Praca w sobotę na umowie zlecenie.

Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?
anonim cytuj
21-01-2024
Jak się umówiliście tak będzie, jeśli w umowie nie masz wypisanych konkretnych dni tygodnia w których będziesz świadczył zlecenie to należy przyjść w sobotę jeśli tego oczekuje zleceniodawca.

anonim cytuj
21-01-2024
A jeśli zleceniodawca będzie tego oczekiwał a ja się nie pojawię w sobotę jakie mogą być tego konsekwencje ?

anonim cytuj
21-01-2024
Jeśli umowa tego nie reguluje to oprócz utraty wynagrodzenia przysługującego za realizację zlecenia danego dnia, to w skrajnych przypadkach zleceniodawca może dochodzić odszkodowania, jeśli poniesie jakieś szkody z tytułu niewykonania zlecenia.

anonim cytuj
21-01-2024
Można prosić o wskazanie podstawy prawnej takiego stanowiska?

anonim cytuj
21-01-2024
W umowie powinny być wskazane warunki wykonania zlecenia (data, czas realizacji, wynagrodzenia etc.), najlepiej jeśli autor przepisze treść umowy słowo w słowo lub wklei treść bez danych osobowych. Co do wypowiedzenia jak każdą umowę można wypowiedzieć - pytanie czy jest w niej zawarty okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
21-01-2024

Sugerowane Tematy

Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...
Co zrobić, umowa zlecenie, pracodawca nie wypłacił pieniedzy?
Witam, pracowałam na zlecenie. Pracodawca nie odbiera telefonów i co za tym idzie nie wypłacił pieniędzy za robotę. Jak go zmusić do zapłaty za uczciwie wykonana pracę. Czy sprawę do sądu pracy oddaje się w miejscu zamieszkania pracownika czy siedziby firmy pod którą się pracowało?...
Błąd w pozwie.
Dostałem (jako powód) takie pismo: "Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty) Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym? nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem...
Firma a Plan zagospodarowania przestrzennego
Witam. Chce otworzyć firmę, wynająć działkę, i postawić tam duży namiot przemysłowy, w którym będę spawał, ciął i malował drewno i wykonywał inne tego typu prace. Chce produkować nowoczesne meble. Jakie są wymagania jeśli chodzi o wykonywanie tego typu działalności na działce? Słyszałem ze jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na nic poza mieszkaniem, to nie da się tam prowadzić tego typu działalności. Jak mam ustalić gdzie mogę ...

Wyszukiwarka