Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.

Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny.
Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należy się jej odprawa? Jeśli tak, czy można domagać się od pracodawcy odprawy z tytułu przejścia na emeryturę i nie wiem jak to określić - zmiany trybu zwolnienia na przejście na emeryturę?
anonim cytuj
08-01-2024
Odprawa się nie należy. Należy się natomiast odprawa emerytalna i o taką należy wystąpić do byłego pracodawcy.

anonim cytuj
08-01-2024
Czy dobrze myślę, że odprawa emerytalna będzie się należała tylko wtedy jeśli mama zgłosi chęć przejścia na emeryturę? Póki co mama pobiera dodatkowo rentę rodzinną po ojcu, zasiłek rehabilitacyjny jest drugim pobieranym świadczeniem. Po przejściu na emeryturę mama straci prawo do renty oraz do zasiłku.

anonim cytuj
08-01-2024
Mama powinna złożyć wniosek o emeryturę i jak dostanie decyzje o przyznaniu zgłosić się do pracodawcy ( napisać wniosek ) o wypłatę odprawy emerytalnej.
Po uzyskaniu statusu emeryta mama może zostać przy rencie jeżeli świadczenie mamy będzie niższe , będzie mogła też dorabiać jak zechce.

anonim cytuj
08-01-2024
Prawo do zasiłku i tak straci po 6 m-cach , skoro ją zwolnili po 3 to zostało niewiele czasu , przyznanie emerytury też nie jest z dnia na dzień - najlepiej o pewne sprawy dopytać ZUS. Można to zrobić w formie pisemnej albo osobiście w siedzibie oddziału ZUS.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Darowizna samochodu.
Kilka dni temu kupiliśmy samochód. Umowa została spisana tylko na moją mamę. Chcemy abym ja była współwłaścicielem czy możemy spisać taką umowę między sobą, na wzór tych co są w Internecie bez spisywania aktu notarialnego ? Jakie koszty wiążą się z zawarciem umowy darowizny spisanej przez nas ? Chciałybyśmy ją zawrzeć pomiędzy sobą czyli matką a córką....
Zaległości alimentacyjne.
Zmarł mój ojciec który żył w konkubinacie z moją mamą, miał zasądzone alimenty nade mną, przez długi czas nie płacił i narosło mu około 20 tysięcy polskich złotych zaległości, część komornik zajął z tej kwoty około 300zł + bieżące alimenty. Wiem że spadkobiercy przejmują długi, lecz zobowiązania alimentacyjne już nie. Spadkobiercami są dwaj bracia którzy mają wysokie emerytury górnicze (5-7tyś zł) + dorabiają, więc żyją dość zamożnie. Dodatkow...
Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...

Wyszukiwarka