Budowa domu na działce teściów.

Brat wraz z żoną po ślubie zaczęli budować dom na działce rodziców żony (teściów), teściowie ze względu na dopłaty dla rolników nie mogli od razu przepisać działki.
dom powstał na działce teściów, plan domu również zakupiony na teściów, ale wszyscy wiedzą, że dom maił być ich.
W okresie małżeństwa brat wraz z żoną i przy pomocy finansowej teściów postawił dom w stanie zamkniętym (niewiele pozostało aby tam wejść i mieszkać). Duża część faktur jest wystawiona na brata, z jego konta również płacone były faktury za część robót budowlanych, na część nie ma wcale dokumentów zakupu czy wykonania robót, część paragonów przepadła, podczas budowania domu każdy oszczędza, a ekipy niechętnie dają faktury za usługi. W trakcie budowy domu zaciągali kredyty na jego budowę, przed rozpadem małżeństwa wzięli razem jeden kredyt konsolidacyjny, który również umożliwiłby im wyszykowanie domu i zamieszkanie, niestety małżeństwo się rozpadło, jest już po rozwodzie. Brat został sam bez domu z kredytem na głowie, jest tego ponad 30 tyś przy jednorazowej wpłacie a w ratach ma ponad 60 tyś)
była żona nie poczuwa się do spłaty kredytu, a byli teście do uregulowania poniesionych środków na budowę domu
co może zrobić w tej sprawie? co mu się należy? czy za roboty lub materiały na które nie ma potwierdzenia zakupu też przysługuje mu zwrot?
anonim cytuj
10-01-2024
Pozywa teściów o zwrot nakładów - udokumentowanych. Wnioskuje o podział majątku dorobkowego i w ramach regresu od daty ustania wspólnoty o zwrot 1/2 rat kredytu.
Nie będzie szybko i łatwo. Przydałby się prawnik w realnej rzeczywistości.

anonim cytuj
10-01-2024
A co z pracami wykonanymi przez brata np.: położenie elektryki w całym domu i prace wykonaną przez jego rodzinę, czy można starać się o zapłatę za wykonanie tych robót?

anonim cytuj
10-01-2024
Co znaczy słowo nakłady?

anonim cytuj
10-01-2024
Środki finansowe oczywiście jak i praca (robocizna).

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...
Pracodawca wyznacza termin urlopu.
Jeżeli pracodawca wysyła mnie na 2 tyg. urlopu, a on mi w żaden sposób nie pasuje, gdyż jest w kwietniu, to mogę odmówić?. Mam dziecko i wolałabym w okresie wakacyjnym dostać jak inni pracownicy....
Sąsiad donosi na policje że mój pies szczeka od rana do wieczora. jak mam się bronić?
Cześć Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem, Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody. Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa....

Wyszukiwarka