Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa)
Hipotetycznie przyjmijmy sytuację:
Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6
poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp.
wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6.
Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?
lipiec , sierpień , wrzesień = jest do przepracowania 64 dni
anonim cytuj
26-01-2024
Należy doczytać regulamin, jeżeli nie ma zapisów o tym, że święta są dniami wolnymi od pracy to jest to normalny dzień pracy.
anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli pracownik , na dzień za który pracodawca wedle przepisów ( praca w niedzielę lub święto ) musi mu oddać dzień wolny lub zapłacić -gdy tego dnia wolnego nie odda mu do końca okresu rozliczeniowego - weźmie, otrzyma urlop wypoczynkowy ,to czy pracodawca też jest zobowiązany aby oddać mu dzień wolny lub zapłacić ?
Inaczej -Czy fakt przebywania pracownika na urlopie wypoczynkowym , a nie faktycznego , rzeczywistego świadczenia pracy przez pracownika wyklucza ten obowiązek pracodawcy ?
anonim cytuj
26-01-2024
"§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin."
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania.
Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców.
Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku?
Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania.
Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowią...
Witam, czy jeśli ktoś wpłaci mi na konto 60 tys zł za dany przedmiot, to czy urząd skarbowy bądź inna instytucja będą pytać co to za pieniądze, za co?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: