Jeśli zmarła osoba, nie ma męża, dzieci, jedyny brat tej osoby zmarł również, rodzice też nie żyją, to czy osobą dziedziczącą po tej zmarłej będzie jedyny syn nieżyjącego brata zmarłej? czy krąg osób uprawnionych do dziedziczenia nie obejmuje dalej niż mąż/dzieci/rodzice?
Dziedziczą następni. Dzieci wnuki prawnuki itd. miałem niedawno sprawę w sądzie pytałem prawnika i jest dziedziczenie aż do końca. Po fakcie kiedy dowiesz się o śmierci osoby masz pół roku żeby zrzec się spadku.
Dzień dobry. Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie, nie mają praw innych prócz meldunek stały, ale same wymeldować się nie chcą? Jeśli tak, w jaki sposób to uczynić?...
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim do tego dziale? Ale mam takie oto pytania:
Czy jeśli mam w samochodzie kamerę (wideorejestrator jazdy), to czy w momencie jakiejś kontroli policji jestem zobowiązany udostępnić im - tzn. wydać kartę pamięci z tego rejestratora?
Czy jeśli dojdzie do jakiejś stłuczki, muszę i ktoś wezwie policję, to muszę im wydać kartę pamięci na miejscu? czy mogę w domu zgrać na komputerze i zrobić kopię dla policji i im to dos...
Mam do was pytanie, związane chyba z prawem spadkowym.
Sprawa dotyczy działki.
Zaczynając od początku działka należała do moich dziadków.
Po śmierci babci, dziadek postanowił, ze przekaże działkę swojemu synowi czyli mojemu wujkowi. Wujek chciał oddać działkę mi, ale ja byłam jeszcze za młoda i stwierdziłam, że jest będzie problemem. Wujek umarł 6 lat temu i nie zostawił testamentu, więc działka należy do jego rodzeństwa i ojca (mojego dziadka...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: