Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.

Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny.
Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należy się jej odprawa? Jeśli tak, czy można domagać się od pracodawcy odprawy z tytułu przejścia na emeryturę i nie wiem jak to określić - zmiany trybu zwolnienia na przejście na emeryturę?
anonim cytuj
08-01-2024
Odprawa się nie należy. Należy się natomiast odprawa emerytalna i o taką należy wystąpić do byłego pracodawcy.

anonim cytuj
08-01-2024
Czy dobrze myślę, że odprawa emerytalna będzie się należała tylko wtedy jeśli mama zgłosi chęć przejścia na emeryturę? Póki co mama pobiera dodatkowo rentę rodzinną po ojcu, zasiłek rehabilitacyjny jest drugim pobieranym świadczeniem. Po przejściu na emeryturę mama straci prawo do renty oraz do zasiłku.

anonim cytuj
08-01-2024
Mama powinna złożyć wniosek o emeryturę i jak dostanie decyzje o przyznaniu zgłosić się do pracodawcy ( napisać wniosek ) o wypłatę odprawy emerytalnej.
Po uzyskaniu statusu emeryta mama może zostać przy rencie jeżeli świadczenie mamy będzie niższe , będzie mogła też dorabiać jak zechce.

anonim cytuj
08-01-2024
Prawo do zasiłku i tak straci po 6 m-cach , skoro ją zwolnili po 3 to zostało niewiele czasu , przyznanie emerytury też nie jest z dnia na dzień - najlepiej o pewne sprawy dopytać ZUS. Można to zrobić w formie pisemnej albo osobiście w siedzibie oddziału ZUS.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna samochodu.
Mój ojciec chce mi (swojej córce) przekazać samochód o wartości 35 tys jako darowizna. 1. Czy jest możliwość aby był on zarejestrowany na mojego narzeczonego? 2. Czy jest możliwość aby był zarejestrowany na mnie, a polisa OC na narzeczonego? Dodam, że nie mam prawa jazdy i nigdy nie miałam zarejestrowanego na siebie samochodu....
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...
Zmiana pracy a urlop
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa urlopu przy zmianie pracy. W dotychczasowej jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ośmiu lat. Normalnie przysluguje mi 20 dni urlopu na rok. Z obecnej pracy planuje odejść z ostatnim dniem lutego, by nową rozpocząć dokładnie 1 Marca. Chce się dowiedzieć, czy dotychczasowy pracodawca powinien mi udzielic czterech dni urlopu lub za tyle zaplacić ? Chcialabym tez wiedziec jak w tak...
Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...

Wyszukiwarka