Dzień wolny za oddawanie krwi.

Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
anonim cytuj
24-01-2024
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.

anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.

anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

brak wpisu w ksiegach wieczystych
witajcie . odziedziczylam po mamie czesc gospodarstwa rolnego jednak nie byla wpisana w ksiegi wieczyste . zlozylam do sadu wniosek o wpisanie wspolwlascicieli do ks jednak zostal oddalony wlasnie ze wzgledu na to ze nie byla tam wpisana mama jedynie ojciec . mieli wspolnote majatkowa - dziadkowie oddali im gospodarstwo w zamian za emeryture z krus tzw przekazanie gospodarstwa rolnego wiec pomimo ze w ksiegach widnial tylko ojciec pol nalezalo d...
Na jakie konto alimenty po 18 roku życia?
Alimenty zasądzone 15 lat temu na konto ex. Czy jeśli dziecko osiągnęło pełnoletność i studiuje zaocznie to alimenty mogę wpłacać już na konto dziecka? Czy muszę to zmieniać przez sąd?...
Wysokie alimenty.
Szukam orzecznictwa dot. alimentów, ale zasądzających wysokie kwoty. Wszystko co znajduję, to max 2-2,5 tys. Czytałam na tym forum wiele postów, napisałam nawet do jednego z autorów z prośbą o dokończenie swojego wątku o informację jakie alimenty zostały zasądzone, ale cisza. Interesują mnie okoliczności zasądzania alimentów w okolicach 5-10 tys zł i więcej na jedno dziecko. Jeśli ktoś zna takie orzeczenia lub wie w jaki sposób i gdzie szukać,...
Art 62 ust.2 Posiadanie znacznej ilości narkotykow
Dzień dobry, Sprawa karna dotyczy znalezienia 100g mdma w samochodzie (Art. 62 ust 2) , w mieszkaniu nic nie znaleziono, zastosowano poręczenie majątkowe wobec oskarżonego. Nigdy wcześniej nie karany na terenie Polski (3 lata temu w Niemczech za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu) Jaką najlepiej obrać linie obrony sadzie? Przewóz środków odurzających jako kurier czy może jako konsument substancji? Brak dowodów na handel oraz oskarżony nie ...

Wyszukiwarka