Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
Wg mnie nie: poszedłeś sobie w dniu wolnym oddać krew. Nikt ci nie zabrania robić takich rzeczy w dniu wolnym/na urlopie itp.
anonim cytuj
24-01-2024
Wolny dzień miałem 22 krew oddałem 21 a ustawowo ma się wolne 2 dni.
anonim cytuj
24-01-2024
Ustawa nie przewiduje możliwości późniejszego odbierania dni wolnych przysługujących w związku z oddaniem krwi.
Zgodnie z art. 9 ust. 1:
Cytat:
Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi i honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy oraz zwolnienie od wykonywania czynności służbowych w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym.
Nie ma tu znaczenia, czy któryś z tych dni jest dniem wolnym od pracy z innego tytułu.
Nieobecność w pracy z powodu odbioru wolnego po oddaniu krwi nie uprawnia również do przesunięcia odbioru wolnego za 11 listopada - tak samo jak nie uprawniałoby do tego np. przebywanie w tym czasie na urlopie, czy zwolnieniu lekarskim.
Witam serdecznie,
Uczę języka niemieckiego w jednej ze szkół językowych w zach. Polsce. Zajęcia są prowadzone wg. autorskiej metody, nazwijmy ją "X". Jestem certyfikowanym lektorem tej metody. W szkole pracuję w oparciu o umowy zlecenia odnawiane co sześć miesiące - na początku roku popełniłem straszliwy błąd i podpisałem umowę, która od wszystkich poprzednich różniła się dużym punktem o zakazie konkurencji. Straszliwy - bo moja głupot...
Jestem teraz w 4 klasie liceum, mam zamiar iść na studia medyczne, ale obawiam się, że nie uda mi się w tym roku i będę chciała uczyć się przez rok do matury, aby potem na te studia rzeczywiście się dostać, czy w takim przypadku jeśli mój ojciec płaci alimenty to one przepadną tylko na ten rok nazwijmy to ,,gap year,, czy niezależnie już od tego czy dostane się rok później na studia to alimenty tracę na zawsze tak czy siak?...
Witam, zaczęłam pracować w lodziarni, jak wygląda prawnie praca w niedziele i święta w takim biznesie? Jestem na umowie o pracę. Szefostwo goni nas do roboty codziennie plus w każdą niedziele i w każde święto. Pracujemy we dwie. Czy kłania się tu PIP?...
Dzień dobry, jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi? Mowa o założeniu siatki na balkonie żeby kot mógł bezpiecznie go zwiedzać podczas gdy w regulaminie jest zakaz....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: