Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.

Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. Dziękuję
anonim cytuj
18-01-2024
Chęć sprzedaży czy też sprzedaż nieruchomości nie jest powodem umożliwiającym wypowiedzenie lokalu. Obowiązki wynikające z umowy po sprzedaży przejdą na nowego właściciela. Możecie rozwiązać umowę na mocy porozumienia stron. Umowa jest na czas określony czy nieokreślony?

anonim cytuj
18-01-2024
Umowa była podpisana na 1 rok. Aneksu nie podpisywałam.

anonim cytuj
18-01-2024
To umowa z mocy prawa przekształciła się w umowę na czas nieokreślony. Pozostaje porozumienie stron bądź ewentualnie właściciel może wystąpić z powództwem do sądu o rozwiązanie umowy z ważnych powodów. Sąd może to uznać jeśli wyjaśni, że trudniej jest sprzedać z lokatorem ale to będzie trwać i trwać. Najlepiej ustalić jakieś warunki i rozwiązać ta umowę na mocy porozumienia ze skutkiem w jakimś rozsądnym okresie. Tak aby sobie nie utrudniać życia.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się długów w imieniu dziecka.
5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?...
Kara za niezawiadomienie policji o przestępstwie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...
Uzasadnienie wyroku.
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...

Wyszukiwarka