Pozbawienie praw rodzicielskich.

Dzień dobry, czy może ktoś mi podpowiedzieć kiedy mogę składać wniosek o pozbawienie władzy ojca dziecka, który już 3 rok nie interesuje się dzieckiem? Na tyle, że nawet od dnia porodu na oczy nie widział jak dziecko wygląda.. I czy da się zlikwidować jego nazwisko, dziecko ma dwuczłonowe.
anonim cytuj
23-01-2024
A składałam już po pół roku, jak pozbawiony będzie praw to bez problemu można zlikwidować drugie nazwisko.

anonim cytuj
23-01-2024
A to już sama likwiduje w urzędzie czy w sądzie jeszcze muszę?

anonim cytuj
23-01-2024
Z postanowieniem o pozbawieniu praw idzie się do USC wypisuje się wniosek, (wpisuje się powód zmiany nazwiska ) opłaca się go. Potem np. u mnie w mieście szłam do Pani kierownik urzędu na rozmowę i musiałam poczekać do miesiąca za zmianą. A potem po prostu wszędzie pozmieniać.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Odrzucenie długów
Mam takie pytanie. Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....
Darowizna domu.
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...

Wyszukiwarka