Praca w sobotę na umowie zlecenie.

Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?
anonim cytuj
21-01-2024
Jak się umówiliście tak będzie, jeśli w umowie nie masz wypisanych konkretnych dni tygodnia w których będziesz świadczył zlecenie to należy przyjść w sobotę jeśli tego oczekuje zleceniodawca.

anonim cytuj
21-01-2024
A jeśli zleceniodawca będzie tego oczekiwał a ja się nie pojawię w sobotę jakie mogą być tego konsekwencje ?

anonim cytuj
21-01-2024
Jeśli umowa tego nie reguluje to oprócz utraty wynagrodzenia przysługującego za realizację zlecenia danego dnia, to w skrajnych przypadkach zleceniodawca może dochodzić odszkodowania, jeśli poniesie jakieś szkody z tytułu niewykonania zlecenia.

anonim cytuj
21-01-2024
Można prosić o wskazanie podstawy prawnej takiego stanowiska?

anonim cytuj
21-01-2024
W umowie powinny być wskazane warunki wykonania zlecenia (data, czas realizacji, wynagrodzenia etc.), najlepiej jeśli autor przepisze treść umowy słowo w słowo lub wklei treść bez danych osobowych. Co do wypowiedzenia jak każdą umowę można wypowiedzieć - pytanie czy jest w niej zawarty okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
21-01-2024

Sugerowane Tematy

Podatek po sprzedaży działki.
Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny. Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat. Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?...
Pytanie dotyczące urlopu rodzicielskiego po zmianach wchodzących 1 sierpnia 2022r.
Dzień dobry. Obecnie przebywam na urlopie z tytułu urodzenia dziecka udzielonego na dotychczasowych zasadach tj. 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 32 tyg. urlopu rodzicielskiego. Urlop ten kończy się dnia 7 sierpnia. Czy w tej sytuacji mogę złożyć wniosek o dodatkowe 9 tygodni? Niestety nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie....
Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Warunkowe umorzenie kary.
Prokurator w mojej sprawie wystąpił o warunkowe umorzenie kary, złożył wniosek do sądu. Jak wyglądają dalsze czynności? Jest rozprawa z powoływaniem świadków? Czy jest zasądzone jakieś zadośćuczynienie dla pokrzywdzonego?...

Wyszukiwarka