Samochód zastępczy z OC sprawcy.

Dzień dobry,
03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu odszkodowania) i oni za kolejne dni nie zapłacą. Drugi samochód zakupiłem 24.01.2024r (nie jest to prosta rzecz) a dziś 25.01. zarejestrowałem go i ubezpieczyłem, od jutra mogę już z niego korzystać, a służy mi na dojazdy do pracy, mieszkam na wsi i nie mam innej możliwości, muszę dojeżdżać swoim autem. Na te trzy dni 23,24,25.01. pożyczyłem samochodu od syna, aby móc jeździć do pracy. Czy mogę się od tego jakoś odwołać, na jakie paragrafy się powołać ? Czy mogę też zwrócić się do PZU o zwrot pieniędzy za pożyczenie samochodu od syna na te trzy dni?
anonim cytuj
01-02-2024
Samochód zastępczy należy się do likwidacji szkody lub wypłaty odszkodowania. Nic z tym nie zrobisz.

anonim cytuj
01-02-2024
Bzdura i wprowadzanie w błąd.
Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego III CZP 76/13:
Odpowiedzialność ubezpieczyciela z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje celowe i ekonomicznie uzasadnione wydatki na najem pojazdu zastępczego poniesione przez poszkodowanego w okresie niezbędnym do nabycia innego pojazdu mechanicznego, jeżeli odszkodowanie ustalone zostało w wysokości odpowiadającej różnicy pomiędzy wartością pojazdu mechanicznego sprzed zdarzenia powodującego szkodę, a wartością pojazdu w stanie uszkodzonym, którego naprawa okazała się niemożliwa lub nieopłacalna.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Komornicy zajęli pensję
Witam. Mój znajomy ma ponoć trzech komorników, którzy mu weszli na pensje. Czy jest możliwe, by w dzień jego wypłaty konto wynosiło "0zł"?...
Kontakty z dzieckiem.
Jeśli dziecko jest na stałe u matki, czy matka ma obowiązek dowozić dziecko do ojca w celu realizacji kontaktów przez ojca? (Kontakty nieuregulowane sądownie) co w sytuacji gdy ojciec powie, że nie przyjedzie po dziecko "bo nie ma na bilet"? A gdy matka nie przywiezie mu dziecka czy będzie to utrudnianie kontaktu?...
Czy pracodawca może zmusić do podpisania listy płac gdy ona się nie zgadza
Czy pracodawca może zmusić do podpisania listy płac mimo, że nie zapłacił mi za dany miesiąc i cały czas wypłatę przeciąga w czasie? ...
Wymeldowanie decyzją administracyjną.
Czy byłego małżonka, który po rozwodzie pisemnie zgodził się na wyprowadzkę można wymeldować w gminie? Zaznaczę, że termin na wyprowadzenie minął w tamtym roku i wyprowadzka doszła do skutku. Dom jest na własność byłej żony, otrzymany w spadku przed zawarciem związku małżeńskiego. Byli małżonkowie są w trakcie ustalania polubownie kwoty spłaty jaką ma ponieść była żona....

Wyszukiwarka