Zapisy w umowie deweloperskiej.

Kupuję za kredyt mieszkanie u dewelopera.
Pewne wątpliwości wzbudziły u mnie zapisy w projekcie umowy deweloperskiej.
Mianowicie:
- niskie kary umowne za przekroczenie terminu oddania nieruchomości rzędu 0,01% za dzień wartości umowy
- maksymalnie do 2% wartości umowy
- niemożliwość niepodpisania protokołu odbioru jeżeli usterki nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu lokalu
- deweloper nie pozwala wybrać notariusza tylko forsuje swojego
- inne zaznaczone w zdjęciach zapisy
A może jestem przeczulony? Co sądzicie?
anonim cytuj
10-01-2024
Problem jest taki, że jeśli się nie zgodzisz na te warunki to deweloper prawdopodobnie Ci nie sprzeda mieszkania. Znam takie przypadki.

anonim cytuj
10-01-2024
1. Zgodnie z 'nową ustawą deweloperską' (NUD) nie mogą być niższe niż konsumenta, klauzule niedozwolona
2. Klauzula niedozwolona - UOKiK i wielokrotne wyroki
3. prawnie dozwolone z tego co rozumiem, natomiast zapis zapewne jest skonstruowany bardzo ogólnie, nie wiele wnosi dobrego. Walczył bym o dookreślenie o jakie "normalne" użytkowanie chodzi lub punktowo które dokładnie usterki... to nie usterki (swoją drogą kpina wobec NUD i zapisów o wadach) bo będą podciągać pod to wirtualnie co im się akurat uzna. Generalnie nieostre, otwarte zapisy to wielkie niebezpieczeństwo w każdej umowie.
4. bzdura, NUD pozwala
Zważ: klauzule niedozwolone - aby zapis był nie ważny i tak trzeba dostać wyrok od UOKiKu albo sądu (bo niedawne zmiany w prawie pozwalają na drogę sądowną i powołanie się na wyroki UOKiKu) - to się nie dzieje z automatu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Czy moge sprawdzić co obejmuje spadek?
Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje. ...
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Rezygnacja z usług firmy cateringowej.
Cześć, moi rodzice zamówili catering ze słynnej z telewizji firmy i z którego chcieliby zrezygnować. Posiłki przestały dojeżdżać, kilkukrotnie brakowało któregoś dania (i wszyscy już wiedza o jaka firmę chodzi ? ) czy przyjechała zupełnie z inną kalorycznością. W przeciągu tygodnia brakowało przy tylko jednej diecie 3x podwieczorka, raz nie przyjechało nic.. Z biegiem czasu kurier przestał dostarczać pojemniki coraz częściej a spytany czemu tak j...

Wyszukiwarka