Opłata za studia zaoczne.

W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową.
Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można odliczyć chociaż nieodbyte zajęcia lub mogę napisać, że usługa nie została wykonana?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli uczelnia się zgodzi, to może w całości zwolnić Cię z długu. Sąd ani nikt inny nie ma takiej władzy.

anonim cytuj
09-12-2023
Nawet pomimo tych nieodbytych zajęć?

anonim cytuj
09-12-2023
Taki zarzut możesz podnieść w sądzie. Tylko że to jest wyłącznie Twoje twierdzenie nie poparte żadnym dowodem (art. 6 kc).

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

alimenty na rodziców
Witam.Moi rodzice poszli do opieki o pomoc finansową,Pani z opieki wydzwania po rodzinie i po dzieciach byśmy im pomogli. Sytuacja jest taka że mam z rodzicami zły kontakt. O co bym ich poprosiła nigdy nie pomogli. Proponowałam mamie za pilnowanie dzieci pieniądze ale nie chciała.Wiem że rodzeństwo rodzicom pomaga,tata ma rentę ale to nie wystarcza na pokrycie potrzeb,mòj tata lubi sobie wypić .Wiem że mogą podać mnie o alimenty sądownie. W we wr...
Czy rodzina może odmówić zeznań?
Dzień dobry. Zostałam wezwana jako świadek w sprawie rozwodowej brata. Czy jako najbliższa rodzina mogę odmówić składania zeznań?...
Działalność gospodarcza - a nierejestrowana.
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona. Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej. Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą. Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ? Co grozi jeśli prowadziłbym t...
Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.
Dzień dobry, Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju). Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...

Wyszukiwarka