Alimenty z Funduszu alimentacyjnego.

Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
anonim cytuj
14-01-2024
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.

anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?

anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.

anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.

anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę.
Cześć, zwalniam się z pracy. 27.10 mijają mi 3 lata stażu. Czy jeżeli złoże wypowiedzenie dajmy na to jutro. To obowiązuje mnie miesięczny czy 3-miesieczny okres wypowiedzenia? Bo Panie w kadrach twierdzą, że wypowiedzenie obowiązuje od 1.11 i wtedy będę miał już 3 lata stażu i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie. Mają rację?...
brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...
Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...

Wyszukiwarka