Cofnięcie darowizny mieszkania.

Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy..
anonim cytuj
08-01-2024
Tak, w opisanej sytuacji można cofnąć darowiznę mieszkania. Odwołanie darowizny z powodu rażącej niewdzięczności jest możliwe w ciągu roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. W tym przypadku, jeśli mąż dowiedział się o zerwaniu kontaktu przez syna w 2023 roku, to nadal ma czas na odwołanie darowizny do 2024 roku.
Aby odwołać darowiznę, mąż musi złożyć obdarowanemu oświadczenie na piśmie, w którym wskazuje, jakie zachowania syna były dla niego rażącą niewdzięcznością. W oświadczeniu należy wskazać, że odwołanie darowizny jest skutkiem rażącej niewdzięczności syna.
Oświadczenie o odwołaniu darowizny należy złożyć w formie aktu notarialnego. Po złożeniu oświadczenia, syn staje się zobowiązany do zwrotu mieszkania darczyńcy. Jeśli syn nie zwróci mieszkania dobrowolnie, to mąż będzie mógł skierować sprawę do sądu.
W przypadku opisanym w pytaniu, można uznać, że zachowanie syna jest rażąco niewdzięczne. Syn zerwał kontakt z ojcem, nie interesuje się nim i nie okazuje mu szacunku. Takie zachowanie może zostać uznane za rażącą niewdzięczność.
Jeśli mąż złoży oświadczenie o odwołaniu darowizny w formie aktu notarialnego, to ma duże szanse na to, że sąd uzna odwołanie za skuteczne i nakaże synowi zwrot mieszkania.

anonim cytuj
08-01-2024
Można odwołać darowiznę właśnie z takich powodów o jakich Pani mówi, niewdzięczność, blokowanie, brak kontaktów oraz można tez wydziedziczyć z tych samych powodów.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy istnieje możliwość warunkowego zawieszenia kary Ograniczenia wolności?
Witam. Czy istnieje możliwość warunkowego zawieszenia kary Ograniczenia wolności (prac społecznych) przy samoukaraniu? ...
Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...
Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.
Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki...
Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie?
Witam Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień jaki ma się w grafiku (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie? Mój pracodawca twierdzi, że nie wręcz powinnam poinformować lekarza, że na ten dzień nie potrzebuję l4 bo i tak nie będę w pracy....

Wyszukiwarka