Wypowiedzenie umowy najmu.

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.?
W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwia przewidziane w umowie użytkowanie, wady w lokalu mieszkalnym były od początku obowiązywania umowy najmu z deklaracją wynajmującego, że zostaną usunięte ( kuchnia, łazienka, przedpokój zostaną wyremontowane/odświeżone) do określonego dnia września 2023r. – do czasu zamieszkania przez osobę studiującą lub najpóźniej do listopada 2023 roku zgodnie z ustną umową. Do dziś wynajmujący nie wywiązał się z warunków ustnych ustaleń.
anonim cytuj
09-12-2023
I oczywiście jesteś w stanie uzgodnienia umowy udowodnić ?

anonim cytuj
09-12-2023
Przy podpisaniu umowy najmu nie byłam sama i mam sms-y z zapytaniem kiedy będzie obiecany remont. bo to odpadają całe ściany w kuchni i pcv na podłodze. Pyli się z tego i nieprzyjemny zapach.

anonim cytuj
09-12-2023
Po to sporządzona była umowa pisemna, by nie było żadnych wątpliwości do czego zobowiązał się wynajmujący i w jakim terminie.

anonim cytuj
09-12-2023
Może i tak sms to nie wszystko, a źle się stało że nie wpisaliśmy tego w umowie, ale i jest sms zwrotny od wynajmującego odpowiedź w sprawie remontu.

anonim cytuj
09-12-2023
Daruj sobie, to żaden dowód na to co, kiedy, czy bezpłatnie się umówił.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Mandat za brak legitymacji do biletu.
Wczoraj jechałam pociągiem do Łodzi kupiłam bilet ulgowy ponieważ skan/zdjęcie legitymacji miałam w telefonie, po pokazaniu panu zdjęcia nawet nie spojrzał na zdjęcie i powiedział że to nie jest dokument dostałam mandat 137zł+ opłatę za bilet normalny. Nigdy nikt nie robił z tego problemu i bez problemu uznawali zdjęcie. Czy jest sens się odwoływać od tego?...
Potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem.
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....
brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...

Wyszukiwarka