Mieszkanie z licytacji komorniczej.

Witam,
jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby móc wszystko przepisać na siebie. I już teraz zaczynam się zastanawiać jak to wszystko załatwić z dłużnikami. Chciałabym aby płacili mi osobno wynajem (około 65% ceny rynkowej, aby byli wypłacalni) +czynsz i media we własnym zakresie. I zastanawiam się jaką umowę z nimi spisać, tak aby nie zarobili długów w spółdzielni i jak to wszystko ugryźć prawnie. Wiem, że najlepszą opcją jest eksmisja lokatorów z mieszkania, ale z tego co miałam okazję porozmawiać z dłużnikami to nie mają gdzie się podziać (mieszka teraz z nimi jeszcze dorosły syn) oraz u nas w mieście są duże kolejki na lokale socjalne... Z góry dziękuję za poradę.
anonim cytuj
25-01-2024
Umowa najmu okazjonalnego w której będzie poręczyciel, który zadeklaruje w razie eksmisji, ze ich przyjmie. Ja taką umowę najmu miałam, przyjaciółka podpisała mi się jako poręczyciel, ze w razie eksmisji do niej mamy być przeniesieni. Osoba, która poręczy musi mieć dom lub mieszkanie na własność. Dobre rozwiązanie, bo w razie eksmisji normlanie musisz znaleźć im nowe lokum, a umowa okazjonalna mówi ze poręczyciel w razie eksmisji ich przyjmie.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...
Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.
Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle ...
Wynajem mieszkania zadłużonego.
Witam, wynajmuję mieszkanie od 2019r. Z mojej strony wszystkie opłaty były płacone na czas, dziś dnia 2 października przychodzi syn właściciela i mówi że mieszkanie jest zadłużone na dużą kwotę, a od dnia 4 października rozpoczyna się egzekucja komornicza co przedstawił pismem, i w związku z tym mam następujące pytania: 1. czy muszę wpuścić komornika? 2. czy ma on prawo do zabrania moich rzeczy? 3. czy muszę się wyprowadzić w trybie natyc...
obciążenie finansowe
Dzień dobry, córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwr...

Wyszukiwarka