Budowa domu na działce teściów.

Brat wraz z żoną po ślubie zaczęli budować dom na działce rodziców żony (teściów), teściowie ze względu na dopłaty dla rolników nie mogli od razu przepisać działki.
dom powstał na działce teściów, plan domu również zakupiony na teściów, ale wszyscy wiedzą, że dom maił być ich.
W okresie małżeństwa brat wraz z żoną i przy pomocy finansowej teściów postawił dom w stanie zamkniętym (niewiele pozostało aby tam wejść i mieszkać). Duża część faktur jest wystawiona na brata, z jego konta również płacone były faktury za część robót budowlanych, na część nie ma wcale dokumentów zakupu czy wykonania robót, część paragonów przepadła, podczas budowania domu każdy oszczędza, a ekipy niechętnie dają faktury za usługi. W trakcie budowy domu zaciągali kredyty na jego budowę, przed rozpadem małżeństwa wzięli razem jeden kredyt konsolidacyjny, który również umożliwiłby im wyszykowanie domu i zamieszkanie, niestety małżeństwo się rozpadło, jest już po rozwodzie. Brat został sam bez domu z kredytem na głowie, jest tego ponad 30 tyś przy jednorazowej wpłacie a w ratach ma ponad 60 tyś)
była żona nie poczuwa się do spłaty kredytu, a byli teście do uregulowania poniesionych środków na budowę domu
co może zrobić w tej sprawie? co mu się należy? czy za roboty lub materiały na które nie ma potwierdzenia zakupu też przysługuje mu zwrot?
anonim cytuj
10-01-2024
Pozywa teściów o zwrot nakładów - udokumentowanych. Wnioskuje o podział majątku dorobkowego i w ramach regresu od daty ustania wspólnoty o zwrot 1/2 rat kredytu.
Nie będzie szybko i łatwo. Przydałby się prawnik w realnej rzeczywistości.

anonim cytuj
10-01-2024
A co z pracami wykonanymi przez brata np.: położenie elektryki w całym domu i prace wykonaną przez jego rodzinę, czy można starać się o zapłatę za wykonanie tych robót?

anonim cytuj
10-01-2024
Co znaczy słowo nakłady?

anonim cytuj
10-01-2024
Środki finansowe oczywiście jak i praca (robocizna).

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
Czy można zawiesić alimenty na dziecko?
Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ? Dziękuję za odpowiedzi...
Stypendium na studiach.
Czy jeżeli skorzystam ze stypendium na studiach dla osób niepełnosprawnych ale nie będę uczęszczać na zajęcia to po skreśleniu z listy studentów między 1 a 2 semestrem poniosę jakieś konsekwencje? Będzie należało zwrócić kwotę stypendium do uczelni bądź ponieść karę za to?...

Wyszukiwarka