Wniosek o nabyciu spadku.

Ciocia dostała pismo w sprawie wniosku o nabycie spadku.
Została przez Sąd zobowiązana do złożenie w terminie 14 dni odpowiedzi na wniosek z ustosunkowaniem się do żądania wniosku.
Ciocia w 100 % zgadza się z wnioskodawcą. Nie ma nic do dodania i chce wziąć udział w postępowaniu.
Czy ktoś z Państwa mógłby napisać taką odpowiedź lub podesłać wzór takiego wniosku.
anonim cytuj
22-01-2024
Rozumiem, że osoba zmarła nie pozostawiła testamentu.

anonim cytuj
22-01-2024
To jest sprawa o stwierdzenie nabycia spadku z ustawy oraz z testamentu. Chodzi o dwie zmarłe osoby. Najpierw kilka lat temu zmarł ojca cioci, sprawa spadkowa ciągle jest otwarta(brak testamentu). Jakiś czas temu umarła cioci matka, która zostawiła testament. Siostra Cioci nie chce podzielić się spadkiem, w związku z tym brat cioci wystąpił na drogę postepowania sądowego. Siostra cioci nie chciała współpracować.

anonim cytuj
22-01-2024
W której sprawie sąd prosił o odpowiedź na wniosek o nabycie spadku? Czy jest to sprawa przeprowadzana z testamentu czy z ustawy?

anonim cytuj
22-01-2024
Sąd zobowiązał ciocię do odpowiedzi i ustosunkowania się do wniosku. „Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku z ustawy oraz z testamentu”
Wniosek dotyczy obu spraw

anonim cytuj
22-01-2024

Sugerowane Tematy

Spadek a działka ROD.
Moja ciocia zmarła i miała działkę ROD i długi. Ma jednego syna. Czy mogą mu tą działkę zabrać na poczet długów? Chce odrzucić spadek - czy będzie się mógł wtedy ubiegać o prawa do działki?...
Zasiedzenie.
Prawo mówi, że § Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem. Do tego: § Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Ile czasu mam na zapłacenie zasądzonej nawiązki dla poszkodowanej osoby?
Dzień dobry, pisze do Państwa o poradę. W połowie października zakończyła się sprawa karna w której sąd orzekł nawiązkę dla poszkodowanej strony. Niedawno dostałem wezwanie do zapłaty tej nawiązki w terminie 5 dni od otrzymania listu od pełnomocnika poszkodowanych. Ile czasu mam na jej zapłacenie w internecie nie znalazłem dokładnego terminu a wysokość tej nawiązki to prawie 8tyś zł a ze mam 20 lat nadal się ucze i nie pracuje to jest to dość duż...
Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...

Wyszukiwarka