Dziedziczenie darowanego mieszkania.

Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
anonim cytuj
14-01-2024
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczysz po żonie jeżeli przyjmiesz spadek.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
Zakup mieszkania spółdzielczego
Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba : ++Wykupić mieszkanie od spółdzielni, ++ Założyć księgę wieczysta I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego...
brak wypowiedzenia umowy najmu przez najemce
Witam, Córka chce wynająć mieszkanie. Właściciel przedstawił jej umowę z takimi zapisami - brak możliwości wypowiedzenia umowy przez Najemcę. Zdjęcie w załączeniu. Czy jest to zgodne z prawem? Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi....
Brak ciągłości ubezpieczenia na samochód.
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC. Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego. Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...

Wyszukiwarka