Prawo Ubezpieczeń 10-01-2024 1 odpowiedź

odmowa rety chrobowej z tytulu niezdolnosci do pracy

Pytanie użytkownika
Mieszkam od01/09/ 2014 roku w Belgii i tam praowalam w pelnym etacie do 20/12/2019 . Wtedy zachrowalam, do pracy wrucilam ale juz pracowalam w wmiarze 1/2 etatu ,poniwarz brakowalo mi sil. Stracilam w pracy przytomnosc i od 04/10/2022 zaprzestalam prace. Bylam w belii u lekarza pracy ktody orzekl definitywny zakaz wykonywania pracy. Lekarz z mojego ubespieczenia terz sie z tym zgadza.I tu powstaje pytanie, co mam zrobic w sytuacji gdy lekarz orzecznik ZUS nie widzac mnie , nie rozmawiajac ze mna o moich problemach, nie wiem czy nawet zapoznal sie z moja dokumetacja medyczna .
1 odpowiedź
Odpowiedź
25-06-2026
Jeżeli dostała Pani niekorzystne orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, to nie zostawia się tego bez reakcji. Na orzeczenie lekarza orzecznika przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej ZUS w terminie 14 dni od doręczenia orzeczenia — art. 14 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.
lekarz orzecznik ZUS nie widzac mnie , nie rozmawiajac ze mna o moich problemach, nie wiem czy nawet zapoznal sie z moja dokumetacja medyczna

To trzeba podnieść w sprzeciwie. Nie wystarczy napisać, że „orzeczenie jest niesprawiedliwe”. Trzeba wskazać konkretnie, że ocena została dokonana bez badania, bez realnego odniesienia do dokumentacji z Belgii, bez wyjaśnienia rozbieżności między stanowiskiem belgijskiego lekarza pracy/lekarza ubezpieczenia a stanowiskiem ZUS.
Przy rencie z tytułu niezdolności do pracy ZUS ocenia, czy dana osoba jest niezdolna do pracy w rozumieniu art. 12 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, a przy ocenie stopnia i przewidywanego okresu niezdolności bierze się pod uwagę m.in. stan zdrowia, możliwość leczenia, rehabilitacji, wykonywania dotychczasowej pracy albo przekwalifikowania — art. 13 tej ustawy. Orzeczenie nie może być więc gołym stwierdzeniem bez analizy Pani faktycznego stanu zdrowia i dokumentacji.
Jeżeli termin 14 dni jeszcze biegnie, właściwe działanie to sprzeciw do komisji lekarskiej ZUS i dołączenie dokumentów:
  • orzeczenia lekarza pracy z Belgii o definitywnym zakazie wykonywania pracy,
  • dokumentacji lekarza ubezpieczenia,
  • historii leczenia i wyników badań,
  • opisu dotychczasowej pracy i tego, dlaczego nie może jej Pani wykonywać,
  • ewentualnych tłumaczeń dokumentów, jeżeli ZUS ich wymaga.

Jeżeli minęło już 14 dni od doręczenia orzeczenia, można próbować wnosić o przywrócenie terminu, ale trzeba wykazać konkretną przyczynę uchybienia terminowi. Samo niezadowolenie z orzeczenia nie wystarczy.
Jeżeli ZUS wydał już decyzję odmowną, od decyzji składa się odwołanie do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych za pośrednictwem ZUS, co do zasady w terminie miesiąca od doręczenia decyzji — art. 477(9) kpc. W odwołaniu można żądać dopuszczenia dowodu z opinii biegłych lekarzy odpowiednich specjalności.
Trzeba jednak uważać: jeżeli była możliwość wniesienia sprzeciwu od orzeczenia lekarza orzecznika, a Pani tego nie zrobiła, to odwołanie od decyzji oparte wyłącznie na zarzutach medycznych może zostać odrzucone — art. 477(9) § 3(1) kpc. Dlatego etap sprzeciwu do komisji lekarskiej jest bardzo ważny.
Praca w Belgii nie przekreśla sprawy w Polsce. Przy pracy w państwach UE stosuje się zasady koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, ale każdy kraj ocenia prawo do swojego świadczenia według własnych przepisów. Orzeczenie belgijskiego lekarza jest ważnym dowodem, ale nie wiąże ZUS automatycznie tak, że ZUS musi przyznać polską rentę.
Do pełnej odpowiedzi brakuje jednej kluczowej informacji: czy dostała Pani samo orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, czy już decyzję odmowną ZUS. Jeśli samo orzeczenie — sprzeciw w 14 dni. Jeśli decyzję — odwołanie w miesiąc, ale z uwzględnieniem tego, czy wcześniej był wniesiony sprzeciw do komisji lekarskiej.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo ubezpieczeń 26 dni temu
Depresja a renta

Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...

19 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo ubezpieczeń 26 dni temu
L4 na wypowiedzeniu umowy o prace.

Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...

18 odpowiedzi 01-07-2026