Dzień wolny za pracę w święto.

Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa)
Hipotetycznie przyjmijmy sytuację:
Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6
poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp.
wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6.
Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?
anonim cytuj
26-01-2024
lipiec , sierpień , wrzesień = jest do przepracowania 64 dni

anonim cytuj
26-01-2024
Należy doczytać regulamin, jeżeli nie ma zapisów o tym, że święta są dniami wolnymi od pracy to jest to normalny dzień pracy.

anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli pracownik , na dzień za który pracodawca wedle przepisów ( praca w niedzielę lub święto ) musi mu oddać dzień wolny lub zapłacić -gdy tego dnia wolnego nie odda mu do końca okresu rozliczeniowego - weźmie, otrzyma urlop wypoczynkowy ,to czy pracodawca też jest zobowiązany aby oddać mu dzień wolny lub zapłacić ?
Inaczej -Czy fakt przebywania pracownika na urlopie wypoczynkowym , a nie faktycznego , rzeczywistego świadczenia pracy przez pracownika wyklucza ten obowiązek pracodawcy ?

anonim cytuj
26-01-2024
"§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin."

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Jaki jest okres wypowiedzenia umowy na czas określony?
Chciałabym dopytać się jaki jest okres wypowiedzenia umowy na czas określony 11 miesięcy? W zakładzie zaczynają się grupowe zwolnienia....
Wypowiedzenie umowy z dnia na dzień.
Pracuje na umowę o pracę na czas nieokreślony 3 lata, szef kazał podpisać mi rozwiązanie umowy z dnia na dzień, bez żadnego dnia wypowiedzenia, powiedział, że jeśli tego nie podpisze to zwolni mnie dyscyplinarnie. Proszę o pomoc...
Jakie zaświadczenie z ZUS do urzędu pracy po macierzyńskim?
Mam pytanie czy jeśli byłam zatrudniona o umowę o pracę i rozwiązana została ona za porozumienie stron (ponieważ zaszłam w ciążę) to co mi przysługuje po macierzyńskim ? Wychowawcze czy zasiłek dla bezrobotnych ? Czy mogę to i to ?...
Odrzucona płatność w sklepie.
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...

Wyszukiwarka