Zapisy w umowie deweloperskiej.

Kupuję za kredyt mieszkanie u dewelopera.
Pewne wątpliwości wzbudziły u mnie zapisy w projekcie umowy deweloperskiej.
Mianowicie:
- niskie kary umowne za przekroczenie terminu oddania nieruchomości rzędu 0,01% za dzień wartości umowy
- maksymalnie do 2% wartości umowy
- niemożliwość niepodpisania protokołu odbioru jeżeli usterki nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu lokalu
- deweloper nie pozwala wybrać notariusza tylko forsuje swojego
- inne zaznaczone w zdjęciach zapisy
A może jestem przeczulony? Co sądzicie?
anonim cytuj
10-01-2024
Problem jest taki, że jeśli się nie zgodzisz na te warunki to deweloper prawdopodobnie Ci nie sprzeda mieszkania. Znam takie przypadki.

anonim cytuj
10-01-2024
1. Zgodnie z 'nową ustawą deweloperską' (NUD) nie mogą być niższe niż konsumenta, klauzule niedozwolona
2. Klauzula niedozwolona - UOKiK i wielokrotne wyroki
3. prawnie dozwolone z tego co rozumiem, natomiast zapis zapewne jest skonstruowany bardzo ogólnie, nie wiele wnosi dobrego. Walczył bym o dookreślenie o jakie "normalne" użytkowanie chodzi lub punktowo które dokładnie usterki... to nie usterki (swoją drogą kpina wobec NUD i zapisów o wadach) bo będą podciągać pod to wirtualnie co im się akurat uzna. Generalnie nieostre, otwarte zapisy to wielkie niebezpieczeństwo w każdej umowie.
4. bzdura, NUD pozwala
Zważ: klauzule niedozwolone - aby zapis był nie ważny i tak trzeba dostać wyrok od UOKiKu albo sądu (bo niedawne zmiany w prawie pozwalają na drogę sądowną i powołanie się na wyroki UOKiKu) - to się nie dzieje z automatu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...
Mama uposażyła mnie do polisy, czy po 25 latach można się strać o wypłacenie środków?
Witam, dzisiaj się dowiedziałam, że mama uposażyła mnie do polisy. Czy po 25 latach od śmierci mamy, jest już po terminie, czy jeszcze można się starać o wypłacenie środków ...
Zastarszenie w internecie
Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia. Czy to jest zgodne z prawem i coś mi grozi? Nie podałam tam nazwisk, opisałam jedynie sytuację jaka miała miejsce w stosunku do mojej osoby....

Wyszukiwarka