Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.
anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu
Dzień dobry, temat zwolnienie L4. Lekarz zrobił przerwę przez przypadek w systemie. Poprzednie zwolnienie od 22.08 do 21.09 a kolejne od 23.09. Wizyta była 22.09. Jest dzień przerwy, co może zrobić lekarz w tym przypadku? A co może zrobić pacjent?...
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?...
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
Mam takie luźne pytanie, jakie przepisy wymagają, żeby przy rejestracji auta mieć ciągłość umów, jeżeli ostatni właściciel nie jest wpisany w dowód?
Przecież w WK powinna być informacja, kto był dotychczasowym właścicielem, bo jest obowiązek zgłoszenia. Dodatkowo sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem sprzedawanego pojazdu i że pojazd jest wolny od wad prawnych....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: