Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?

Dzień dobry,
interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?
anonim cytuj
02-02-2024
5 minut po każdej godzinie to nie przerwa dla pracownika tylko przerwa żeby odejść od komputera i zając się inna praca np. układanie papierów. To nie jest przerwa jako przerwa od pracy. Ale pracodawcy są różni, ja pracując typowo przy komputerze miałam 8 min dla siebie po każdej godzinie, ale pytasz jak to wygląda pod względem formalnym. Zlecenie to nie kodeks pracy.

anonim cytuj
02-02-2024
Powyżej 6h pracy przysługuje 15 minut przerwy. Te 5 minut co godzinę to nie jest stricte przerwa, ale w miarę możliwości wykonywanie w tym czasie pracy poza patrzeniem w komputer dla odpoczynku oczu i wymuszonej pozycji.

anonim cytuj
02-02-2024
Przerwa to 20 minut. Tak, w pracy przy komputerze należy się 5 minut co godzina przerwy, ale...ta przerwa nie koniecznie oznacza odejście od miejsca pracy. Chodzi o to, aby nie patrzeć w ekran, więc za przerwę może być uznane, że np. co jakiś czas przeglądasz dokumenty. To są przepisy UOP. Jeśli chodzi o zlecenie, to pracodawcą nie ma prawa w wnikać w to ile przerwy sobie robisz, bo masz wykonać konkretne zadanie w konkretnym czasie. A jak to zrobisz to już Twoja decyzja i odpowiedzialność.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Sprzedaż mieszkania z najemcą w trakcie umowy najmu.
Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie ...
Jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...

Wyszukiwarka