Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.
anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?
anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.
anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.
anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie?
Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty?
Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
Dzień dobry,
mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość.
Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można.
Czy ktoś z Pań...
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony.
W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa.
Moje pytania:
1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%?
2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia)
3. Czy podczas zwolnienia l...
Dzień dobry,
Sprawa karna dotyczy znalezienia 100g mdma w samochodzie (Art. 62 ust 2) , w mieszkaniu nic nie znaleziono, zastosowano poręczenie majątkowe wobec oskarżonego. Nigdy wcześniej nie karany na terenie Polski (3 lata temu w Niemczech za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu)
Jaką najlepiej obrać linie obrony sadzie?
Przewóz środków odurzających jako kurier czy może jako konsument substancji? Brak dowodów na handel oraz oskarżony nie ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: