Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?

Dzień dobry,
interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?
anonim cytuj
02-02-2024
5 minut po każdej godzinie to nie przerwa dla pracownika tylko przerwa żeby odejść od komputera i zając się inna praca np. układanie papierów. To nie jest przerwa jako przerwa od pracy. Ale pracodawcy są różni, ja pracując typowo przy komputerze miałam 8 min dla siebie po każdej godzinie, ale pytasz jak to wygląda pod względem formalnym. Zlecenie to nie kodeks pracy.

anonim cytuj
02-02-2024
Powyżej 6h pracy przysługuje 15 minut przerwy. Te 5 minut co godzinę to nie jest stricte przerwa, ale w miarę możliwości wykonywanie w tym czasie pracy poza patrzeniem w komputer dla odpoczynku oczu i wymuszonej pozycji.

anonim cytuj
02-02-2024
Przerwa to 20 minut. Tak, w pracy przy komputerze należy się 5 minut co godzina przerwy, ale...ta przerwa nie koniecznie oznacza odejście od miejsca pracy. Chodzi o to, aby nie patrzeć w ekran, więc za przerwę może być uznane, że np. co jakiś czas przeglądasz dokumenty. To są przepisy UOP. Jeśli chodzi o zlecenie, to pracodawcą nie ma prawa w wnikać w to ile przerwy sobie robisz, bo masz wykonać konkretne zadanie w konkretnym czasie. A jak to zrobisz to już Twoja decyzja i odpowiedzialność.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie dyscyplinarne podczas urlopu macierzyńskiego.
Dzień dobry, czy podczas zwolnienia lekarskiego w ciąży/ urlopu macierzyńskiego można wręczyć dyscyplinarne zwolnienie kobiecie, związane jest to ze świadomym plagiatem poczynionym przez tą kobietę i naruszeniem dóbr firmy, które wyszły po czasie i firma zatrudniająca będzie pociągnięta do odpowiedzialności?...
Służebność drogi.
Witam Mam w księdze wieczystej jak jak i inni właściciele sąsiednich nieruchomości ,,bezpłatne użytkowanie, przejazd przechód przez działkę należącą do pana....(10 domów z służebnością drogi ). Mam kilka pytań 1. Co z służebnością w razie śmierci właściciela drogi? 2. Czy może właściciel nam zamknąć drogę? 3. Kto powinien zadbać o nową nawierzchnię na drodze i ewentualne naprawy? Właściciel drogi czy my jako służebnicy? 4. Kto w zimie ma dba...
Służebność gruntowa.
Witam! Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m. Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości dzia...
Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...

Wyszukiwarka