Dziedziczenie darowanego mieszkania.

Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
anonim cytuj
14-01-2024
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczysz po żonie jeżeli przyjmiesz spadek.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Zasiedzenie w dobrej wierze.
Chce wnieść sprawę przez zasiedzenie przez mojego zmarłego ojca , czy muszę wzywać na sprawę wszystkich spadkobierców. Większość I tak się zrzeka ,nie mam kontaktu z 3 siostrami ciotecznymi ojca ,ustaliłam tylko ze 2 już nie żyją, ale i tak nigdy nie utrzymywaliśmy kontaktu . Więc pisząc pozew ,nie wiem jakie mam zawrzeć informacje . I jeśli muszę podać wszystkich spadkobierców (to jest 5 pokoleń ) czy muszę sama ustalić kolejność dziedziczenia,...
Tłumaczenie pełnomocnictwa notarialnego w celu sprzedaży nieruchomości
Witam wszystkich, czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?...
Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...

Wyszukiwarka