Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?

Dzień dobry,
interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?
anonim cytuj
02-02-2024
5 minut po każdej godzinie to nie przerwa dla pracownika tylko przerwa żeby odejść od komputera i zając się inna praca np. układanie papierów. To nie jest przerwa jako przerwa od pracy. Ale pracodawcy są różni, ja pracując typowo przy komputerze miałam 8 min dla siebie po każdej godzinie, ale pytasz jak to wygląda pod względem formalnym. Zlecenie to nie kodeks pracy.

anonim cytuj
02-02-2024
Powyżej 6h pracy przysługuje 15 minut przerwy. Te 5 minut co godzinę to nie jest stricte przerwa, ale w miarę możliwości wykonywanie w tym czasie pracy poza patrzeniem w komputer dla odpoczynku oczu i wymuszonej pozycji.

anonim cytuj
02-02-2024
Przerwa to 20 minut. Tak, w pracy przy komputerze należy się 5 minut co godzina przerwy, ale...ta przerwa nie koniecznie oznacza odejście od miejsca pracy. Chodzi o to, aby nie patrzeć w ekran, więc za przerwę może być uznane, że np. co jakiś czas przeglądasz dokumenty. To są przepisy UOP. Jeśli chodzi o zlecenie, to pracodawcą nie ma prawa w wnikać w to ile przerwy sobie robisz, bo masz wykonać konkretne zadanie w konkretnym czasie. A jak to zrobisz to już Twoja decyzja i odpowiedzialność.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę reklamować naprawę samochodu w ASO?
Witam. Oddałem auto na bezgotówkową naprawę w autoryzowanym zakładzie. Naprawa z oc sprawcy. Podpisana cesja, samochód zastępczy itp. sporządzony kosztorys zaakceptowało TU sprawcy. Na wykazie dużo części sklasyfikowanych do wymiany + malownie + robocizna. Mam uwagi co do koloru położonego na wymieniony element- różni się od karoserii, ale tez wiem na 100% ze uszkodzona część objęta wymianą na nowy element została nie wymieniona i dalej jest usz...
kiedy nieletnia matka dostaje pelne prawa do dziecka
Witam, urodziłam córkę jak miałam 16 lat, prawnym opiekunem jest mój były partner, od urodzenia córki dał na jej utrzymanie może z 400 zł(dodam że córka już ma półtora roku), pozatym widzenia z dzieckiem tez były sporadyczne, dopiero od niedawna do niej przyjeżdża ale nie chce dawać mi żadnych pieniędzy mówi że jej coś kupi, czyli koszt jaki ma na myśli to ok 100 zł.... w tym momencie mam 17 lat i za 3 miesiące kończę 18 lat, pytanie brzmi czy g...
Reklamacja towaru.
Zakupiłem zestaw kluczy od sklepu na allegro, po pierwszym użytkowaniu grzechotka klucza się poddała na chyba 7 śrubie do odkręcenia. Poinformowałem sklep na allegro, przesłałem zdjęcia uszkodzeń, pracownik poinformował mnie aby dokręcić jeden z elementów ale jeżeli to nie pomoże to odesłać na reklamacje na ich formularzu. Na formularzu wnioskowałem o wymianę towaru na nowy. W 14 dniu pracownik odpisał: Na formularzu reklamacyjnym zgodził się P...
Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...

Wyszukiwarka