Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.
anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?
anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.
anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.
anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata.
Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody?
Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Jeśli ktoś napisze maila lub wyśle pisemnie takie podejrzenie o wyłudzenie, bez podania własnego imienia i nazwiska, czy taka informacja jest sprawdzana?...
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka.
Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19.
Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie?
Czy to zgodne z prawem?
Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: