Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.

Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny.
Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należy się jej odprawa? Jeśli tak, czy można domagać się od pracodawcy odprawy z tytułu przejścia na emeryturę i nie wiem jak to określić - zmiany trybu zwolnienia na przejście na emeryturę?
anonim cytuj
08-01-2024
Odprawa się nie należy. Należy się natomiast odprawa emerytalna i o taką należy wystąpić do byłego pracodawcy.

anonim cytuj
08-01-2024
Czy dobrze myślę, że odprawa emerytalna będzie się należała tylko wtedy jeśli mama zgłosi chęć przejścia na emeryturę? Póki co mama pobiera dodatkowo rentę rodzinną po ojcu, zasiłek rehabilitacyjny jest drugim pobieranym świadczeniem. Po przejściu na emeryturę mama straci prawo do renty oraz do zasiłku.

anonim cytuj
08-01-2024
Mama powinna złożyć wniosek o emeryturę i jak dostanie decyzje o przyznaniu zgłosić się do pracodawcy ( napisać wniosek ) o wypłatę odprawy emerytalnej.
Po uzyskaniu statusu emeryta mama może zostać przy rencie jeżeli świadczenie mamy będzie niższe , będzie mogła też dorabiać jak zechce.

anonim cytuj
08-01-2024
Prawo do zasiłku i tak straci po 6 m-cach , skoro ją zwolnili po 3 to zostało niewiele czasu , przyznanie emerytury też nie jest z dnia na dzień - najlepiej o pewne sprawy dopytać ZUS. Można to zrobić w formie pisemnej albo osobiście w siedzibie oddziału ZUS.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy dom samotnej matki mnie przyjmie?
Mam taką sytuację że muszę się wyprowadzić z domu z trójka dzieci ale problem jest taki że nie mamy gdzie proszę o radę co robić. Dom samotnej matki czy nas przyjmie?...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Dział spadku a choroba jednego ze spadkobierców
Co w przypadku gdy jeden ze spadkobierców jest chory - ma Alzheimera. ? Babcia nie poukladala spraw spadkowych przed śmiercią- zmarła nagle. Dziadek został sam. Nie podejmuje żadnych decyzji . Nie dysponuje i nie rozporządza pieniedzmi- opiekuje się nim ja( wnuczka ) i wujek. Chce założyć sprawdzę o nabycie spadku . Jak to będzie z dziadkiem ? ...
Ugoda windykacyjna.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...

Wyszukiwarka