Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.
anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.
anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.
Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12
Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?...
Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?...
Zamówiłem telewizor o wartości 3 tys. ze sklepu internetowego X-kom. Po dostarczeniu opakowanie nie było uszkodzone. Rozpakowałem go po 2 tygodniach. Okazało się, że tv jest uszkodzony (ściśnięty pasem na busie i tv pęknięty od ściśnięcia). Zgłosiłem reklamacje do sklepu. Tv zabrali i po 1,5 miesiąca upominania się o rozpatrzenie reklamacja przyszła odmowa. Powód, że przewoźnik odmówił zwrotu pieniędzy z powodu, że reklamacja została zgłoszona za...
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: