Zapisy w umowie deweloperskiej.

Kupuję za kredyt mieszkanie u dewelopera.
Pewne wątpliwości wzbudziły u mnie zapisy w projekcie umowy deweloperskiej.
Mianowicie:
- niskie kary umowne za przekroczenie terminu oddania nieruchomości rzędu 0,01% za dzień wartości umowy
- maksymalnie do 2% wartości umowy
- niemożliwość niepodpisania protokołu odbioru jeżeli usterki nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu lokalu
- deweloper nie pozwala wybrać notariusza tylko forsuje swojego
- inne zaznaczone w zdjęciach zapisy
A może jestem przeczulony? Co sądzicie?
anonim cytuj
10-01-2024
Problem jest taki, że jeśli się nie zgodzisz na te warunki to deweloper prawdopodobnie Ci nie sprzeda mieszkania. Znam takie przypadki.

anonim cytuj
10-01-2024
1. Zgodnie z 'nową ustawą deweloperską' (NUD) nie mogą być niższe niż konsumenta, klauzule niedozwolona
2. Klauzula niedozwolona - UOKiK i wielokrotne wyroki
3. prawnie dozwolone z tego co rozumiem, natomiast zapis zapewne jest skonstruowany bardzo ogólnie, nie wiele wnosi dobrego. Walczył bym o dookreślenie o jakie "normalne" użytkowanie chodzi lub punktowo które dokładnie usterki... to nie usterki (swoją drogą kpina wobec NUD i zapisów o wadach) bo będą podciągać pod to wirtualnie co im się akurat uzna. Generalnie nieostre, otwarte zapisy to wielkie niebezpieczeństwo w każdej umowie.
4. bzdura, NUD pozwala
Zważ: klauzule niedozwolone - aby zapis był nie ważny i tak trzeba dostać wyrok od UOKiKu albo sądu (bo niedawne zmiany w prawie pozwalają na drogę sądowną i powołanie się na wyroki UOKiKu) - to się nie dzieje z automatu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Likwidacja stanowiska pracy.
Pracuję w pewnej firmie 9 miesięcy. W połowie sierpnia otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z umową o pracę. Powód zwolnienia > likwidacja stanowiska pracy podyktowana spadkiem obrotów w firmie. Wypowiedzenie zostało podpisane przez obie strony. To jednak nie koniec. Dwa dni temu otrzymałem kolejne pismo od pracodawcy > wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Szczegóły dotyczyły ...
Zakończenie umowy zlecenie.
Czy po zakończeniu umowy zlecenia, okres obowiązywania ubezpieczenia zdrowotnego to 30 dni liczone dzień po zleceniu? Mam zakończone zlecenie 20 września (ostatni dzień w pracy) a lekarza na 20 października, i nie wiem, czy pierwszy dzień obliczam od 21 września, wiec będę mieć jeszcze ubezpieczenie?...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...
Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...

Wyszukiwarka