-2024
Przerwa to 20 minut. Tak, w pracy przy komputerze należy się 5 minut co godzina przerwy, ale...ta przerwa nie koniecznie oznacza odejście od miejsca pracy. Chodzi o to, aby nie patrzeć w ekran, więc za przerwę może być uznane, że np. co jakiś czas przeglądasz dokumenty. To są przepisy UOP. Jeśli chodzi o zlecenie, to pracodawcą nie ma prawa w wnikać w to ile przerwy sobie robisz, bo masz wykonać konkretne zadanie w konkretnym czasie. A jak to zrobisz to już Twoja decyzja i odpowiedzialność.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza
Szwagier zmarł nagle. W bankach kredytów ok. 150 tys. (Nie wiem na co, gdzie te pieniądze) bracia i matka się zrzekł majątku. Sam zmarły nie miał rodziny (ani żony, ani dzieci) sprawa teraz poszerza się o wujków, ciotki i kuzynów. Jednej z ciotek adwokat powiedział że jeżeli zmarły miał majątek, na 5000 tys. to bank nie może ściągnąć więcej niż te 5 tys. A nie ze cały kredyt te 150 tys. od osoby objętej spadkiem. Wydaje mi się, że to chodzi o...
Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....

Wyszukiwarka