Zwolnienie dyscyplinarne.

Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyplinarnie?
anonim cytuj
08-01-2024
Zwolnienie dyscyplinarne może nastąpić w terminie 1 miesiąca od dnia powzięcia przez pracodawcę wiedzy o okolicznościach uzasadniających rozwiązanie umowy. Jeżeli od dnia w którym pracodawca dowiedział się o incydencie upłynęło więcej niż jeden miesiąc, to na tej podstawie pracodawca nie może wręczyć zwolnienia dyscyplinarnego.

anonim cytuj
08-01-2024
A jeśli pracodawca wiedział o incydencie przed upływem miesiąca, ale do wszystkiego pracownicy przyznali się 12.12 to może jeszcze wystawić?

anonim cytuj
08-01-2024
Tak, ma miesiąc od momentu w którym się dowiedział, a nie w którym się pracownicy przyznali.

anonim cytuj
08-01-2024
Czy wogóle ja za to ze nie poinformowałam ale nie dokonywałam tych czynności tez mogę dostać dyscyplinarkę?

anonim cytuj
08-01-2024
Tak, działałaś na szkodę pracodawcy.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Wcześniejsza zapłata za fakturę.
Jeśli mógłbym prosić o informacje na temat płatności za faktury tzn. została mi wystawiona faktura z data płatności np. na 20 ale wierzyciel chce zapłaty 15, pięć dni wcześniej , jak to wygląda w świetle prawa, czy jestem zobligowany do wcześniejszej zapłaty ?...
Rezygnacja z usług firmy cateringowej.
Cześć, moi rodzice zamówili catering ze słynnej z telewizji firmy i z którego chcieliby zrezygnować. Posiłki przestały dojeżdżać, kilkukrotnie brakowało któregoś dania (i wszyscy już wiedza o jaka firmę chodzi ? ) czy przyjechała zupełnie z inną kalorycznością. W przeciągu tygodnia brakowało przy tylko jednej diecie 3x podwieczorka, raz nie przyjechało nic.. Z biegiem czasu kurier przestał dostarczać pojemniki coraz częściej a spytany czemu tak j...
PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...

Wyszukiwarka