Cofnięcie darowizny mieszkania.

Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy..
anonim cytuj
08-01-2024
Tak, w opisanej sytuacji można cofnąć darowiznę mieszkania. Odwołanie darowizny z powodu rażącej niewdzięczności jest możliwe w ciągu roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. W tym przypadku, jeśli mąż dowiedział się o zerwaniu kontaktu przez syna w 2023 roku, to nadal ma czas na odwołanie darowizny do 2024 roku.
Aby odwołać darowiznę, mąż musi złożyć obdarowanemu oświadczenie na piśmie, w którym wskazuje, jakie zachowania syna były dla niego rażącą niewdzięcznością. W oświadczeniu należy wskazać, że odwołanie darowizny jest skutkiem rażącej niewdzięczności syna.
Oświadczenie o odwołaniu darowizny należy złożyć w formie aktu notarialnego. Po złożeniu oświadczenia, syn staje się zobowiązany do zwrotu mieszkania darczyńcy. Jeśli syn nie zwróci mieszkania dobrowolnie, to mąż będzie mógł skierować sprawę do sądu.
W przypadku opisanym w pytaniu, można uznać, że zachowanie syna jest rażąco niewdzięczne. Syn zerwał kontakt z ojcem, nie interesuje się nim i nie okazuje mu szacunku. Takie zachowanie może zostać uznane za rażącą niewdzięczność.
Jeśli mąż złoży oświadczenie o odwołaniu darowizny w formie aktu notarialnego, to ma duże szanse na to, że sąd uzna odwołanie za skuteczne i nakaże synowi zwrot mieszkania.

anonim cytuj
08-01-2024
Można odwołać darowiznę właśnie z takich powodów o jakich Pani mówi, niewdzięczność, blokowanie, brak kontaktów oraz można tez wydziedziczyć z tych samych powodów.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak ustalić masę spadkową?
Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy si...
Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Czy jest szansa zniesienia służebności?
Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?...

Wyszukiwarka