Opłata za studia zaoczne.

W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową.
Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można odliczyć chociaż nieodbyte zajęcia lub mogę napisać, że usługa nie została wykonana?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli uczelnia się zgodzi, to może w całości zwolnić Cię z długu. Sąd ani nikt inny nie ma takiej władzy.

anonim cytuj
09-12-2023
Nawet pomimo tych nieodbytych zajęć?

anonim cytuj
09-12-2023
Taki zarzut możesz podnieść w sądzie. Tylko że to jest wyłącznie Twoje twierdzenie nie poparte żadnym dowodem (art. 6 kc).

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...
Spadek po śmierci jednego z rodziców.
Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało. Nie zdążył przepisać go na mnie, czyli córkę, bo zmarł nagle. Brak zadłużeń na mieszkaniu, żadnej hipoteki - mieszkanie własnościowe. Jest jeszcze mój brat, syn mojego ojca, ale on się zrzeknie praw do spadku. Proszę podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie się zgłosić? Jak to ma teraz wyglądać?...
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...

Wyszukiwarka