Służebność drogi.

Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść mu na rękę i nakazać właścicielowi oraz sąsiadom poszerzyć drogę kosztem ich działek? Na moje to widział co podpisuje i jaka jest szeroka droga więc nie powinien teraz domagać się cudów.
anonim cytuj
10-01-2024
Służebność służy przejazdowi/połączeniu z drogą gruntowa. Przyjmuje się ze przy ruchu dwukierunkowym 4,5-5 m jest wystarczające. Nie ma w służebności dojazdu prawa do parkowania:) może sobie parkować na własnej działce. Nic nie ugra.

anonim cytuj
10-01-2024
Droga jest do poruszania się pojazdów a nie parkowania, jak tak bardzo chce niech zrobi sobie wcięcia w swoim ogrodzeniu na auto...
Uważam ze bez szans, niech idzie do sądu

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Co powinien zawierać testament?
Co powinien w szczególności zawierać testament żeby go nikt nie mógł podważyć?...
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą?
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy. ...
Wypowiedzenie umowy.
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?...
Problem z głośnym sąsiadem
Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat ...

Wyszukiwarka