Alimenty z Funduszu alimentacyjnego.

Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
anonim cytuj
14-01-2024
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.

anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?

anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.

anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.

anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Pełnomocnictwo bez mojej zgody.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata. Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody? Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Podejrzenie o wyłudzenie renty.
Jeśli ktoś napisze maila lub wyśle pisemnie takie podejrzenie o wyłudzenie, bez podania własnego imienia i nazwiska, czy taka informacja jest sprawdzana?...
Warunek przedłużenia umowy (szczepionka na covid). Jak jest to regulowane prawnie?
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka. Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19. Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie? Czy to zgodne z prawem? Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...

Wyszukiwarka