Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.
anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem.
1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania?
2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...
Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?...
Dowiedziałem się, że mój pracodawca nie opłaca mi składek ZUS. Czy jest jakaś możliwość wyegzekwowania ich? Współpraca z nim niebawem dobiegnie końca, pytanie czy mam jakieś opcje....
Pytanie o opiekę na dziecko (L4), żona pracuje na umowę o pracę, ja mam zawieszoną działalność gospodarczą (nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny), czy w sytuacji gdy dziecko zachoruje to żona może od lekarza wziąć L4 na dziecko?
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: