Wada ukryta auta.

Witam, mam pytanie odnośnie zakupu auta.
Wczoraj kupiłem używany samochód z instalacją LPG od osoby prywatnej. Już w trasie powrotnej (150km) zauważyłem, że samochód zaczął spalać również spore ilości benzyny. Dzisiaj po kolejnej trasie do i z pracy (200km) moje obawy się potwierdziły, bo z połowy baku została prawie rezerwa. Nie wnikając w szczegóły, jest to wada instalacji LPG, gdyż samochód na gazie nie powinien przepalać również jednocześnie benzyny, a przynajmniej nie w takich ilościach, ale nie byłem w stanie tego stwierdzić podczas krótkiej jazdy testowej.
Dodatkowo wyszło kilka innych, ale mniejszych wad.
Sprzedawca w umowie zastosował dwa zapisy:
"Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany i nie będzie z tego tytułu występował z żadnymi roszczeniami wobec Sprzedającego."
"Sprzedający oświadcza, że pojazd stanowi jego własność, jest wolny od wad fizycznych i prawnych oraz nie stanowi przedmiotu zabezpieczenia."
Czy jestem w stanie w tej sytuacji żądać naprawy usterki lub anulowania umowy z tytułu rękojmi?
anonim cytuj
10-01-2024
Jeśli nie posiadasz bezpośredniego wtrysku i LPG to nie ma możliwości by auto spalało 2 paliwa jednocześnie . Radzę pierw się douczyć obsługi instalacji LPG, w wielu autach ( szczególnie auta francuskich producentów)mimo , że się jedzie na LPG paliwo "spada" gdyż auta mimo, że jedzie na LPG oblicza nadal poziom paliwa z baku. Jeśli masz poniżej 1/2 zbiornika problem się nasila z odczytem, jeśli nie to co kilka odpaleń auta poziom benzyny wróci na miejsce. Oczywiście można kupić emulator co zniweluje ten problem (z tego co pamiętam musi nastąpić odcięcie pływaka, lub pompy paliwa przy zapłonie i zresetowanie go).

anonim cytuj
10-01-2024
A słyszał Pan o dotrysku benzyny realizowanym przez sterownik LPG? Jest to możliwe. Również w układzie wtrysku pośredniego.

anonim cytuj
10-01-2024
Może spalać dwa paliwa!!! Sam byłem pewny ze to niemożliwe do puki mi takiej instalacji nie zamontowali. Np. w instalacjach STAG a pewnie innych też jest taka opcja. Tyle że jak gadałem z gazownikiem to nie jest tak że równocześnie. Po prostu w momencie gdy np. mocno naciśniemy gaz albo jedziemy np. autostradą przy gazie w podłodze to auto samo przełącza się na benzynę, nawet tego nie widzimy. Mamy w Firmie tak zrobione Doblo, ale często tak robią (żeby szpanować pełną mocą) amerykańskie V8. Trzeba pojechać do gazownika.

anonim cytuj
10-01-2024
Zacznij od tego czy naprawdę benzyna jest spalana , tzn. zatankuj do pełna benzynę przejdź odcinek na LPG i ponownie zatankuj benzynę wtedy będzie pewność . Niektóre auta pokazują na LPG że ubywa paliwa w zbiorniku, dopiero po jakimś czasie postoju się resetuje i pokazuje ponownie prawidłowy stan benzyny.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Zaliczka czy zadatek?
W takim układzie należy to traktować jak zadatek. [quote]Ale w przypadku nie wywiązania się przez dewelopera z umowy powinien on zwrócić 5000pln raz, dwa, a tu oddaje tylko 5000. Czy taka umowa jest zgodna z prawem?[/quote] Tak, ponieważ kc przewiduje, że strony mogą się tak umówić. [quote]Jest napisane ze deweloper zapłaci Klientowi karę umowna 5000, ale nie ma nic kiedy zwróci pieniądze za opłatę rezerwacyjna, której dokonał Klient....czy p...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
Jak napisać wniosek o wycofanie świadka ze sprawy?
Założyliśmy sprawę o groźby I podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?...
Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...

Wyszukiwarka