Przedsądowe wezwanie do zapłaty.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z sąsiadką telefonicznie i zaproponowałem, że mogę jej oddać max. 300-400 PLN. Sąsiadka powiedziała mi, że koszt samej robocizny to 600 PLN (którą jej "znajomy" zrobił "po taniości, i nie ma na to żadnej faktury / rachunku). W związku z tym moje pytanie: czy sąsiadka ma prawo żądać taką wyczarowaną kwotę ode mnie?
anonim cytuj
10-01-2024
Pytanie - czy dostałeś wezwanie do naprawienia szkód na piśmie wcześniej? Czy już po naprawieniu przez sąsiadkę?

anonim cytuj
10-01-2024
Po naprawie przez sąsiadkę.

anonim cytuj
10-01-2024
Skontaktowałem się z kancelarią która wysłała mi wezwanie do zapłaty i napisałem, że nie zgadzam się na kwotę 1000 PLN - i proszę o informację, kiedy jakaś firma która oferuje wycenę prac może tej wyceny dokonać. Czy dobrze kombinuję?

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Budowa domu a zabezpieczenie na przyszłość.
Witam, jestem po ślubie, w planach mamy budowę domu, działka zakupiona przed ślubem, czyli jest na mnie. Wiec chciałbym aby dom też w pełni należał do mnie, jak się to mówi różnie w życiu bywa. Pieniądze na budowę oczywiście w pełni z mojej strony. Jak to wygląda z wzięciem kredytu w przyszłości chociażby na dokończenie budowy? Bo zapewne chcąc wziąć kredyt trzeba będzie dopisać żonę do własności jaka jest działka oraz dom? Jakieś rady, jak to ug...
Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Rozwód a długi.
Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?...

Wyszukiwarka