Służebność drogi.

Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
anonim cytuj
10-01-2024
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.

anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów wysyłki.
Sprzedałem osobie prywatnej odkurzacz. Działał podobno kilka dni. Kupujący chce zwrotu pieniędzy. ok, nie neguje tego. kupujący opłacił przy zakupie koszta sprzętu + wysyłka. natomiast ja zapłaciłem z własnej kieszeni za kuriera który ten zwrot miał odebrał od klienta. Kupujący zapłacił za wysyłkę 18 zł a ja za odbiór od niego 22 zł. Czy mogę odliczyć koszt wysyłki od kwoty zwrotu do kupującego ? Ja oraz kupujący jesteśmy osobami prywatny...
Niezdolność do pracy, a wypowiedzenie.
Jestem zatrudniona na UP na czas nieokreślony, będąc na wychowawczym uległam wypadkowi, odbyła się operacja ale niestety ręka jest niesprawna, czy dobrze rozumiem, że w przypadku powrotu do pracy i nie uzyskania zgody lekarza medycyny pracy, pracodawca może dać mi wypowiedzenie ( ze zwolnieniem że świadczenia pracy-ponieważ nie jest w stanie mi zapewnić innego stanowiska )? Co się dzieje w tym wypadku z urlopem, będzie kazał go najpierw wykorzys...
Sprzedaż samochodu
Witam, sprawa wygląda następująco. Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie. Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą. Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku? Proszę o pomoc. Dzięki....
Reklamacja na Allegro
Witam, Mam pytanie dotyczące reklamacji na Allegro. Właśnie otrzymałem odpowiedź w rozmowie ze sprzedającym (firmą) na temat złożonej przeze mnie reklamacji następującej treści: "Do zakończenia procesu reklamacyjnego jest nam potrzebny uszkodzony towar, tego typu reklamacji nie rozpatrujemy zdalnie. Prosimy o informację kiedy i pod jakim adresem kurier może zgłosić się po przesyłkę z uszkodzonym transporterem". Czy to zgodne z prawem?...

Wyszukiwarka