Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych.
Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonywać własnych usług dla tych placówek przez okres 12 lat?
Teraz chciałabym prowadzić osobiście usługę ze względu na zdobyte wykształcenie i doświadczenie, prowadzić zajęcia w jednej z placówek do których wtedy jeździłam ale na zlecenie placówki, zupełnie nie jako konkurencja a w innej dziedzinie.
Czy ten zapis u byłego zleceniodawcy jest prawomocny, czy muszę pytać się go o zgodę?
Od zakończenia współpracy z tym zleceniodawcą minęły 2 lata.
Czy w umowie o zakazie konkurencji określone jest odszkodowanie dla Ciebie?
anonim cytuj
14-01-2024
Dopatrzyłam się teraz i jest zakaz wykonywania usługi we wszystkich miejscowościach w których były świadczone usługi tego zleceniodawcy, nie tylko konkretnych placówek i zobowiązanie do tego, że na jakimkolwiek stanowisku (umowa prawna, cywilnoprawna czy działalność non profit) podjęta praca w placówce w której była wykonywana usługa zajęć dodatkowych przez okres 3 lat będzie musiała być za decyzją i pośrednictwem tego zleceniodawcy, wobec tego 10% zarobków będzie musiało być wypłacanych byłemu zleceniodawcy jeśli nie zapłacę kary za porozumieniem. Nie ma zapisu o odszkodowaniu dla mnie jako byłemu zleceniobiorcy.
anonim cytuj
14-01-2024
To były pracodawca powinien ci wypłacać odszkodowanie, bo to ty tracisz zarobek.
anonim cytuj
14-01-2024
Studia pedagogiczne nauczyły mnie jednego. Jeśli to samo opiszesz innymi słowami to będzie w dokumentach widniało jako co innego, choć w rzeczywistości będzie to samo.
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej....
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia.
Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat.
Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto.
Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo.
Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze.
Od jakiegoś czasu zerwało z...
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: