Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat).
Nie, o ile w dacie jej śmierci będziecie małżeństwem to spadek z ustawy dziedziczą dzieci i małżonek.
Inaczej będzie w przypadku rozwodu więc sugeruje propozycję rozważyć.
Witam, jestem właścicielem mieszkania które wynajmuje, wynajęłam je na 4 miesiące osobie X natomiast osoba X nie mieszka w tym lokalu tylko jej syn, niestety ale X spóźnia się z opłatą 1 miesiąc, co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę wyrzucić syna osoby X z mieszkania?...
Podpisałam pierwszą w życiu umowę na okres próbny 2 miesiące. Po pierwszym tygodniu pracy złapała mnie straszna grypa i poszłam na L4. Czy dostanę wypłatę za te 4 dni, w które byłam chora?
...
Witam.
W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024).
W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy.
1. Pytanie do ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: