Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.
anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?
anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.
anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.
anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.
witajcie . odziedziczylam po mamie czesc gospodarstwa rolnego jednak nie byla wpisana w ksiegi wieczyste . zlozylam do sadu wniosek o wpisanie wspolwlascicieli do ks jednak zostal oddalony wlasnie ze wzgledu na to ze nie byla tam wpisana mama jedynie ojciec . mieli wspolnote majatkowa - dziadkowie oddali im gospodarstwo w zamian za emeryture z krus tzw przekazanie gospodarstwa rolnego wiec pomimo ze w ksiegach widnial tylko ojciec pol nalezalo d...
Jestem właścicielem mieszkania, które zamierzam sprzedać ale w księdze wieczystej tego lokalu jest wpis w dziale 3 KW odnośnie ograniczonego prawa rzeczowego o nieodpłatnej dożywotnej służebności osobistej dla mojego dziadka i babci, którzy już zmarli. Mam pytanie czy sama muszę wyprostować te zmiany w księdze wieczystej czy podczas sprzedaży zrobi to notariusz....
Witam,
Otrzymałem zdjęcie z fotoradaru z GITD za przekroczenie prędkości.
Z racji sytuacji - chcę wskazać w odpowiedzi innego kierowcę jako sprawcę wykroczenia, jednak osoba ta nie posiada prawa jazdy. Proszę o informację jakie konsekwencje prawne poniesie wskazana osoba? Tj. czy dostanie mandat za popełnione wykroczenie przekroczenia prędkości, czy może też za brak prawa jazdy dodatkowo?...
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: