Dzień wolny za oddawanie krwi.

Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
anonim cytuj
24-01-2024
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.

anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.

anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Pozew o zapłatę.
Jakie pismo powinnam złożyć w sądzie o odzyskanie pieniędzy za niepłacenie rachunków/czynszu itp.? Osoba zameldowana, która mieszka w moim mieszkaniu od dwóch lat nie dokłada się do opłat....
Naruszenie dóbr osobistych.
Założyłem sprawę jako prywatny oskarżyciel osobie która naruszyła moje dobra osobiste. Sprawa nie mogła się rozpocząć przez prawie rok ze względu na uniki oskarżonego (min. mataczenie z adresem swojego miejsca zamieszkania)...kiedy już doszło do pierwszej rozprawy pojednawczej oskarżony przyznał się do winy i zaproponował śmiesznie niską kwotę zadośćuczynienia. Nie zgodziłem się i sprawa weszła na wokandę. Trwało to następny prawie rok, ze wzgl...
Wspólność majątkowa a darowizna.
Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych). Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości. Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, ...
Zwrot kaucji za niewynajmowane mieszkanie.
Miałam wynająć mieszkanie, właściciel prosił o wpłacenie kaucji, ponieważ powiedziałam że chcę to mieszkanie wynająć. Kaucja miała wynosić 2500 zł, ale wpłaciłam 1800 zł z powodów prywatnych przelewem a w tytule było napisane kaucja. Wysłałam mu przez messenger swoje dane, bo miał sporządzić umowę, ale finalnie jej nie podpisałam ani nie widziałam na oczy. Z powodu spraw prywatnych postanowiłam jednak nie wynajmować tego mieszkania o czym powiado...

Wyszukiwarka