Dziedziczenie darowanego mieszkania.

Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
anonim cytuj
14-01-2024
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziedziczysz po żonie jeżeli przyjmiesz spadek.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Wspólny dom wybudowany na działce narzeczonej.
Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?...
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów.
Witam. Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?...
Pracodawca nie zgadza sie na wybranie dni urlopowych
Czy pracodawca może nie zezwolić na wybranie pozostałych dni urlopowych na okresie wypowiedzenia? ...
Fotopułapka jako dowód w sprawie.
Przy domu jednorodzinnym suszyło się drzewo na opał. Drzewo było ścięte w własnym lesie. Przez okres od wiosny do jesieni złodziej skradł 2/3 opału. Czy jeśli złodziej zostanie nagrany na fotopułapce, można wykorzystać takie dowody przed policją? Czy jest szansa na ukaranie złodzieja?...

Wyszukiwarka