Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.
anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?
anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.
anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.
anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.
Dzień dobry,
byłem poszkodowanym w kolizji (nietrzeźwy kierowca wymusił pierwszeństwo i uciekł z miejsca zdarzenia), sprawa zgłoszona na policję, finalnie wracając z komisariatu znalazłem sprawcę i wezwałem policję i do wszystkiego się przyznał.
Ubezpieczyciel chce aby dosłać notatkę policyjną (koszt opłaty skarbowej 17 zł) i chciałbym się dowiedzieć czy tego typu dodatkowe koszty, też można doliczyć do kwoty odszkodowania?...
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku?
Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania.
Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Mam pytanko w imieniu znajomej.
Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: