Dzień wolny za oddawanie krwi.

Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
anonim cytuj
24-01-2024
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.

anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.

anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania obcokrajowcą.
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).) Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania 1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych.
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych. W całym bloku jest modernizowana instalacja gazowa. Zarząd stwierdził, że jeśli mieszkanie nie zostanie udostępnione to zaślepią rurę na klatce i odetną dopływ gazu do mieszkania. Czy mi jako właścicielowi coś grozi od strony najemcy ?...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...

Wyszukiwarka