Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później.
...
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte.
Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał.
I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?
Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny...
Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: