Budowa domu na działce teściów.

Brat wraz z żoną po ślubie zaczęli budować dom na działce rodziców żony (teściów), teściowie ze względu na dopłaty dla rolników nie mogli od razu przepisać działki.
dom powstał na działce teściów, plan domu również zakupiony na teściów, ale wszyscy wiedzą, że dom maił być ich.
W okresie małżeństwa brat wraz z żoną i przy pomocy finansowej teściów postawił dom w stanie zamkniętym (niewiele pozostało aby tam wejść i mieszkać). Duża część faktur jest wystawiona na brata, z jego konta również płacone były faktury za część robót budowlanych, na część nie ma wcale dokumentów zakupu czy wykonania robót, część paragonów przepadła, podczas budowania domu każdy oszczędza, a ekipy niechętnie dają faktury za usługi. W trakcie budowy domu zaciągali kredyty na jego budowę, przed rozpadem małżeństwa wzięli razem jeden kredyt konsolidacyjny, który również umożliwiłby im wyszykowanie domu i zamieszkanie, niestety małżeństwo się rozpadło, jest już po rozwodzie. Brat został sam bez domu z kredytem na głowie, jest tego ponad 30 tyś przy jednorazowej wpłacie a w ratach ma ponad 60 tyś)
była żona nie poczuwa się do spłaty kredytu, a byli teście do uregulowania poniesionych środków na budowę domu
co może zrobić w tej sprawie? co mu się należy? czy za roboty lub materiały na które nie ma potwierdzenia zakupu też przysługuje mu zwrot?
anonim cytuj
10-01-2024
Pozywa teściów o zwrot nakładów - udokumentowanych. Wnioskuje o podział majątku dorobkowego i w ramach regresu od daty ustania wspólnoty o zwrot 1/2 rat kredytu.
Nie będzie szybko i łatwo. Przydałby się prawnik w realnej rzeczywistości.

anonim cytuj
10-01-2024
A co z pracami wykonanymi przez brata np.: położenie elektryki w całym domu i prace wykonaną przez jego rodzinę, czy można starać się o zapłatę za wykonanie tych robót?

anonim cytuj
10-01-2024
Co znaczy słowo nakłady?

anonim cytuj
10-01-2024
Środki finansowe oczywiście jak i praca (robocizna).

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza?
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza? Wiadomo jedynie w jakim mieście był notariusz, ale nie wiadomo na pewno kto to był, wiadomo kto był testatorem i spadkobiercą i na tym wiedza się kończy. Elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później. Notariusz u którego prawdopodobnie został sporządzony testament odpowiedział, że po 10 latach przekazuje wszystkie akta do sądu i już śladu po testamencie u siebie n...
Martwię się o swój samochód
Witam. Pod blokiem w którym mieszkam jest parking przy którym rosną drzewa. Drzewa są dość stare, schodzi z nich kora, na codzień spadają drobne gałęzie. Ostatnio widziałam jak większa gałąź spadła na samochód i narobiła szkód. Martwię się o swój samochód, czy mając tylko OC mogę się starać o odszkodowanie w razie gdyby taka gałąź na nie spadła? Teren raczej należy do miasta i myślę że to ich zadaniem jest zadbać o drzewa, które stanowią niebez...
Hałaśliwi sąsiedzi.
Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona....
Problem z sąsiedztwem.
Emerytka mieszka sama w swoim mieszkaniu 30 lat. Niedawno piętro niżej wprowadziła się starsza kobieta, która co jakiś czas zgłasza na policję, że emerytka hałasuje, zakłóca jej spokój, a teraz że emerytka jej grozi. Pod adresem emerytki nigdy nie było interwencji policji. Starsza kobieta jest bez rodziny i ma przydzieloną opiekunkę, jest osobą niedosłyszącą i prawdopodobnie ma zaburzenia psychicznie - wszyscy sąsiedzi o tym wiedzą. Pytanie co ...

Wyszukiwarka