Służebność drogi.

Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
anonim cytuj
10-01-2024
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.

anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

problem ze zwierzętami sąsiadów
Witam. Mam problem z sąsiadem. Nawet z dwoma. Jeden sąsiad ma około 10 kotów których ilość z roku na rok się powiększa, na wiosnę i jesień kotki chodzą w ciąży. Drugi też ma ale około pięciu. Te stworzonka całymi dniami siedzą u mnie koło domu, chodzą po samochodach rysując je, jak zostawię otwarty garaż lub piwnice od razu tam wchodzą i wszystko obsikują. Zostawię buty na zewnatrz? Już obsikane, urządziły sobie u mnie toaletę wszędzie są ich odc...
Reklama
Witam. Mam produkt z rysunkami zwariowanych melodii. Czy w reklamie mogę użyć nazwy diabła tasmańskiego albo zwariowane melodie?...
Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?
Witam Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?...
Zachowek po mamie.
Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie....

Wyszukiwarka