Kupuję za kredyt mieszkanie u dewelopera.
Pewne wątpliwości wzbudziły u mnie zapisy w projekcie umowy deweloperskiej.
Mianowicie:
- niskie kary umowne za przekroczenie terminu oddania nieruchomości rzędu 0,01% za dzień wartości umowy
- maksymalnie do 2% wartości umowy
- niemożliwość niepodpisania protokołu odbioru jeżeli usterki nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu lokalu
- deweloper nie pozwala wybrać notariusza tylko forsuje swojego
- inne zaznaczone w zdjęciach zapisy
A może jestem przeczulony? Co sądzicie?
Problem jest taki, że jeśli się nie zgodzisz na te warunki to deweloper prawdopodobnie Ci nie sprzeda mieszkania. Znam takie przypadki.
anonim cytuj
10-01-2024
1. Zgodnie z 'nową ustawą deweloperską' (NUD) nie mogą być niższe niż konsumenta, klauzule niedozwolona
2. Klauzula niedozwolona - UOKiK i wielokrotne wyroki
3. prawnie dozwolone z tego co rozumiem, natomiast zapis zapewne jest skonstruowany bardzo ogólnie, nie wiele wnosi dobrego. Walczył bym o dookreślenie o jakie "normalne" użytkowanie chodzi lub punktowo które dokładnie usterki... to nie usterki (swoją drogą kpina wobec NUD i zapisów o wadach) bo będą podciągać pod to wirtualnie co im się akurat uzna. Generalnie nieostre, otwarte zapisy to wielkie niebezpieczeństwo w każdej umowie.
4. bzdura, NUD pozwala
Zważ: klauzule niedozwolone - aby zapis był nie ważny i tak trzeba dostać wyrok od UOKiKu albo sądu (bo niedawne zmiany w prawie pozwalają na drogę sądowną i powołanie się na wyroki UOKiKu) - to się nie dzieje z automatu
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...
Moi drodzy,
mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą).
Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
W skrócie, 3 miesięczne niezapłacone wynagrodzenie. Z uwagi na zaległości poszłam na urlop - ustaliliśmy z szefem że rozliczy się do końca mojego urlopu i wtedy rozwiążemy umowę za porozumieniem stron. Obie strony nie chciały już razem pracować. Rozliczenie jednak nie nastąpiło, na początku szef odbierał Tel i mówił że rozliczy się wkrótce, a teraz nie odbiera Tel, zmienił tez adres biura firmy, ale firma nadal pracuje. Z uwagi na to że nie odbi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: