Wypowiedzenie umowy najmu.

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.?
W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwia przewidziane w umowie użytkowanie, wady w lokalu mieszkalnym były od początku obowiązywania umowy najmu z deklaracją wynajmującego, że zostaną usunięte ( kuchnia, łazienka, przedpokój zostaną wyremontowane/odświeżone) do określonego dnia września 2023r. – do czasu zamieszkania przez osobę studiującą lub najpóźniej do listopada 2023 roku zgodnie z ustną umową. Do dziś wynajmujący nie wywiązał się z warunków ustnych ustaleń.
anonim cytuj
09-12-2023
I oczywiście jesteś w stanie uzgodnienia umowy udowodnić ?

anonim cytuj
09-12-2023
Przy podpisaniu umowy najmu nie byłam sama i mam sms-y z zapytaniem kiedy będzie obiecany remont. bo to odpadają całe ściany w kuchni i pcv na podłodze. Pyli się z tego i nieprzyjemny zapach.

anonim cytuj
09-12-2023
Po to sporządzona była umowa pisemna, by nie było żadnych wątpliwości do czego zobowiązał się wynajmujący i w jakim terminie.

anonim cytuj
09-12-2023
Może i tak sms to nie wszystko, a źle się stało że nie wpisaliśmy tego w umowie, ale i jest sms zwrotny od wynajmującego odpowiedź w sprawie remontu.

anonim cytuj
09-12-2023
Daruj sobie, to żaden dowód na to co, kiedy, czy bezpłatnie się umówił.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Licytacja nieruchomości a lokal zastępczy.
Witam. Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?...
Wynagrodzenie na L4
Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco. 14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl) 8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl) Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia. Umowa o pracę na pełny etat, płacone za...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...

Wyszukiwarka