Zakaz konkurencji.

Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych.
Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonywać własnych usług dla tych placówek przez okres 12 lat?
Teraz chciałabym prowadzić osobiście usługę ze względu na zdobyte wykształcenie i doświadczenie, prowadzić zajęcia w jednej z placówek do których wtedy jeździłam ale na zlecenie placówki, zupełnie nie jako konkurencja a w innej dziedzinie.
Czy ten zapis u byłego zleceniodawcy jest prawomocny, czy muszę pytać się go o zgodę?
Od zakończenia współpracy z tym zleceniodawcą minęły 2 lata.
anonim cytuj
14-01-2024
Czy w umowie o zakazie konkurencji określone jest odszkodowanie dla Ciebie?

anonim cytuj
14-01-2024
Dopatrzyłam się teraz i jest zakaz wykonywania usługi we wszystkich miejscowościach w których były świadczone usługi tego zleceniodawcy, nie tylko konkretnych placówek i zobowiązanie do tego, że na jakimkolwiek stanowisku (umowa prawna, cywilnoprawna czy działalność non profit) podjęta praca w placówce w której była wykonywana usługa zajęć dodatkowych przez okres 3 lat będzie musiała być za decyzją i pośrednictwem tego zleceniodawcy, wobec tego 10% zarobków będzie musiało być wypłacanych byłemu zleceniodawcy jeśli nie zapłacę kary za porozumieniem. Nie ma zapisu o odszkodowaniu dla mnie jako byłemu zleceniobiorcy.

anonim cytuj
14-01-2024
To były pracodawca powinien ci wypłacać odszkodowanie, bo to ty tracisz zarobek.

anonim cytuj
14-01-2024
Studia pedagogiczne nauczyły mnie jednego. Jeśli to samo opiszesz innymi słowami to będzie w dokumentach widniało jako co innego, choć w rzeczywistości będzie to samo.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Zadłużona nieruchomość rodziców
Dzień dobry. Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców. Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...
Mieszkanie od teściów za dożywocie. Teść żyje, czy możemy to mieszkanie przepisać?
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?...
L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego). Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Mąż chce odebrać mój samochód.
Mam sytuację taka że z mężem od prawie dwóch lat nam się nie układa( on alkoholik) dwa miesiące temu kupiliśmy auto...umowa na mnie ( on nie ma prawa jazdy) OC na mnie, przerejestrowany na mnie. Jego rodzice dali mu jakieś pieniądze na ten samochód . A teraz się wyprowadził i chce zabrać mi auto...jak to wygląda prawnie? Bo mam horror z nim o ten samochód !! Dodam że będę składać pozew o rozwód....

Wyszukiwarka