Dzień wolny za oddawanie krwi.

Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
anonim cytuj
24-01-2024
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.

anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.

anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...
Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?
Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?...
Brak urlopu.
Pracuje w firmie 5 lat. Od początku jest to UOP na czas nieokreślony, na pełny etat. W rzeczywistości nigdy nie pracowałem w wymiarze 40h tygodniowo. Pracuje we wszystkie dni raz dłużej, raz krócej, we wszystkie weekendy, święta i dni wolne od pracy. Gdyby zliczyć godziny z miesiąca uzbiera się ich średnio ok 80-90 w miesiącu. Ale umowa od początku wskazywała na pełny etat, pracodawca nigdy jej nie zmieniał i nawet jak doszły podwyżki to też form...
Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...

Wyszukiwarka