Dzień wolny za pracę w święto.

Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa)
Hipotetycznie przyjmijmy sytuację:
Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6
poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp.
wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6.
Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?
anonim cytuj
26-01-2024
lipiec , sierpień , wrzesień = jest do przepracowania 64 dni

anonim cytuj
26-01-2024
Należy doczytać regulamin, jeżeli nie ma zapisów o tym, że święta są dniami wolnymi od pracy to jest to normalny dzień pracy.

anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli pracownik , na dzień za który pracodawca wedle przepisów ( praca w niedzielę lub święto ) musi mu oddać dzień wolny lub zapłacić -gdy tego dnia wolnego nie odda mu do końca okresu rozliczeniowego - weźmie, otrzyma urlop wypoczynkowy ,to czy pracodawca też jest zobowiązany aby oddać mu dzień wolny lub zapłacić ?
Inaczej -Czy fakt przebywania pracownika na urlopie wypoczynkowym , a nie faktycznego , rzeczywistego świadczenia pracy przez pracownika wyklucza ten obowiązek pracodawcy ?

anonim cytuj
26-01-2024
"§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin."

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Co się dzieje z emeryturą w więzieniu?
Witam. Mam pytanie, jeśli emeryt przebywa w więzieniu to co wtedy z emeryturą?...
Umowa dożywocia, czyli mieszkanie w zamian za opiekę.
Witam mam takie pytanie opiekuję się osobą, która nie ma rodziny osoba ta chce mi przepisać swój dom w zamian za tą opiekę. Jak to najlepiej załatwić?...

Wyszukiwarka