Służebność drogi.

Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
anonim cytuj
10-01-2024
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.

anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Podpisanie umowy z obywatelem Ukrainy.
Jeśli chce wynająć Ukraińcom mieszkanie, umowa spisana notarialnie to czy musi być w języku ukraińskim? Będzie ich przyjaciel jako tłumacz (ale nie jest zawodowym tłumaczem). Jednak czy umowa podpisana w języku polskim będzie ważna? Bardzo dziękuje za odpowiedzi....
wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
Jaka jest kara za niezarejestrowany samochód?
Samochód kupiony 10 lat temu. Opłacany, ale stoi na podwórku. Przez 10 lat niezarejestrowany. Jaka kara grozi za niezarejestrowany samochód przez tyle lat?...

Wyszukiwarka