Cofnięcie darowizny mieszkania.

Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy..
anonim cytuj
08-01-2024
Tak, w opisanej sytuacji można cofnąć darowiznę mieszkania. Odwołanie darowizny z powodu rażącej niewdzięczności jest możliwe w ciągu roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. W tym przypadku, jeśli mąż dowiedział się o zerwaniu kontaktu przez syna w 2023 roku, to nadal ma czas na odwołanie darowizny do 2024 roku.
Aby odwołać darowiznę, mąż musi złożyć obdarowanemu oświadczenie na piśmie, w którym wskazuje, jakie zachowania syna były dla niego rażącą niewdzięcznością. W oświadczeniu należy wskazać, że odwołanie darowizny jest skutkiem rażącej niewdzięczności syna.
Oświadczenie o odwołaniu darowizny należy złożyć w formie aktu notarialnego. Po złożeniu oświadczenia, syn staje się zobowiązany do zwrotu mieszkania darczyńcy. Jeśli syn nie zwróci mieszkania dobrowolnie, to mąż będzie mógł skierować sprawę do sądu.
W przypadku opisanym w pytaniu, można uznać, że zachowanie syna jest rażąco niewdzięczne. Syn zerwał kontakt z ojcem, nie interesuje się nim i nie okazuje mu szacunku. Takie zachowanie może zostać uznane za rażącą niewdzięczność.
Jeśli mąż złoży oświadczenie o odwołaniu darowizny w formie aktu notarialnego, to ma duże szanse na to, że sąd uzna odwołanie za skuteczne i nakaże synowi zwrot mieszkania.

anonim cytuj
08-01-2024
Można odwołać darowiznę właśnie z takich powodów o jakich Pani mówi, niewdzięczność, blokowanie, brak kontaktów oraz można tez wydziedziczyć z tych samych powodów.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Sąsiad wyciął drzewa na mojej działce bez mojej zgody.
Podczas mojej nieobecności sąsiad wszedł na moją posesję i wyciął 17 sztuk około 20-sto metrowych świerków. Doszczętnie zniszczył ogród pozostawiając na dodatek w ziemi pnie oraz całe poszycie gałęzi rozrzucone na całym ogrodzie. Sprawa trafiła do prokuratora, który ją umorzył. Zostało złożone zażalenie na decyzje prokuratora do sądu, a ten utrzymał decyzję prokuratora. Droga karna zamknięta. Policja, prokurator i sąd trzymali się wersji sąsiada...
Czy przyjęty spadek można odrzucić?
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?...
Zaświadczenie zameldowania
Mam pytanie bo nie jestem w stanie sama ustalić na nie jednoznacznej odpowiedzi a mnie to nurtuje. Wielokrotnie z mężem braliśmy zaświadczenie o zameldowaniu w Urzędzie Miasta. Za każdym razem pojawia się ten sam problem. Nie jestem w stanie na jednym zaświadczeniu uzyskać informację że razem ze mną jest zameldowany mój maż wraz z dziećmi. Owszem otrzymuje zaświadczenie osobno że ja jestem zameldowana z dziećmi i osobno zaświadczenie że maż jest ...
Zajęcie komornicze wspólnej nieruchomości.
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...

Wyszukiwarka