Opłata za studia zaoczne.

W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową.
Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można odliczyć chociaż nieodbyte zajęcia lub mogę napisać, że usługa nie została wykonana?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli uczelnia się zgodzi, to może w całości zwolnić Cię z długu. Sąd ani nikt inny nie ma takiej władzy.

anonim cytuj
09-12-2023
Nawet pomimo tych nieodbytych zajęć?

anonim cytuj
09-12-2023
Taki zarzut możesz podnieść w sądzie. Tylko że to jest wyłącznie Twoje twierdzenie nie poparte żadnym dowodem (art. 6 kc).

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Porozumienie ze względu na reorganizację
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą. Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób. Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy. Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...
Czy sprzedawca miał prawo niedokonac zwrotu pieniędzy za nowy, nieotworzony towar?
Witam, mam dość nietypowe pytanie . 2 dni temu w sklepie stacjonarnym zakupiłam kołdrę za ponad 200zł. miałam w planach kupić inną lecz sprzedający odradził mi jej kupno (chodziło o wymiary) więc kupiłam tą którą mi zaproponował, bezsensu. W domu mierząc kołdrę do łóżka dziecięcego okazało się że ona jest ogromna, dziecko tonie pod nią (mierzyłam naszą starą kołdrą, bo ma identyczne wymiary) . Chciałam dzisiaj zwrócić towar, pani w sklepie nie...
Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...

Wyszukiwarka