Czy można obniżyć alimenty?

Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości alimentów? Jest teraz a mogę się zaraz rozstać.....
anonim cytuj
24-01-2024
Żeby obniżyć alimenty muszą być konkretne przesłanki. Na przykład zobowiązany do alimentacji musiałby być na tyle chory (orzeczenie) żeby nie móc pracować. Świadczenie wychowawcze, zarobki Pani partnera i standard mieszkania nie mają tutaj nic do rzeczy. Proszę się o to nie martwić.

anonim cytuj
24-01-2024
Nie wchodz w dyskusje tylko kieruj sprawę do komornika.
Nawet jeśli ex złoży wniosek o obniżenie alimentów to połóż do kompletu wniosek o podwyższenie (oczywiście jeśli od momentu ustalenia alimentów zwiększyły się wydatki i/lub ojciec dzieci w tym czasie przestał się nimi interesować).
Obowiązek utrzymania dzieci leży na rodzicach a nie ich partnerach.

anonim cytuj
24-01-2024
Twój nowy związek nie ma tu nic do rzeczy. Możecie mieć rozdzielność w związku a twój nowy partner nie ma obowiązku utrzymywania twoich dzieci. To wszystko o czym napisałaś daje ci prawo do podwyższenia alimentów do 100% kosztów utrzymania dzieci. Do komornika możesz go podać bez informowania go. Podajesz ostatni znany adres zamieszkania lub zameldowania i jeśli znasz adres /nazwę firmy gdzie pracuje. To przyspiesza pracę komornika. Musisz tylko na oświadczeniu napisać ile ci zalega. Jeśli płacił po 1000 zł zaległość musi 2tys. Idziesz tylko z wyrokiem sądowym i składasz na miejscu wniosek o egzekucję. Po kolejnych 2 miesiącach możesz wziąć od komornika zaświadczenie czy egzekucja jest ściągana. Jeśli nie idziesz do Fa i składasz papiery o ile nie przekraczasz dochodu. I dopóki nie jesteś ze swoim partnerem małżeństwem lub nie posiadacie wspólnych dzieci nie podajesz go do składu rodziny bo będą chcieli jego dochód.

anonim cytuj
24-01-2024
Po pierwsze 800 +, oficjalnie nie powinno być przez sąd brane pod uwagę, po drugie potrzeby dzieci zwykle rosną, rosną też koszty utrzymania, więc zawsze możesz wystąpić z wnioskiem o podwyższenie alimentów. Sąd obniża raczej alimenty jeśli druga strona, ta płacąca znajdzie się w niedostatku. Jeśli ojciec dzieci jest zdrowy i pracuje to ani nowy partner i jego dochody ani wzrost 500+,nie powinny wpłynąć na wysokość alimentów.

anonim cytuj
24-01-2024
Co oznacza dla sądu niedostatek? Jest w pełni zdrowy, ma dobrze płatny fach w ręku, ale ma problem z alkoholem i często przez to ma inną prace - co tym tłumaczy mi że nie ma na alimenty. Dodatkowo mieszka w rodzinnym domu.

anonim cytuj
24-01-2024
To znaczy, że może pracować, niedostatek jest gdy zachoruje długotrwale i z tego powodu nie będzie mógł pracować lub przejdzie na rentę. A to że pije to już ani twój, ani sądu problem, dwie ręce ma, zawód ma to pracować może.

anonim cytuj
24-01-2024
Dziękuję za informację.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak wynająć mieszkanie bez ryzyka?
Jak zabezpieczyć się przed lokatorami? Będę wynajmować mieszkanie i nie chciałabym znaleźć się w sytuacji ze ktoś nie będzie płacić i zajmować mieszkanie. Czy można np. spisać taka umowę ze jeśli osoba nie będzie płacić to wyraża zgodę na eksmisję z mieszkania? Czy to będzie poprawne prawnie i obroni mnie?...
Jak wymeldować byłą żonę ?
Jak wymeldować żonę z domu nie jesteśmy razem już od kwietnia a nie chcą jej wymeldować mimo że składałem wniosek o wymeldowanie....
Zakup mieszkania spółdzielczego
Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba : ++Wykupić mieszkanie od spółdzielni, ++ Założyć księgę wieczysta I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego...
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...

Wyszukiwarka