Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.
anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata.
Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody?
Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Przebywam na rencie inwalidzkiej. Jednocześnie pracuję na umowę o pracę.
Za miesiąc osiągnę wiek emerytalny. ZUS chce mnie wysłać z automatu na emeryturę twierdząc ze takie są przepisy (renta do osiagnięcia wieku emerytalnego).
Ja chciałabym jeszcze popracować, oczywiście bez renty. Jakie kroki muszę podjąć?
...
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: