Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa)
Hipotetycznie przyjmijmy sytuację:
Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6
poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp.
wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6.
Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?
lipiec , sierpień , wrzesień = jest do przepracowania 64 dni
anonim cytuj
26-01-2024
Należy doczytać regulamin, jeżeli nie ma zapisów o tym, że święta są dniami wolnymi od pracy to jest to normalny dzień pracy.
anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli pracownik , na dzień za który pracodawca wedle przepisów ( praca w niedzielę lub święto ) musi mu oddać dzień wolny lub zapłacić -gdy tego dnia wolnego nie odda mu do końca okresu rozliczeniowego - weźmie, otrzyma urlop wypoczynkowy ,to czy pracodawca też jest zobowiązany aby oddać mu dzień wolny lub zapłacić ?
Inaczej -Czy fakt przebywania pracownika na urlopie wypoczynkowym , a nie faktycznego , rzeczywistego świadczenia pracy przez pracownika wyklucza ten obowiązek pracodawcy ?
anonim cytuj
26-01-2024
"§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin."
Chciałbym się zapytać czy nie doszło do złamania prawa jeżeli chodzi o wskazanie lokalu socjalnego, który nie spełnia kryteriów i warunków pomieszczenia tymczasowego ( z mamą byliśmy eksmitowani w 2015 roku 20 kwietnia ), do sutereny, pomieszczenia piwnicznego, bez poziomu przy ziemi, z zawilgoconą przegrodą budowlaną wewnętrzną ( punkt 4 mówi o tym że przegrody budowlane nie mogą być zawilgocone ), budynek ma ponad 100 lat, do tego dochodzi zła ...
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?...
Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem k...
Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przed...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: