Wycofanie umowy kupna-sprzedaży.

Wiem, że to dość nieodpowiedzialne ale po podpisaniu umowy kupna - sprzedaży i otrzymaniu zaliczki rozmyśliłem się i chciałbym odstąpić od sprzedaży. Zaliczkę otrzymałem w wyznaczonym w umowie terminie. Na końcowe sfinalizowanie transakcji umówiony jestem w nadchodzącym tygodniu.
W treści umowy nie ma informacji na temat skutków rozwiązania umowy lub jakichkolwiek kar umownych w przypadku niesfinalizowania transakcji przez którąkolwiek ze stron. Jest natomiast zapis, że w sprawach nieuregulowanych obowiązują przepisy KC. Proszę o informację czy poza zwrotem zaliczki grożą mi inne konsekwencje ?
anonim cytuj
10-01-2024
Zaliczka czy zadatek, co określa umowa?

anonim cytuj
10-01-2024
Zadatek.

anonim cytuj
10-01-2024
Albo sprzedajesz, albo będziesz zobowiązany zwrócić zadatek w podwójnej wysokości i możecie się rozejść.

anonim cytuj
10-01-2024
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Zakupy online, problem z przyjęciem zwrotu
Potrzebuje porady co mogę zrobić. Otóż 26czerwca kupiłam ubrania na transmisji. Poprosiłam o paczkę otwartą ponieważ chciałam jeszcze coś domówić. 30czerwca została wysłana i otrzymałam ja 1lipca i od razu napisałam do butiku jakie ciuchy chciałabym z niej zwrócić a które zostają. Ogólnie od razu był wielki problem z Panią z butiku bo powiedziała że nie ma zwrotów. Powołalam się na prawo konsumenckie do zwrotu w ciągu 14dni od daty otrzymania tow...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Prawo spadkowe.
Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco: Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni. Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności. Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował. Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego. Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, ...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...

Wyszukiwarka