Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.
anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.
anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.
Złożyłam wraz z koleżankami zawiadomienie do dziekana o zachowaniu jednego kolegi - wysłał nam ciągle zdjęcia w damskim ubiorze, wypisywał do wielu roczników. Mówił, że kiedy to robi to się masturbuje. Dziekan złożył sprawę do prokuratury, bez naszej zgody/prośby. Nie chcemy zeznawać. Ktoś wie może jak to wygląda?...
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze .
Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać.
Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści.
W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy.
Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi.
Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS).
Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. Płaciłam pobraniowo przy kurierze problem w tym ze nie pozwolił mi otworzyć paczki i dlatego skończyło się to tak jak się skończyło. Tego samego dnia zgłosiłam oszustwo na komisariacie i pieniądze zostały zatrzymane na poczcie do czasu rozwiązania sprawy. Po roku dostałam informacje o zakończeniu śledztwa a raczej j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: