Wykorzystany urlop a wypowiedzenie.

Witam, w tym miesiącu wykorzystałem 8 dni urlopu z nowej puli (tj. za rok 2024) po czym złożyłem wypowiedzenie. Dziś otrzymałem telefon z działu kadr, że mój urlop nie ma pokrycia w przypadku wypowiedzenia i mam sobie za te dni załatwić z kierownikiem urlop bezpłatny w przeciwnym razie będę miał wystawione nieobecności w te dni. Dodam, że byłem zatrudniony od maja tamtego roku. Co powinienem zrobić ?
anonim cytuj
22-01-2024
Rozumiem, że nie ma żadnej podstawy prawnej do tego, aby w te dni wstawili mi nieobecności mimo złożonego przeze mnie wypowiedzenia?

anonim cytuj
22-01-2024
Nie ma , u tego pracodawcy wykorzystasz więcej dni , a u następnego będzie mniej.
Nic nie wypisuj , jak kadry mają inne zdanie powiedz ze złożysz skargę do PIP.
Nie mają też prawa dokonać potracenia z wynagrodzenia za te dni.

anonim cytuj
22-01-2024
Dziękuję za odpowiedź, jutro jeszcze zadzwonię do PIP i dokładnie dopytam.

anonim cytuj
22-01-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Siostra założyła kamery, Czy ma prawo założyć kamery na podwórku?
Siostra założyła kamery. W sierpniu był przepis. Mama ma do końca życia możliwość mieszkania a ja do końca maja 2023. Czy ma prawo założyć kamery na podwórku? ...
Areszt tymczasowy za niezapłacenie grzywny.
Witam, sąd zarządził areszt tymczasowy za niezapłacenie grzywny. Osadzony przebywa już w areszcie, jest możliwość zapłacenia grzywny i wypuszczenie go?...
Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?
Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubra...

Wyszukiwarka