Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.
anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu
Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?...
Witam.
Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić?
...
Witam.
Czy grozi mi coś jeśli nie otwarłam drzwi policjantom, którzy przyjechali na interwencję (awantura domowa)?
Dwa miesiące temu również była podobna interwencja, wcześniej policjanci zostali przeze mnie wpuszczeni.
Czy tym razem mam spodziewać się jakichś konsekwencji za nie otwarcie drzwi?
Dziękuję....
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim.
Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23.
Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: