Brak alimentacji na dziecko.

Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu:
1. Podwyższenie alimentów
2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce
3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje )
Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych wyrokiem alimentów z wnioskiem o ściganie?
Jakie rady macie dla mnie ?
anonim cytuj
26-01-2024
Punkt 1, 2, 3- do sądu, pkt 4 do prokuratury.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie na podstawie testamentu.
Miesiąc temu zmarł mój tata, nie został sporządzony testament więc na mnie i na siostrę przypada po 1/2 majątku. W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie które wcześniej wynajmowane było przez siostrę zmarłego (umowa podpisana jest do czerwca przyszłego roku). Moje pytania brzmią, jakie prawa mam do tego mieszkania (czy mogę mieszkać w nim itp.)? W jaki sposób podejść do podziału majątku w formie tego mieszkania?...
Małoletnia córka nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem
Dzień dobry. Nie wiem czy pod dobrym Adresem piszę. Mam córkę 15 letnią która nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem który wyszedł zakładu karnego po 6 latach. Córka ma z nim problemy które odbijają się na jej psychice. Nachodzi ją w szkole zmusza do robienia zdjęcie i przytulania.Ojciec córki ma sądownie wyznaczone dni w których może spotkać się z córką lecz córka odmawia widzeń. Proszę mi pomóc gdzie ja mogę z tym problemem iść żeby pomóc córce g...
Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Co teraz? Czy mogę coś z tym zrobić pod kątem prawnym?
Witam Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Teraz mi nikt nie ubezpieczy tego mieszkania w takim stanie. Woda się leje prosto do piecyka więc jest zagrożenie życia. Przyszli ze spółdzielni, popatrzyli i nic nie zrobili. Sąsiedzi którzy zalali tylko wzruszyli ramionami, nie chcą płacić za szkody, nie zrobili również nic ze źródłem zalania czyli swoją pralką. Sytuacja znowu się powtórzyła. Mam zalany piecyk, który przestał d...
Pozbycie się niechcianego lokatora.
Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest to...

Wyszukiwarka