Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd.
Czy te dodatkowe 20% za godziny nocne może być dodane do tego wyrównania czy musi być to premia lub inne dodatki?
Jestem nauczycielem i mam umowy o pracę w dwóch szkołach państwowych. Jedna jest na czas nieokreślony, a druga do 31.08. Od 2 stycznia jestem na L4 z racji ciąży. Termin porodu na 13.08. W tej co mi umowa wygasa (na czas określony) kazali składać wniosek o macierzyński z rodzicielskim. Jak to jest- czy tylko mi wypłacą do zakończenia umowy, czy potem dalej odeślą do ZUS i będzie zasiłek? Bo w drugiej pracy oczywiście normalnie urlop macierzyński...
Jestem w 38tc, termin na 20 paź. Umowę mam na czas określony do końca roku. Po porodzie przechodzę na macierzyńskie, pracodawca nie musi mi przedłużać umowy tak słyszałam . Czyli do grudnia będę miała wynagrodzenie z pracy a później ZUS? Ile procent wypłaty jak to wygląda?
Jeśli mi nie przedłuży umowy to urlop wychowawczy już mi nie przysługuje ?...
Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?...
Witam, mam z rodziną problem, chodzi matkę mojego ojca która mieszka z nami w domu i nigdy nie dokładała się do rachunków takich jak światło woda śmieci i nadal nie chce, ogólnie robi wszystkim nam pod górkę czyli po prostu na złość i nie chodzi tu tylko o rachunki. Co W takiej sytuacji zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: