Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.
anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu
Dzień dobry,
Chciałabym prosić o rade do kogo i do jakiej instytucji można się zwrócić o niezwrócone pieniądze za faktury. Już tłumacze: latem w 2022 kolega pracował w restauracji nad Wisłą, przeprowadzał prace konserwatorskie i remontowe. Kolega kupował niezbędne materiały i narzędzia z własnych pieniędzy umawiając się z przełożonym, ze wszystko zostanie mu zwrócone. Kolega brał faktury na firmę. Do dziś księgowość nie zwróciła wszystkich pieni...
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób.
Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł.
Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem.
Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci.
Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi.
Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy.
Mój p...
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: