Witam,
jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby móc wszystko przepisać na siebie. I już teraz zaczynam się zastanawiać jak to wszystko załatwić z dłużnikami. Chciałabym aby płacili mi osobno wynajem (około 65% ceny rynkowej, aby byli wypłacalni) +czynsz i media we własnym zakresie. I zastanawiam się jaką umowę z nimi spisać, tak aby nie zarobili długów w spółdzielni i jak to wszystko ugryźć prawnie. Wiem, że najlepszą opcją jest eksmisja lokatorów z mieszkania, ale z tego co miałam okazję porozmawiać z dłużnikami to nie mają gdzie się podziać (mieszka teraz z nimi jeszcze dorosły syn) oraz u nas w mieście są duże kolejki na lokale socjalne... Z góry dziękuję za poradę.
Umowa najmu okazjonalnego w której będzie poręczyciel, który zadeklaruje w razie eksmisji, ze ich przyjmie. Ja taką umowę najmu miałam, przyjaciółka podpisała mi się jako poręczyciel, ze w razie eksmisji do niej mamy być przeniesieni. Osoba, która poręczy musi mieć dom lub mieszkanie na własność. Dobre rozwiązanie, bo w razie eksmisji normlanie musisz znaleźć im nowe lokum, a umowa okazjonalna mówi ze poręczyciel w razie eksmisji ich przyjmie.
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji.
Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
Czy szkolenia do rozpoczęcia pracy nieodplatnie są legalne? Czy pracodawca moze szkolić pracownika Za 00,00 zł? I czy można podpisać umowę na taką kwotę? Proszę o odp
...
Dzień dobry,
W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: