Zakaz konkurencji.

Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych.
Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonywać własnych usług dla tych placówek przez okres 12 lat?
Teraz chciałabym prowadzić osobiście usługę ze względu na zdobyte wykształcenie i doświadczenie, prowadzić zajęcia w jednej z placówek do których wtedy jeździłam ale na zlecenie placówki, zupełnie nie jako konkurencja a w innej dziedzinie.
Czy ten zapis u byłego zleceniodawcy jest prawomocny, czy muszę pytać się go o zgodę?
Od zakończenia współpracy z tym zleceniodawcą minęły 2 lata.
anonim cytuj
14-01-2024
Czy w umowie o zakazie konkurencji określone jest odszkodowanie dla Ciebie?

anonim cytuj
14-01-2024
Dopatrzyłam się teraz i jest zakaz wykonywania usługi we wszystkich miejscowościach w których były świadczone usługi tego zleceniodawcy, nie tylko konkretnych placówek i zobowiązanie do tego, że na jakimkolwiek stanowisku (umowa prawna, cywilnoprawna czy działalność non profit) podjęta praca w placówce w której była wykonywana usługa zajęć dodatkowych przez okres 3 lat będzie musiała być za decyzją i pośrednictwem tego zleceniodawcy, wobec tego 10% zarobków będzie musiało być wypłacanych byłemu zleceniodawcy jeśli nie zapłacę kary za porozumieniem. Nie ma zapisu o odszkodowaniu dla mnie jako byłemu zleceniobiorcy.

anonim cytuj
14-01-2024
To były pracodawca powinien ci wypłacać odszkodowanie, bo to ty tracisz zarobek.

anonim cytuj
14-01-2024
Studia pedagogiczne nauczyły mnie jednego. Jeśli to samo opiszesz innymi słowami to będzie w dokumentach widniało jako co innego, choć w rzeczywistości będzie to samo.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Poręczenie pożyczki koleżance z pracy.
Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty. Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?...
Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...
Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
Podpisałam rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Dziś dostałam propozycję zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Czy może być w tym jakiś haczyk prawny? Mam jeszcze 3 tygodnie zaległego urlopu. Czy zwolnienie zmoże być podpisane tylko na okres przed urlopem a potem będę zmuszona wybrać zaległy urlop czy raczej nie jest to praktykowane i jeśli już zwalniają od obowiązku świadczenia pracy to do końca okresu wypowiedzenia i wtedy urlo...
Kiedy powinien mi wystawić świadectwo pracy ?
Dnia 2 września skończyła mi się umowa,dzisiaj jest 14 wrzesień,a świadectwa pracy nadal nie otrzymałam,były pracodawca nie odbiera telefonów. Kiedy powinien mi wystawić świadectwo pracy ?...

Wyszukiwarka