Dziedziczenie darowanego mieszkania.

Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
anonim cytuj
14-01-2024
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczysz po żonie jeżeli przyjmiesz spadek.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Za co właściciel może potrącić pieniądze z kaucji ?
Witam, wynajmowałem mieszkanie 2,5 roku. Zapłaciłem kaucje na początku i teraz czeka mnie rozliczenie i zwrot. Za co mogą a za co nie mogą odciągnąć mi od kaucji? Wiadomo rzeczy, które się zużywają nie powinni ale każdy inaczej to interpretuje. Stąd moje pytanie. Czy za blachę z piekarnika mogą mi odciągnąć? Blacha używana jakieś lekkie zabrudzenia są ale w granicach normy - normalne użytkowanie. Czy jak stało auto na miejscu parkingowym na dwo...
Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią
Cześć, mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części. 1.Czy można jeździć normalnie autem, które je...
Drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika?
Dzień dobry, drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Z tego co wiem, to sąsiad nie odpowiada za zniszczenie płotu bo to siła wyższa. Ale kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika? Dodam, że to bardzo duży orzech....
Zwrot długu.
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł, zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego, gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....

Wyszukiwarka