Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?
Jak się umówiliście tak będzie, jeśli w umowie nie masz wypisanych konkretnych dni tygodnia w których będziesz świadczył zlecenie to należy przyjść w sobotę jeśli tego oczekuje zleceniodawca.
anonim cytuj
21-01-2024
A jeśli zleceniodawca będzie tego oczekiwał a ja się nie pojawię w sobotę jakie mogą być tego konsekwencje ?
anonim cytuj
21-01-2024
Jeśli umowa tego nie reguluje to oprócz utraty wynagrodzenia przysługującego za realizację zlecenia danego dnia, to w skrajnych przypadkach zleceniodawca może dochodzić odszkodowania, jeśli poniesie jakieś szkody z tytułu niewykonania zlecenia.
anonim cytuj
21-01-2024
Można prosić o wskazanie podstawy prawnej takiego stanowiska?
anonim cytuj
21-01-2024
W umowie powinny być wskazane warunki wykonania zlecenia (data, czas realizacji, wynagrodzenia etc.), najlepiej jeśli autor przepisze treść umowy słowo w słowo lub wklei treść bez danych osobowych. Co do wypowiedzenia jak każdą umowę można wypowiedzieć - pytanie czy jest w niej zawarty okres wypowiedzenia.
Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mi...
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie u...
Witam,
potrzbuje podpowiedzi. kilka dni temu odbyla sie gala clut mma. wykupilem PPV, zaplacilem chyba 44 zł, albo cos takiego, a pozniej okazalo sie ze przez 80% transmicji nie bylem w stanie nic zrobic. co chwile wyskakiwaly na stronie z playerem inne komunikaty. raz error 403, raz jakis inny, innym razem w ogole nie bylem w stanie sie zalogowac. juz nie chodzi o te pieniadze, tylko ja po prostu kupe nerwow stracilem. bardzo kibicowalem, mia...
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: