Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny.
Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należy się jej odprawa? Jeśli tak, czy można domagać się od pracodawcy odprawy z tytułu przejścia na emeryturę i nie wiem jak to określić - zmiany trybu zwolnienia na przejście na emeryturę?
Odprawa się nie należy. Należy się natomiast odprawa emerytalna i o taką należy wystąpić do byłego pracodawcy.
anonim cytuj
08-01-2024
Czy dobrze myślę, że odprawa emerytalna będzie się należała tylko wtedy jeśli mama zgłosi chęć przejścia na emeryturę? Póki co mama pobiera dodatkowo rentę rodzinną po ojcu, zasiłek rehabilitacyjny jest drugim pobieranym świadczeniem. Po przejściu na emeryturę mama straci prawo do renty oraz do zasiłku.
anonim cytuj
08-01-2024
Mama powinna złożyć wniosek o emeryturę i jak dostanie decyzje o przyznaniu zgłosić się do pracodawcy ( napisać wniosek ) o wypłatę odprawy emerytalnej.
Po uzyskaniu statusu emeryta mama może zostać przy rencie jeżeli świadczenie mamy będzie niższe , będzie mogła też dorabiać jak zechce.
anonim cytuj
08-01-2024
Prawo do zasiłku i tak straci po 6 m-cach , skoro ją zwolnili po 3 to zostało niewiele czasu , przyznanie emerytury też nie jest z dnia na dzień - najlepiej o pewne sprawy dopytać ZUS. Można to zrobić w formie pisemnej albo osobiście w siedzibie oddziału ZUS.
Witam, Proszę o radę.
Samochód ma dwóch właścicieli, jeden z nich ma długi.
Moje pytanie czy komornik może sprzedać samochód na poczet długów jednego z nich ?...
Dzień dobry, nabyłem prawo do mieszkania w ramach dziedziczenia. Do KW w dziale III zostało wpisane ostrzeżenie na podstawie zgłoszenia przez notariusza o zmianie właściciela, następnie zostałem wpisany na podstawie mojego wniosku (wniosek składałem od razu po załatwieniu i notariusza APD) nowy właściciel, czyli ja, ale w dziale III ostrzeżenie pozostało, czy powinienem składać osobny wniosek o jego wykreślenie czy powinno zostać wykreślone przy ...
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
Dzień dobry,
byłem poszkodowanym w kolizji (nietrzeźwy kierowca wymusił pierwszeństwo i uciekł z miejsca zdarzenia), sprawa zgłoszona na policję, finalnie wracając z komisariatu znalazłem sprawcę i wezwałem policję i do wszystkiego się przyznał.
Ubezpieczyciel chce aby dosłać notatkę policyjną (koszt opłaty skarbowej 17 zł) i chciałbym się dowiedzieć czy tego typu dodatkowe koszty, też można doliczyć do kwoty odszkodowania?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: