Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z sąsiadką telefonicznie i zaproponowałem, że mogę jej oddać max. 300-400 PLN. Sąsiadka powiedziała mi, że koszt samej robocizny to 600 PLN (którą jej "znajomy" zrobił "po taniości, i nie ma na to żadnej faktury / rachunku). W związku z tym moje pytanie: czy sąsiadka ma prawo żądać taką wyczarowaną kwotę ode mnie?
Pytanie - czy dostałeś wezwanie do naprawienia szkód na piśmie wcześniej? Czy już po naprawieniu przez sąsiadkę?
anonim cytuj
10-01-2024
Po naprawie przez sąsiadkę.
anonim cytuj
10-01-2024
Skontaktowałem się z kancelarią która wysłała mi wezwanie do zapłaty i napisałem, że nie zgadzam się na kwotę 1000 PLN - i proszę o informację, kiedy jakaś firma która oferuje wycenę prac może tej wyceny dokonać. Czy dobrze kombinuję?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Witam,
Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej.
Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych.
Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu.
Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację.
I teraz moje pytania brz...
Witam 3 dni temu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wyp...
Witam,
pracownik jednego z naszych klientów otrzymał od konkurencji propozycję korzyści finansowych w zamian za każde przekazane zlecenie transportowe. Chciałem prosić Was o opinię na ten temat, ponieważ wydaje mi się, że jest to rodzaj łapówki i pole do nadużyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że przełożeni, ani właściciele klienta nic nie mają wiedzieć o tym systemie motywacyjnym. Poniżej załączam tą propozycję. Z góry dziękuję za podzielenie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: