Cofnięcie darowizny mieszkania.

Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy..
anonim cytuj
08-01-2024
Tak, w opisanej sytuacji można cofnąć darowiznę mieszkania. Odwołanie darowizny z powodu rażącej niewdzięczności jest możliwe w ciągu roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. W tym przypadku, jeśli mąż dowiedział się o zerwaniu kontaktu przez syna w 2023 roku, to nadal ma czas na odwołanie darowizny do 2024 roku.
Aby odwołać darowiznę, mąż musi złożyć obdarowanemu oświadczenie na piśmie, w którym wskazuje, jakie zachowania syna były dla niego rażącą niewdzięcznością. W oświadczeniu należy wskazać, że odwołanie darowizny jest skutkiem rażącej niewdzięczności syna.
Oświadczenie o odwołaniu darowizny należy złożyć w formie aktu notarialnego. Po złożeniu oświadczenia, syn staje się zobowiązany do zwrotu mieszkania darczyńcy. Jeśli syn nie zwróci mieszkania dobrowolnie, to mąż będzie mógł skierować sprawę do sądu.
W przypadku opisanym w pytaniu, można uznać, że zachowanie syna jest rażąco niewdzięczne. Syn zerwał kontakt z ojcem, nie interesuje się nim i nie okazuje mu szacunku. Takie zachowanie może zostać uznane za rażącą niewdzięczność.
Jeśli mąż złoży oświadczenie o odwołaniu darowizny w formie aktu notarialnego, to ma duże szanse na to, że sąd uzna odwołanie za skuteczne i nakaże synowi zwrot mieszkania.

anonim cytuj
08-01-2024
Można odwołać darowiznę właśnie z takich powodów o jakich Pani mówi, niewdzięczność, blokowanie, brak kontaktów oraz można tez wydziedziczyć z tych samych powodów.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy po L4.
Moja siostra została zwolniona z pracy, po powrocie ze Zwolnienie lekarskiego. Była związana z pracodawca umowa na czas nieokreślony. Zwolnienie było spowodowane załamaniem nerwowym I trwało 3 miesiące. Pracodawca argumentuje swoja decyzje niekompetencja pracownika. Podając 6 dat na przestrzeni ostatniego półrocza, w których twierdzi ze siostra nie wywiązała się z powierzonych obowiązków. Kolejny argument który przedstawia to naruszenie warunków ...
Nieuczciwa konkurencja.
Witam, pracownik jednego z naszych klientów otrzymał od konkurencji propozycję korzyści finansowych w zamian za każde przekazane zlecenie transportowe. Chciałem prosić Was o opinię na ten temat, ponieważ wydaje mi się, że jest to rodzaj łapówki i pole do nadużyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że przełożeni, ani właściciele klienta nic nie mają wiedzieć o tym systemie motywacyjnym. Poniżej załączam tą propozycję. Z góry dziękuję za podzielenie...
Spadek przy rozdzielności majątkowej.
Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?...
Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...

Wyszukiwarka