Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd.
Czy te dodatkowe 20% za godziny nocne może być dodane do tego wyrównania czy musi być to premia lub inne dodatki?
Witam czy osoba, która miała nadzór kuratora w przeszłości za demoralizację (tylko wagary) w wieku 14 lat, może mieć problem z wpisem na listę aplikantów adwokackich/radcowskich lub listę adwokatów/radców prawnych w przyszłości ?...
Jestem zatrudniona w firmie od 6 lat. 4 lata nieobecności (3 ciąże +macierzyński i rodzicielski). Podczas mojej nieobecności zaczęły się zwolnienia pracowników ze względu na mały obrót itp.
Podejrzewam że po moim powrocie tez tak skończę...pytanie co mi się należy i czy w ogóle mi się coś należy od pracodawcy.
Zwolnienia są po prostu za porozumieniem stron "bo nie potrzeba tyle pracowników"....
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...
Posiadam mieszkanie zakupione na kredyt przed ślubem. Obecnie jestem w związku małżeńskim bez rozdzielności małżeńskiej/intercyzy. Prowadzę działalność gospodarczą, z zarobionych pieniędzy "sam" spłacam raty tego kredytu. Nabyty w ten sposób majątek staje się wspólny. Mamy pytanie, czy istnieje sposób, aby na wypadek rozwodu, wykluczyć spłatę tego mieszkania ze wspólnoty majątkowej?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: