Opłata za studia zaoczne.

W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową.
Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można odliczyć chociaż nieodbyte zajęcia lub mogę napisać, że usługa nie została wykonana?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli uczelnia się zgodzi, to może w całości zwolnić Cię z długu. Sąd ani nikt inny nie ma takiej władzy.

anonim cytuj
09-12-2023
Nawet pomimo tych nieodbytych zajęć?

anonim cytuj
09-12-2023
Taki zarzut możesz podnieść w sądzie. Tylko że to jest wyłącznie Twoje twierdzenie nie poparte żadnym dowodem (art. 6 kc).

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok prawomocny a upadłość dłużnika.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób. Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł. Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem. Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci. Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi. Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy. Mój p...
Podział majątku wspólnego.
Mam pytanie: czekam na sprawę podziału majątku z byłą żona. Użytkuje nasz wspólny samochód, do którego wyceny była żona chce powołać rzeczoznawcę. Samochód zostanie przyznany mi zapewne. Czy gdybym w nim założył instalację gazową zwiększy to jego wartość do wyceny?...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...
Czy pełnoletnia osoba może ubiegać się o alimenty?
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł. Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody. Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%. Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty? Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...

Wyszukiwarka