Zatrudniłam się pierwszy raz na umowie zlecenie. Powiedzcie co oznacza dodatkowe ubezpieczenie chorobowe? Ile odciągają jeśli mam w umowie 22zl netto za godzinę? Czy w razie wolnego na opiekę nad córką "jestem bezpieczna"? Czy taka umowa ma jakieś plusy?
Okres wyczekiwania to 3 miesiące, dopiero po 3 miesiącach będziesz miała płatne zwolnienie l4, czyli 3 miesiące płacenia składki. I płatne 80 procent, umowa zlecenie to śmieciówka.
anonim cytuj
14-01-2024
Masz może pod ręką jakiś przepis o tym, albo artykuł, bo chciałam koleżance pokazać, że nie będzie miała płatnego zwolnienia od momentu zgłoszenia się do tego ubezpieczenia, ale ona mi nie wierzy. Sama byłam na takiej umowie kilka lat temu i pamiętam, że był ten okres karencji 90 dni bodajże, ale może się pozmieniało, nie mogę znaleźć konkretnego info w necie.
anonim cytuj
14-01-2024
To zależy czy pracujesz przez agencję czy przez zakład, zależy od pracodawcy, możesz mieć zwolnienie od lekarza, no ale nic nie dostaniesz przez te 3 miesiące, możesz prosić o wolne.
Na umowę zlecenie nie ma urlopów płatnych, sama opłacasz z pensji chorobowe, przepisy kodeksu pracy też nie dotyczą, i zależy na jaki okres masz podpisałam umowę zlecenie , z miesiąca na miesiąc, vzy np na rok.
Pamiętaj, że umowa zlecenie nie wlicza ci się ten okres do lat emerytury.
Dlatego, warto szukać umowy o pracę.
Nigdy nie wiesz ile tej pensji, bo stawka godzinowa.
Tak jak napisałam zwykła smieciowka.
Jedyny plus, że z dnia na dzień możesz rzucić robotę.
W moim wypadku zakład może mnie przejąć po pół roku od agencji.
Jeżeli zakład sam zatrudnia na umowę zlecenie, to lepiej zwijać żagle, lub nie iść w to.
Szukają taniej siły roboczej.
anonim cytuj
14-01-2024
Żeby iść na płatne zwolnienie chorobowe (na siebie, albo na dziecko) to trzeba płacić właśnie tę dobrowolną składkę na ubezpieczenie chorobowe. Bez tego pójdziesz na zwolnienie, ale nie dostaniesz za to kasy. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe to nie są duże pieniądze, to jest 2,45% podstawy wymiaru. Wg mnie się bardzo opłaca to płacić.
Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje....
Dzień dobry,
mam zagwozdkę jak ruszyć ze sprawą o uregulowanie treści księgi wieczystej, na której postawiony jest mój lokal mieszkalny
może od początku, matka, aktem własności ziemi nabyła gospodarstwo rolne, (informacja o nabyciu gospodarstwa przez matkę nie została wpisana do KW, nadal wpisanym jest poprzedni właściciel)
Matka zmarła, spadek po matce przypadł dla mnie i mojego brata,
W postępowaniu działowym, sąd wyodrębnił z jednego budyn...
Bezpieczne założenie działalności gospodarczej z komornikiem... możliwe?
Chodzi o salon fryzjerski, co zrobić aby komornik nie zabrał wszystkiego? Chciałabym dobrowolnie spłacać. Działalność nierejestrowana? Proszę o pomoc osobę znającą się na tym......
Cześć,
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%.
Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy?
Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: