Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.
anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu
Witam czy mogę wykorzystać do sprawy nagranie rozmowy z dyktafonu jeśli osoba, która nagrywałam nie wie o tym a przyznała się do winy? Chodzi o sprawę odszkodowania za uszkodzenie mienia....
Miałem opiekę całodobową nad matką przez ponad 3,6roku. Mama zmarła ponad miesiąc temu czy z tego tytułu należy mi się zasiłek i czy te lata będą zaliczone do emerytury. Dziękuję za każdą odpowiedź....
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: