Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci.
Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza że stracisz prawo do alimentów z funduszu. Jeśli jednak dochody rodziny przekroczą próg dochodowy wówczas alimenty zostaną wstrzymane.
anonim cytuj
14-01-2024
A proszę mi powiedzieć czy alimenty które płaci partner na swoje dzieci są wliczane w dochód czy odliczane od niego ?
anonim cytuj
14-01-2024
Nie chcę pani wprowadzić w błąd. Myślę że najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego urzędu i dopytać o tą kwestię.
anonim cytuj
14-01-2024
Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dochód partnera będzie uwzględniony po odliczeniu alimentów na rzecz innych osób, trzeba tylko to mieć udokumentowane.
anonim cytuj
14-01-2024
Po ślubie bądź jeśli będziecie mieć wspólne dziecko to stanie się członkiem rodziny. Jeśli więc zostanie przekroczony próg dochodowy to fundusz alimentacyjny przestanie wypłacać już alimenty.
Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. W...
Czy pracodawca może ustalić zasady, że na umowie o pracę nie należy mi się płatny urlop ani chorobowe ? Tyle ile godzin sobie przepracuje, tyle zarobię....
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...
Witam, odszedłem od żony do innej kobiety ale nadal jesteśmy małżeństwem, ale ona pozmieniała zamki w drzwiach i nie mam wstępu do domu, chociaż to wspólnota majątkowa. Jak to rozwiązać ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: