Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.

Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny.
Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należy się jej odprawa? Jeśli tak, czy można domagać się od pracodawcy odprawy z tytułu przejścia na emeryturę i nie wiem jak to określić - zmiany trybu zwolnienia na przejście na emeryturę?
anonim cytuj
08-01-2024
Odprawa się nie należy. Należy się natomiast odprawa emerytalna i o taką należy wystąpić do byłego pracodawcy.

anonim cytuj
08-01-2024
Czy dobrze myślę, że odprawa emerytalna będzie się należała tylko wtedy jeśli mama zgłosi chęć przejścia na emeryturę? Póki co mama pobiera dodatkowo rentę rodzinną po ojcu, zasiłek rehabilitacyjny jest drugim pobieranym świadczeniem. Po przejściu na emeryturę mama straci prawo do renty oraz do zasiłku.

anonim cytuj
08-01-2024
Mama powinna złożyć wniosek o emeryturę i jak dostanie decyzje o przyznaniu zgłosić się do pracodawcy ( napisać wniosek ) o wypłatę odprawy emerytalnej.
Po uzyskaniu statusu emeryta mama może zostać przy rencie jeżeli świadczenie mamy będzie niższe , będzie mogła też dorabiać jak zechce.

anonim cytuj
08-01-2024
Prawo do zasiłku i tak straci po 6 m-cach , skoro ją zwolnili po 3 to zostało niewiele czasu , przyznanie emerytury też nie jest z dnia na dzień - najlepiej o pewne sprawy dopytać ZUS. Można to zrobić w formie pisemnej albo osobiście w siedzibie oddziału ZUS.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Jak uniknąć zachowku?
Dzień dobry. Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę. Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświet...
Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
Służebność gruntowa.
Witam! Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m. Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości dzia...

Wyszukiwarka