Wyłudzenie na blika.

Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ?
Blik został wysłany na jakiś dziwny ciąg liter i cyfr to nie była osoba ani instytucja, czemu bank tego nie zauważył?
anonim cytuj
21-01-2024
Co do zasady to bank odpowiada za takie nieautoryzowane transakcje. Twoja odpowiedzialność to 50 Euro. Mówi o tym art. 46 Ustawy o usługach płatniczych. Musieliby ci udowodnić, ze wykazałeś się rażącym niedbalstwem i rzecz jasna niemalże na 100% tak ci odpiszą w odpowiedzi na reklamacje, ale jest już wiadro wyroków, w których sąd jednak przyznał racje poszkodowanym.

anonim cytuj
21-01-2024
Dzięki, czyli co mam zrobić, w tej chwili napisałem odwołanie od reklamacji, napisałem ze to nie było rażące niedbalstwem tylko lekkomyślność .
Muszę założyć im sprawę ?

anonim cytuj
21-01-2024
Czyli wziąłeś na siebie jeśli nie winę to przynajmniej współwinę. Zacznij od Rzecznika Finansowego i poproś o postępowanie interwencyjne. To nic nie kosztuje. W dalszej kolejności postępowanie polubowne przed RF. Jak to nie pomoże to sąd powszechny. Stanowisko RF będzie ci przydatne w sądzie.

anonim cytuj
21-01-2024
Przecież blik nie działa w ten sposób. Podajesz numer blik a następnie musisz potwierdzić widząc dane i kwotę. Więc nie ma tak że nagle coś zniknęło. Nie ma tu żadnej winy banku. Ile można trąbić że blik nie służy do potwierdzenia czegokolwiek a tylko i wyłącznie do płatności? Informacje, kampanie etc. Należy brać odpowiedzialność za swoją głupotę.

anonim cytuj
21-01-2024
A czemu miałby? To twoje zaniechanie a nie banku.

anonim cytuj
21-01-2024
Przecież musisz potwierdzić kwotę i odbiorcę pinem.. widzisz kwotę. To jakim cudem bank winny?

anonim cytuj
21-01-2024

Sugerowane Tematy

Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...
Za duża kwota w przelewie (prośba o zwrot)
Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG. Oczywiście nie wstrzymał przelewu w banku, bo nie widział, że tak można. Dwa tygodnie temu napisaliśmy wiadomość do PGNiG o zwrot pieniędzy, ale do dziś brak odpowiedzi z ich strony a także brak przelanych pieniędzy. Co w takiej sytuacji? Czy te pieniądze ja już stracone ? Czy można ich jako...
Czy pobyt na SOR wlicza się w hospitalizację?
W dniu 7.10 zerwałem ścięgno udałem się na SOR (data przyjęcia 7.10 godz. 16:01 data wypisu 0) gdzie została mi udzielona pierwsza pomoc , wystawione zwolnienie lekarskie i skierowanie do poradni i na oddział szpitalny. Dopiero 18.10 do 22.10 udałem się do szpitala na operacje reinsercji ścięgna( wcześniej nie było miejsca). I teraz mam pytanie. Czy pobyt na SOR to pobyt w szpitalu , ponieważ ubezpieczyciel odmówił wypłaty ubezpieczenia ponieważ...

Wyszukiwarka