Zakaz konkurencji.

Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych.
Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonywać własnych usług dla tych placówek przez okres 12 lat?
Teraz chciałabym prowadzić osobiście usługę ze względu na zdobyte wykształcenie i doświadczenie, prowadzić zajęcia w jednej z placówek do których wtedy jeździłam ale na zlecenie placówki, zupełnie nie jako konkurencja a w innej dziedzinie.
Czy ten zapis u byłego zleceniodawcy jest prawomocny, czy muszę pytać się go o zgodę?
Od zakończenia współpracy z tym zleceniodawcą minęły 2 lata.
anonim cytuj
14-01-2024
Czy w umowie o zakazie konkurencji określone jest odszkodowanie dla Ciebie?

anonim cytuj
14-01-2024
Dopatrzyłam się teraz i jest zakaz wykonywania usługi we wszystkich miejscowościach w których były świadczone usługi tego zleceniodawcy, nie tylko konkretnych placówek i zobowiązanie do tego, że na jakimkolwiek stanowisku (umowa prawna, cywilnoprawna czy działalność non profit) podjęta praca w placówce w której była wykonywana usługa zajęć dodatkowych przez okres 3 lat będzie musiała być za decyzją i pośrednictwem tego zleceniodawcy, wobec tego 10% zarobków będzie musiało być wypłacanych byłemu zleceniodawcy jeśli nie zapłacę kary za porozumieniem. Nie ma zapisu o odszkodowaniu dla mnie jako byłemu zleceniobiorcy.

anonim cytuj
14-01-2024
To były pracodawca powinien ci wypłacać odszkodowanie, bo to ty tracisz zarobek.

anonim cytuj
14-01-2024
Studia pedagogiczne nauczyły mnie jednego. Jeśli to samo opiszesz innymi słowami to będzie w dokumentach widniało jako co innego, choć w rzeczywistości będzie to samo.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Wypłata wynagrodzenia na cudze konto bankowe.
Mam problem, pracowałem w Anglii w agencji, nie miałem tam swojego konta więc użyłem nieużywanego konta mamy mojej dziewczyny, niestety relacje z teściowa opisałbym jedynie jako hitlerowskie Niemcy a polska tamtych czasów, czyli oszukuje, że pieniędzy nie dostała na konto. Jest prawna możliwość odebrania należności? Posiadam jedynie Payslipy czyli kartki potwierdzające przelanie pieniędzy i zarejestrowany jestem również w agencji, w której robiłe...
Zapisana w testamencie nieruchomość.
Mam pytanie odnośnie prawa do rachunku bankowego. Ojciec zapisał obcej osobie w spadku nieruchomość, jestem jedynym spadkobierca ustawowym( wiem o zachowku). Sprawa jest obecnie w sądzie na etapie gdzie dostałem pismo z sądu że jestem uczestnikiem i miesiąc temu upłynął termin odpowiedzi. W piśmie strony było że oni chcą spadek w całości. Jak to jest ? Wiem że na koncie była duża suma, w testamencie jest zapisana nieruchomość a strona chce cało...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
kupno psa przez olx
Witam mam problem proszę o szybką odpowiedź W sobotę wzięłam psa od pani która wystawiła ogłoszenie na olx że odda go pojechalam z tatą odebrałam z Niemiec mieszkam niedaleko granicy a DZISIAJ pani dzwoni i mówi że po południu będzie po psa bo jej dziecko płacze i nie przemyślał tej decyzji i teraz tak. JA MAM KSIĄŻECZKĘ ZDROWIA PSA ONA MA PASZPORT I TE DANE OD CZIPA. TE RZECZY ZOSTAŁY U NIEJ BO MIAŁA TO PRZEPISAĆ NA MNIE I WYSŁAĆ POCZTĄ będzie d...

Wyszukiwarka