Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości alimentów? Jest teraz a mogę się zaraz rozstać.....
Żeby obniżyć alimenty muszą być konkretne przesłanki. Na przykład zobowiązany do alimentacji musiałby być na tyle chory (orzeczenie) żeby nie móc pracować. Świadczenie wychowawcze, zarobki Pani partnera i standard mieszkania nie mają tutaj nic do rzeczy. Proszę się o to nie martwić.
anonim cytuj
24-01-2024
Nie wchodz w dyskusje tylko kieruj sprawę do komornika.
Nawet jeśli ex złoży wniosek o obniżenie alimentów to połóż do kompletu wniosek o podwyższenie (oczywiście jeśli od momentu ustalenia alimentów zwiększyły się wydatki i/lub ojciec dzieci w tym czasie przestał się nimi interesować).
Obowiązek utrzymania dzieci leży na rodzicach a nie ich partnerach.
anonim cytuj
24-01-2024
Twój nowy związek nie ma tu nic do rzeczy. Możecie mieć rozdzielność w związku a twój nowy partner nie ma obowiązku utrzymywania twoich dzieci. To wszystko o czym napisałaś daje ci prawo do podwyższenia alimentów do 100% kosztów utrzymania dzieci. Do komornika możesz go podać bez informowania go. Podajesz ostatni znany adres zamieszkania lub zameldowania i jeśli znasz adres /nazwę firmy gdzie pracuje. To przyspiesza pracę komornika. Musisz tylko na oświadczeniu napisać ile ci zalega. Jeśli płacił po 1000 zł zaległość musi 2tys. Idziesz tylko z wyrokiem sądowym i składasz na miejscu wniosek o egzekucję. Po kolejnych 2 miesiącach możesz wziąć od komornika zaświadczenie czy egzekucja jest ściągana. Jeśli nie idziesz do Fa i składasz papiery o ile nie przekraczasz dochodu. I dopóki nie jesteś ze swoim partnerem małżeństwem lub nie posiadacie wspólnych dzieci nie podajesz go do składu rodziny bo będą chcieli jego dochód.
anonim cytuj
24-01-2024
Po pierwsze 800 +, oficjalnie nie powinno być przez sąd brane pod uwagę, po drugie potrzeby dzieci zwykle rosną, rosną też koszty utrzymania, więc zawsze możesz wystąpić z wnioskiem o podwyższenie alimentów. Sąd obniża raczej alimenty jeśli druga strona, ta płacąca znajdzie się w niedostatku. Jeśli ojciec dzieci jest zdrowy i pracuje to ani nowy partner i jego dochody ani wzrost 500+,nie powinny wpłynąć na wysokość alimentów.
anonim cytuj
24-01-2024
Co oznacza dla sądu niedostatek? Jest w pełni zdrowy, ma dobrze płatny fach w ręku, ale ma problem z alkoholem i często przez to ma inną prace - co tym tłumaczy mi że nie ma na alimenty. Dodatkowo mieszka w rodzinnym domu.
anonim cytuj
24-01-2024
To znaczy, że może pracować, niedostatek jest gdy zachoruje długotrwale i z tego powodu nie będzie mógł pracować lub przejdzie na rentę. A to że pije to już ani twój, ani sądu problem, dwie ręce ma, zawód ma to pracować może.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy włamywanie się na telefon jest legalne ? Czy robienie zdjęć moich korespondencji w tym firmowych jest legalne. ? Oczywiście osobą włamujaca jest żona....
Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie)
Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?...
Pracuje na umowę zlecenie, bez statusu ucznia, poniżej 26 roku życia i stąd moje pytanie ile powinnam mieć na rękę?
Nie mam swojego ubezpieczenia, ani nie jestem podpięta pod rodziców.
Pierwsza wypłatę dostałam, wyszło 18,20 na godzinę.
Jest to zgodne z prawem?
...
Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chodzi o rejonizację w trakcie rekrutacji do szkoły podstawowej. Chciałabym wiedzieć jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej. Jakie konsekwencje mogą nas czekać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: