Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.
anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.
anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.
Zostałem pozwany o zasiedzenie. We wniosku są napisane takie głupoty, które uważam, że na spokojnie obalę.
Chciałbym wiedzieć jak wygląda postępowanie o zasiedzenie. Czy uczestnik, może zadawać pytania przesłuchiwanemu? Czy może wnioskować oraz wyrażać sprzeciw w trakcie zeznać?
Co dobrze jeszcze wiedzieć przed taką sprawą?...
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało.
Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie.
Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...
Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje....
Witam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie: odsetki zapisane umownie i niezapłacone pomimo wezwania. Jaki byłby koszt założenia sprawy z zastępstwem procesowym? Kwota niezapłaconych odsetek około 3800 zł. Czy w takim układzie że mam umowę i konkretne zapisy jestem w praktyce wygrany? Czy koszty adwokata pokryje dłużnik po przegranym procesie. Ile może trwać sprawa w sądzie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: