Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.
anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.
anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...
Dzisiaj zadzwonili do nas z hotelu (tydzień przed wyjazdem) w którym zrobiliśmy rezerwację i wpłaciliśmy zaliczkę, że nie mają dla nas pokoju 4os który zarezerwowaliśmy, a w zamian mogą nam dać dwa pokoje dwu osobowe, do których musielibyśmy dużo dopłacić, jesteśmy 4os rodziną i chcieliśmy pokój na cztery osoby.
Co mamy zrobić w tej sytuacji?...
Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę.
Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na włas...
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: