Dziedziczenie darowanego mieszkania.

Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
anonim cytuj
14-01-2024
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczysz po żonie jeżeli przyjmiesz spadek.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

czy dziecko może przyjąć nazwisko po nowym mężu matki?
Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?...
Opuszczenie domu.
Jestem właścicielem nieruchomości od niedawna, kupiłem dom razem z dożywociem kilku domowników i mam problem, co muszę zrobić żeby wywalić osobę niezameldowana, której sobie nie życzę oraz osobę zameldowana oczywiście nie przeze mnie, czy mam iść na policję i zgłosić że ta osoba ma opuścić ten dom czy co?...
Praca w weekendy.
Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni. pracownicy mają w umowach klauzulę: "informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo" Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego, czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia waru...
Urlop wypoczynkowy.
Mam troszkę zagmatwaną sprawę z urlopem. Zakończyłem pracę w firmie A listopada tego roku. Urlop wykorzystałem na koniec umowy 9 dni i tak mam na świadectwie pracy. Pracę w firmie B (na ich prośbę) rozpocząłem będąc formalnie na urlopie w firmie A czyli 19 listopada. Teraz wg. świadectwa pracy mam jeszcze 17 dni urlopu. Jednak w firmie B pracuję od kwietnia czyli powinienem mieć 20 dni urlopu proporcjonalnie do okresu zatrudnienia. To ile mam...

Wyszukiwarka