Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.
anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu
Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową.
Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami.
Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy.
W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia.
Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok.
Nagle ludzie stwierdzili, ż...
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat).
Na początku miałyśmy umowę pisemną.
Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna).
Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem).
I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: