Mieszkanie z licytacji komorniczej.

Witam,
jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby móc wszystko przepisać na siebie. I już teraz zaczynam się zastanawiać jak to wszystko załatwić z dłużnikami. Chciałabym aby płacili mi osobno wynajem (około 65% ceny rynkowej, aby byli wypłacalni) +czynsz i media we własnym zakresie. I zastanawiam się jaką umowę z nimi spisać, tak aby nie zarobili długów w spółdzielni i jak to wszystko ugryźć prawnie. Wiem, że najlepszą opcją jest eksmisja lokatorów z mieszkania, ale z tego co miałam okazję porozmawiać z dłużnikami to nie mają gdzie się podziać (mieszka teraz z nimi jeszcze dorosły syn) oraz u nas w mieście są duże kolejki na lokale socjalne... Z góry dziękuję za poradę.
anonim cytuj
25-01-2024
Umowa najmu okazjonalnego w której będzie poręczyciel, który zadeklaruje w razie eksmisji, ze ich przyjmie. Ja taką umowę najmu miałam, przyjaciółka podpisała mi się jako poręczyciel, ze w razie eksmisji do niej mamy być przeniesieni. Osoba, która poręczy musi mieć dom lub mieszkanie na własność. Dobre rozwiązanie, bo w razie eksmisji normlanie musisz znaleźć im nowe lokum, a umowa okazjonalna mówi ze poręczyciel w razie eksmisji ich przyjmie.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Egzekucja komornicza.
Dostałam sądowy nakaz zapłaty (sprawa dotyczyła niezwróconej pożyczki od osoby prywatnej. Udało mi się w ratach spłacić 1500 zł, zostało drugie tyle do spłacenia. W tym miesiącu nie miałam środków na czas i wierzyciel nie zgodził się na przesunięcie wpłaty. Dostałam informację, że w dniu jutrzejszym składa wniosek do komornika o rozpoczęcie egzekucji komorniczej. Nie mam skąd na dziś wziąć tych pieniędzy, stąd moje pytania: 1. Mieszkam w wynajm...
zatrzymanie sprzętu elektronicznego
W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie został...
Stałe świadczenie pieniężne od męża.
Pragnę zapytać czy będzie miała ważność umowa zawarta pomiędzy mną, a moim mężem - dotycząca przekazywania przez mojego męża co miesiąc określonej kwoty na moje konto? Ma to stanowić dla mnie gwarancję otrzymywania tych środków (nie mamy rozwodu). Czy potrzebujemy notariusza? Czy powstanie obowiązek zapłacenia podatku?...
Brak ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?...

Wyszukiwarka