Zakaz konkurencji.

Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych.
Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonywać własnych usług dla tych placówek przez okres 12 lat?
Teraz chciałabym prowadzić osobiście usługę ze względu na zdobyte wykształcenie i doświadczenie, prowadzić zajęcia w jednej z placówek do których wtedy jeździłam ale na zlecenie placówki, zupełnie nie jako konkurencja a w innej dziedzinie.
Czy ten zapis u byłego zleceniodawcy jest prawomocny, czy muszę pytać się go o zgodę?
Od zakończenia współpracy z tym zleceniodawcą minęły 2 lata.
anonim cytuj
14-01-2024
Czy w umowie o zakazie konkurencji określone jest odszkodowanie dla Ciebie?

anonim cytuj
14-01-2024
Dopatrzyłam się teraz i jest zakaz wykonywania usługi we wszystkich miejscowościach w których były świadczone usługi tego zleceniodawcy, nie tylko konkretnych placówek i zobowiązanie do tego, że na jakimkolwiek stanowisku (umowa prawna, cywilnoprawna czy działalność non profit) podjęta praca w placówce w której była wykonywana usługa zajęć dodatkowych przez okres 3 lat będzie musiała być za decyzją i pośrednictwem tego zleceniodawcy, wobec tego 10% zarobków będzie musiało być wypłacanych byłemu zleceniodawcy jeśli nie zapłacę kary za porozumieniem. Nie ma zapisu o odszkodowaniu dla mnie jako byłemu zleceniobiorcy.

anonim cytuj
14-01-2024
To były pracodawca powinien ci wypłacać odszkodowanie, bo to ty tracisz zarobek.

anonim cytuj
14-01-2024
Studia pedagogiczne nauczyły mnie jednego. Jeśli to samo opiszesz innymi słowami to będzie w dokumentach widniało jako co innego, choć w rzeczywistości będzie to samo.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Opiekun prawny w DPS.
Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy? Generalnie pytam czy np. godziny spędzone na policji (jako opiekun prawny) pomniejszają jego czas pracy jako opiekuna w DPS?...
Czy mogę nie wyrazić zgody na pobyt w szpitalu z dzieckiem?
Witam . Potrzebuję porady . Jestem z dzieckiem z noworodkiem w szpitalu u którego 14 dni temu stwierdzono że może ma zapalenie płuc zrobili 2 prześwietlenia itp zmienili leczenie . Czy na kolejne zdjęcia mam prawo się nie zgodzić , ponieważ nie chce kolejnego promieniowania z RTG dla tak małego dziecka . I czy mogę się z dzieckiem wypisać na żądanie po ostatniej dawce antybiotyku ?...
Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany szt...
Licytacja domu przez syndyka.
Witam, sytuacja wygląda tak, mam licytacje domu przez syndyka, są w nim zameldowani ludzie, typu dzieci itp, ja myślę to wykupić a reszta rodzeństwa nie bardzo, bo niby nie mogą wyrzucić nas na bruk, cena dość niska jak na dom, także pewnie znajdzie się jakiś wariat który będzie chciał kupic, Pytanie czego można się później spodziewać, eksmisji czy jednak nawet sądownie nie można nas wyrzucić ?...

Wyszukiwarka