Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.
anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?
anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.
anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.
anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...
Dzień dobry. Nie wiem czy pod dobrym Adresem piszę. Mam córkę 15 letnią która nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem który wyszedł zakładu karnego po 6 latach. Córka ma z nim problemy które odbijają się na jej psychice. Nachodzi ją w szkole zmusza do robienia zdjęcie i przytulania.Ojciec córki ma sądownie wyznaczone dni w których może spotkać się z córką lecz córka odmawia widzeń. Proszę mi pomóc gdzie ja mogę z tym problemem iść żeby pomóc córce g...
Ojciec dziecka płacił alimenty na dziecko urodzone w UK. Sam teraz zjechał do PL , ja z synem zjeżdżam za kilka miesięcy (zupełnie inne miasto) do tego czasu przestał mi płacić całkowicie, uważa że nie ma obowiązku płacić alimentów i to nie obowiązek ojca utrzymywać dziecko a matki ! Co mogę zrobić w tej sprawie ? Muszę czekać aż zjadę do PL i tam założyć sprawę o alimenty? Czy można to zrobić online? Jak to wszystko wygląda w PL?
Jeszcze chciał...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: