Mieszkanie z licytacji komorniczej.

Witam,
jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby móc wszystko przepisać na siebie. I już teraz zaczynam się zastanawiać jak to wszystko załatwić z dłużnikami. Chciałabym aby płacili mi osobno wynajem (około 65% ceny rynkowej, aby byli wypłacalni) +czynsz i media we własnym zakresie. I zastanawiam się jaką umowę z nimi spisać, tak aby nie zarobili długów w spółdzielni i jak to wszystko ugryźć prawnie. Wiem, że najlepszą opcją jest eksmisja lokatorów z mieszkania, ale z tego co miałam okazję porozmawiać z dłużnikami to nie mają gdzie się podziać (mieszka teraz z nimi jeszcze dorosły syn) oraz u nas w mieście są duże kolejki na lokale socjalne... Z góry dziękuję za poradę.
anonim cytuj
25-01-2024
Umowa najmu okazjonalnego w której będzie poręczyciel, który zadeklaruje w razie eksmisji, ze ich przyjmie. Ja taką umowę najmu miałam, przyjaciółka podpisała mi się jako poręczyciel, ze w razie eksmisji do niej mamy być przeniesieni. Osoba, która poręczy musi mieć dom lub mieszkanie na własność. Dobre rozwiązanie, bo w razie eksmisji normlanie musisz znaleźć im nowe lokum, a umowa okazjonalna mówi ze poręczyciel w razie eksmisji ich przyjmie.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Kupiliśmy mieszkanie, od 2 miesięcy pojawiają się pluskwy. Czy ten przypadek łapie się na rękojmie nieruchomości?
Dzień dobry, w zeszłym roku kupiliśmy z mężem mieszkanie z rynku wtórnego. Od 2 miesięcy w mieszkaniu pojawiają się pluskwy. Udało nam się zaobserwować, że wchodzą oknem, więc przychodzą od któregoś z sąsiadów. Po tej 2 miesięcznej walce z tym robactwem, jesteśmy też pewni, że pluskwy już były w tym mieszkaniu przed naszym wprowadzeniem. Znaleźliśmy sporo śladów w różnych zakamarkach mieszkania. Na pewno nie są to świeże ślady, bo odkąd tutaj mie...
Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?
Pytanie brzmi: Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko? Moja sytuacja: Umowa o pracę na czas nieokreślony Sytuacja żony: Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy m...
Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?
Witam serdecznie, Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ? ...

Wyszukiwarka