Prawo dziedziczenia.

Jeśli zmarła osoba, nie ma męża, dzieci, jedyny brat tej osoby zmarł również, rodzice też nie żyją, to czy osobą dziedziczącą po tej zmarłej będzie jedyny syn nieżyjącego brata zmarłej? czy krąg osób uprawnionych do dziedziczenia nie obejmuje dalej niż mąż/dzieci/rodzice?
anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczą następni. Dzieci wnuki prawnuki itd. miałem niedawno sprawę w sądzie pytałem prawnika i jest dziedziczenie aż do końca. Po fakcie kiedy dowiesz się o śmierci osoby masz pół roku żeby zrzec się spadku.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Zaległe alimenty.
Witam, czy ktoś podpowie? Jeśli dłużnik dopiero w tym roku zaczął spłacać zaległe alimenty a na dziecko dalej nie płaci czy dalej popełnia przestępstwo ? I co można zrobić w tej sprawie?...
Dziur elektroniczny wyjazd służbowy
Witam wszystkich czy miał ktoś wyjazd służbowy na kilka dni po za miejsce zamieszkania ?? Jak to wygląda oprucz wniosku ( chodzi mi o czas czy trzeba na komendę się zgłaszać czy inaczej itp)...
Pozew przeciwny egzekucyjny.
Witam, potrzebuje porady kogoś kto się zna w temacie ściągania komorniczego za długi mieszkaniowe. Moja żona była zameldowana w mieszkaniu u rodziców mimo że mieszkała ze mną . Moi teściowie nie płacili czynszu( moja żona nie miała o tym pojęcia) Teściowie dostali eksmisję ale dług jaki narobili na ok. 90 tys. Komornik ściga moja żonę, bo była zameldowana tam. Dodam że chodzi o lata 07 - 12. Jak da się wyjść z tej sytuacji?? Może to już jest prze...
Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...

Wyszukiwarka