Cofnięcie darowizny mieszkania.

Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy..
anonim cytuj
08-01-2024
Tak, w opisanej sytuacji można cofnąć darowiznę mieszkania. Odwołanie darowizny z powodu rażącej niewdzięczności jest możliwe w ciągu roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. W tym przypadku, jeśli mąż dowiedział się o zerwaniu kontaktu przez syna w 2023 roku, to nadal ma czas na odwołanie darowizny do 2024 roku.
Aby odwołać darowiznę, mąż musi złożyć obdarowanemu oświadczenie na piśmie, w którym wskazuje, jakie zachowania syna były dla niego rażącą niewdzięcznością. W oświadczeniu należy wskazać, że odwołanie darowizny jest skutkiem rażącej niewdzięczności syna.
Oświadczenie o odwołaniu darowizny należy złożyć w formie aktu notarialnego. Po złożeniu oświadczenia, syn staje się zobowiązany do zwrotu mieszkania darczyńcy. Jeśli syn nie zwróci mieszkania dobrowolnie, to mąż będzie mógł skierować sprawę do sądu.
W przypadku opisanym w pytaniu, można uznać, że zachowanie syna jest rażąco niewdzięczne. Syn zerwał kontakt z ojcem, nie interesuje się nim i nie okazuje mu szacunku. Takie zachowanie może zostać uznane za rażącą niewdzięczność.
Jeśli mąż złoży oświadczenie o odwołaniu darowizny w formie aktu notarialnego, to ma duże szanse na to, że sąd uzna odwołanie za skuteczne i nakaże synowi zwrot mieszkania.

anonim cytuj
08-01-2024
Można odwołać darowiznę właśnie z takich powodów o jakich Pani mówi, niewdzięczność, blokowanie, brak kontaktów oraz można tez wydziedziczyć z tych samych powodów.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Przedawnienie mandatu.
Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK) Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 ro...

Wyszukiwarka