Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście nie odpowiada. Od wiosny mamy zamiar o ile fundamenty na to pozwolą podnieść dom o jedno piętro, a jak fachowiec stwierdzi, że fundamenty tego mogą nie wytrzymać to dobudujemy się z boku. Jeżeli ktoś może nam coś doradzić, bardzo bym była wdzięczna.
Ona chce zapisać dom w spadku, ale to nam znaczne utrudni budowę bądź dobudowę (zależy co pokażą fundamenty) od strony formalnej, bo ciocia jak już pisałam mieszka w Niemczech a dom jest przy granicy z Czechami..
anonim cytuj
10-01-2024
A ta ciocia to ile miała rodzeństwa. Tylko pani męża ?
anonim cytuj
10-01-2024
Wydaje się, że przedwcześnie dzielisz skórę na niedźwiedziu. Jeszcze ciotka jest właścicielką i wola sporządzenia ( tak mniemam) testamentu windykacyjnego, nie upoważnia do snucia planów remontowo-budowlanych. Uzgodnij z ciotką.
anonim cytuj
10-01-2024
Ciocia nie miała dzieci, tylko jej brat ma ich w sumie 7. Powiedziała przy całej rodzinie, że dom przepisze na nas, ale w testamencie. Co by nas taniej wyszło - dostać dom w spadku, czy jakby go teraz na nas przepisała? Bo nie znam się na tych podatkach.
anonim cytuj
10-01-2024
I to jest powód, by wywierać presje?. Wybacz, dosadniej, na te chwilę ciotka może, rozporządzać dowolnie domem; sprzedać, przebalować, sporządzić testament w którym Was pominie. Obietnica przy rodzinnym obiadku winna być traktowana jak obietnica, a nie fakt dokonany.
anonim cytuj
10-01-2024
A jeżeli mogę jeszcze zapytać, jaka jest wysokość podatku od dożywocia?
anonim cytuj
10-01-2024
Wprowadzasz w błąd.
Rodzeństwo nie jest w gronie uprawnionych do zachowku.
Jeśli ciocia nie ma dzieci, ani męża (lub nie będzie go miała w chwili swojej śmierci), a jej rodzice nie żyją, to nie ma nikogo, kto byłby uprawnionym do wysunięcia roszczenia o zachowek.
Tak więc umowa dożywocia nie jest potrzebna aby wyeliminować roszczenie, które nie ma w takim przypadku racji bytu.
anonim cytuj
10-01-2024
Wprowadzasz w błąd.
Rodzeństwo nie jest w gronie uprawnionych do zachowku.
Jeśli ciocia nie ma dzieci, ani męża (lub nie będzie go miała w chwili swojej śmierci), a jej rodzice nie żyją, to nie ma nikogo, kto byłby uprawnionym do wysunięcia roszczenia o zachowek.
Tak więc umowa dożywocia nie jest potrzebna aby wyeliminować roszczenie, które nie ma w takim przypadku racji bytu.
anonim cytuj
10-01-2024
Nie ma takiej czynności prawnej jak "przepisanie". Zakładając, że masz na myśli przekazanie na mocy umowy darowizny, to przepisy określające podatek od darowizny jak i od spadku są takie same i w jednakowy sposób określają wysokość podatku.
W przypadku darowizny dojdą jednak koszty taksy notarialnej, więc pod tym względem umowa darowizny będzie droższa niż przekazanie Wam nieruchomości mocą testamentu.
Córka ma 5 lat. Ojciec nie płaci na nią żadnych alimentów, chociaż są zasądzone. Nie interesuje się nią, nie utrzymuje kontaktu od kilku lat (z własnej woli). Jak mogę zabezpieczyć córkę przed ewentualnym płaceniem alimentów na ojca, jeśli przyjdzie mu kiedyś ten pomysł do głowy? Sprawa o odebranie mu praw jest aktualnie w toku....
Mam odebrane prawa rodzicielskie na syna z poprzedniego związku ( 20.11.2020 sąd odrzucił moją apelacje, kasacja już odpada) kiedy mogę złożyć wniosek o przywrócenie władzy? Jakie są terminy?...
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: