Dzień wolny za oddawanie krwi.

Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
anonim cytuj
24-01-2024
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.

anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.

anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy?
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy? Zakłady już nie istnieją. Czy można uzyskać jakiś dokument np z ZUS czy innej instytucji?...
jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...
Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...

Wyszukiwarka