Dziedziczenie darowanego mieszkania.

Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
anonim cytuj
14-01-2024
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczysz po żonie jeżeli przyjmiesz spadek.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Unikanie komornika.
Sytuacja wygląda następująco: Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrównania od dnia złożenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika. Ojciec dziecka nie wyrównał i od marca 2023r. przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów. Pod koniec kwietnia złożyłam sprawę do komornika. Okazało się ze konto jest zajęte przez dwóc...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
Podział majątku po rozwodzie, a kredyt hipoteczny.
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem. Mieszkanie jest dwupokojowe. Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy. Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące. Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt. Rata się nam zmniejszyła. Rozstaliśmy się z byłym partnerem. On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy. A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy. Jak miałabym go s...
ZUS twierdzi, że nienależnie pobrałam emeryturę.
Witam, pytanie odnośnie pobranej emerytury rodzica. Emerytura została odebrana od listonosza kilka dni przed śmiercią rodzica. ZUS stwierdził, że emerytura się nie należała i chcą zwrotu. Czy należy się ostatnia emerytura za okres od 1go do 31 go kiedy rodzic zmarł 10go tego miesiąca? ...

Wyszukiwarka