Dziedziczenie darowanego mieszkania.

Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
anonim cytuj
14-01-2024
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczysz po żonie jeżeli przyjmiesz spadek.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
L4 na okresie próbnym
Podpisałam pierwszą w życiu umowę na okres próbny 2 miesiące. Po pierwszym tygodniu pracy złapała mnie straszna grypa i poszłam na L4. Czy dostanę wypłatę za te 4 dni, w które byłam chora? ...
NORMY DŹWIGANIA DLA KOBIET
Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję...
Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy
Witam Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy za zaległe 2 miesiące pracy jeśli pracodawca ciągle zwodzi z pieniędzmi a teraz wysłał świadectwo pracy bez wypowiedzenia umowy o pracę. Praca od lutego z umową na dwa lata. Do mają wypłacalny....

Wyszukiwarka