Praca w sobotę na umowie zlecenie.

Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?
anonim cytuj
21-01-2024
Jak się umówiliście tak będzie, jeśli w umowie nie masz wypisanych konkretnych dni tygodnia w których będziesz świadczył zlecenie to należy przyjść w sobotę jeśli tego oczekuje zleceniodawca.

anonim cytuj
21-01-2024
A jeśli zleceniodawca będzie tego oczekiwał a ja się nie pojawię w sobotę jakie mogą być tego konsekwencje ?

anonim cytuj
21-01-2024
Jeśli umowa tego nie reguluje to oprócz utraty wynagrodzenia przysługującego za realizację zlecenia danego dnia, to w skrajnych przypadkach zleceniodawca może dochodzić odszkodowania, jeśli poniesie jakieś szkody z tytułu niewykonania zlecenia.

anonim cytuj
21-01-2024
Można prosić o wskazanie podstawy prawnej takiego stanowiska?

anonim cytuj
21-01-2024
W umowie powinny być wskazane warunki wykonania zlecenia (data, czas realizacji, wynagrodzenia etc.), najlepiej jeśli autor przepisze treść umowy słowo w słowo lub wklei treść bez danych osobowych. Co do wypowiedzenia jak każdą umowę można wypowiedzieć - pytanie czy jest w niej zawarty okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
21-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy właściciel ma prawo wchodzić do wynajmowanego domu
Witam.Dom wynajmowany na pół mieszkają w nim dwie rodziny(obce dla siebie).Czy właściciel ma prawo codziennie wchodzić do niego? Chodzi po całej klatce lokale są osobne do mieszkań.Od strychu do piwnicy codziennie przyjeżdża i sobie chodzi i sprawdza czym palimy co wyrzucamy do koszy czy sprzątamy....
Budowa domu na działce teściów.
Brat wraz z żoną po ślubie zaczęli budować dom na działce rodziców żony (teściów), teściowie ze względu na dopłaty dla rolników nie mogli od razu przepisać działki. dom powstał na działce teściów, plan domu również zakupiony na teściów, ale wszyscy wiedzą, że dom maił być ich. W okresie małżeństwa brat wraz z żoną i przy pomocy finansowej teściów postawił dom w stanie zamkniętym (niewiele pozostało aby tam wejść i mieszkać). Duża część faktur j...
Upadłość konsumencka a zadłużenie alimentacyjne.
Pan płacący alimenty(przez komornika) ogłasza(wyrokiem sądu) upadłość konsumencka. Czy komornik powinien poinformować o tym fakcie mamę która dostaje te alimenty oraz syndyka ?...
Rodzice kupili mi mieszkanie 10 lat temu w które inwestowałam, ale wciąż prawnie należy do nich. Czy jestem w stanie się jakoś zabezpieczyć przed wyrzuceniem mnie?
Hej, mam problem natury prawno rodzinnej. Prawie 10 lat temu rodzice kupili "mi" mieszkanie. "Mi" ponieważ ono wciąż prawnie należy do nich, pomimo wielokrotnego zapewniania, że przecież jest moje. Ja w nim jedynie od tych prawie 10 lat mieszkam, ale też zarządzam. Był okres, kiedy było wynajmowane, bo studiowałam w innym mieście (oczywiście żaden podatek nie był odprowadzany, bo rodzice zabronili mi to zgłaszać - wszelkie umo...

Wyszukiwarka