Zapisy w umowie deweloperskiej.

Kupuję za kredyt mieszkanie u dewelopera.
Pewne wątpliwości wzbudziły u mnie zapisy w projekcie umowy deweloperskiej.
Mianowicie:
- niskie kary umowne za przekroczenie terminu oddania nieruchomości rzędu 0,01% za dzień wartości umowy
- maksymalnie do 2% wartości umowy
- niemożliwość niepodpisania protokołu odbioru jeżeli usterki nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu lokalu
- deweloper nie pozwala wybrać notariusza tylko forsuje swojego
- inne zaznaczone w zdjęciach zapisy
A może jestem przeczulony? Co sądzicie?
anonim cytuj
10-01-2024
Problem jest taki, że jeśli się nie zgodzisz na te warunki to deweloper prawdopodobnie Ci nie sprzeda mieszkania. Znam takie przypadki.

anonim cytuj
10-01-2024
1. Zgodnie z 'nową ustawą deweloperską' (NUD) nie mogą być niższe niż konsumenta, klauzule niedozwolona
2. Klauzula niedozwolona - UOKiK i wielokrotne wyroki
3. prawnie dozwolone z tego co rozumiem, natomiast zapis zapewne jest skonstruowany bardzo ogólnie, nie wiele wnosi dobrego. Walczył bym o dookreślenie o jakie "normalne" użytkowanie chodzi lub punktowo które dokładnie usterki... to nie usterki (swoją drogą kpina wobec NUD i zapisów o wadach) bo będą podciągać pod to wirtualnie co im się akurat uzna. Generalnie nieostre, otwarte zapisy to wielkie niebezpieczeństwo w każdej umowie.
4. bzdura, NUD pozwala
Zważ: klauzule niedozwolone - aby zapis był nie ważny i tak trzeba dostać wyrok od UOKiKu albo sądu (bo niedawne zmiany w prawie pozwalają na drogę sądowną i powołanie się na wyroki UOKiKu) - to się nie dzieje z automatu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Klient nie odbiera wykonanych dla niego obrazów
Witam. Moja dziewczyna wykonuje okazyjnie obrazy na zamówienie. Umówiła się z klientem przez messengera na 2 obrazy. Podała wycenę za jeden obraz w granicach 300-400zł, co było wyraźnie napisane w wiadomości. Obrazy zostały wykonane terminowo, klient ich nie odbiera od miesiąca. Dziewczyna napisała w wiadomości, czy można się umówić w końcu na odbiór albo czy przynajmniej może dostać zapłatę przelewem za dwa obrazy - 660zł. Tutaj klient odpisał, ...
Czy jest jakiś limit, żeby nie płacić podatku od darowizny?
Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?...
Wypłata środków z OFE po śmierci.
Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?...

Wyszukiwarka