Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.

Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. Dziękuję
anonim cytuj
18-01-2024
Chęć sprzedaży czy też sprzedaż nieruchomości nie jest powodem umożliwiającym wypowiedzenie lokalu. Obowiązki wynikające z umowy po sprzedaży przejdą na nowego właściciela. Możecie rozwiązać umowę na mocy porozumienia stron. Umowa jest na czas określony czy nieokreślony?

anonim cytuj
18-01-2024
Umowa była podpisana na 1 rok. Aneksu nie podpisywałam.

anonim cytuj
18-01-2024
To umowa z mocy prawa przekształciła się w umowę na czas nieokreślony. Pozostaje porozumienie stron bądź ewentualnie właściciel może wystąpić z powództwem do sądu o rozwiązanie umowy z ważnych powodów. Sąd może to uznać jeśli wyjaśni, że trudniej jest sprzedać z lokatorem ale to będzie trwać i trwać. Najlepiej ustalić jakieś warunki i rozwiązać ta umowę na mocy porozumienia ze skutkiem w jakimś rozsądnym okresie. Tak aby sobie nie utrudniać życia.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy komornik może rozłożyć zadłużenie na raty?
Mam komornika za faktury za tel ( 5 lat temu wziąłem znajomemu i się okazuje teraz, że nic nie spłacał) tak wiem źle zrobiłem.... Jednak dług narósł z kosztami itd do ponad 5 tysięcy ... Jak napisać do komornika albo co napisać do komornika, żebym mógł wpłacać dobrowolne wpłaty aby nie zajął mi wynagrodzenia..... Zarabiam najniższą krajową, żona aktualnie nie ma pracy , jest w trakcie szukania ( jednak nasz teren jest straszny do znalezienia pr...
Jak uzyskać odszkodowanie za linie energetyczną nad działką?
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Ugoda z PZU.
Chciałbym podpytać osób którym udało się dojść do w miarę korzystnej ugody z PZU. Nie wchodząc za mocno w szczegóły mam ponad 100 tysięcy do oddania ubezpieczalni. Jestem załamany ale trudno, jakoś trzeba to przełknąć. Czy jest szansa że PZU pójdzie na rękę i pozwoli płacić powiedzmy 1000zł miesięcznie? Dla mnie to nie jest mało, ale więcej po prostu nie dam rady spłacać. Co ewentualnie grozi za nie spłacenie, tylko że to nie jest tak że ja nie...
Kupno garażu a wada ukryta.
Kupiliśmy kilka miesięcy temu tj. na wiosnę garaż. Umowa u notariusza. Żadnych wad nie stwierdzono. W środku świeżo pomalowany na biało... Teraz okazało się, że dach przecieka. Mamy tam meble i część zamokła. Co możemy zrobić?...

Wyszukiwarka