Mieszkanie z licytacji komorniczej.

Witam,
jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby móc wszystko przepisać na siebie. I już teraz zaczynam się zastanawiać jak to wszystko załatwić z dłużnikami. Chciałabym aby płacili mi osobno wynajem (około 65% ceny rynkowej, aby byli wypłacalni) +czynsz i media we własnym zakresie. I zastanawiam się jaką umowę z nimi spisać, tak aby nie zarobili długów w spółdzielni i jak to wszystko ugryźć prawnie. Wiem, że najlepszą opcją jest eksmisja lokatorów z mieszkania, ale z tego co miałam okazję porozmawiać z dłużnikami to nie mają gdzie się podziać (mieszka teraz z nimi jeszcze dorosły syn) oraz u nas w mieście są duże kolejki na lokale socjalne... Z góry dziękuję za poradę.
anonim cytuj
25-01-2024
Umowa najmu okazjonalnego w której będzie poręczyciel, który zadeklaruje w razie eksmisji, ze ich przyjmie. Ja taką umowę najmu miałam, przyjaciółka podpisała mi się jako poręczyciel, ze w razie eksmisji do niej mamy być przeniesieni. Osoba, która poręczy musi mieć dom lub mieszkanie na własność. Dobre rozwiązanie, bo w razie eksmisji normlanie musisz znaleźć im nowe lokum, a umowa okazjonalna mówi ze poręczyciel w razie eksmisji ich przyjmie.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

pomoc spadek
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...
Uchylenie zajęcia rachunku przez komornika.
Po jakim czasie od zabrania zaległości przez komornika z urzędu skarbowego, komornik odblokowuje konto? Dzwoniłam do niego, mówił że w ciągu 3 dni roboczych będzie już uregulowane wszystko. Po ponad tygodniu dalej konto jest zablokowane mimo, że mandat jest już opłacony...
wypowiedzenie umowy o pracę
Witam, czy mogę się zwolnić od pracodawcy który skorzystał z tarczy antykryzysowej? Pracodawca twierdzi, że nie mogę się zwolnić ponieważ zapłacę karę. Znalazłam lepszą propozycję pracy, a za 1500zl postojowego ciężko utrzymać siebie i mieszkanie... Chciałabym się zwolnić za porozumiem stron, jakie konsekwencje poniosłabym ja i pracodawca?...
Kwarantanna
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...

Wyszukiwarka