Wypowiedzenie umowy najmu.

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.?
W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwia przewidziane w umowie użytkowanie, wady w lokalu mieszkalnym były od początku obowiązywania umowy najmu z deklaracją wynajmującego, że zostaną usunięte ( kuchnia, łazienka, przedpokój zostaną wyremontowane/odświeżone) do określonego dnia września 2023r. – do czasu zamieszkania przez osobę studiującą lub najpóźniej do listopada 2023 roku zgodnie z ustną umową. Do dziś wynajmujący nie wywiązał się z warunków ustnych ustaleń.
anonim cytuj
09-12-2023
I oczywiście jesteś w stanie uzgodnienia umowy udowodnić ?

anonim cytuj
09-12-2023
Przy podpisaniu umowy najmu nie byłam sama i mam sms-y z zapytaniem kiedy będzie obiecany remont. bo to odpadają całe ściany w kuchni i pcv na podłodze. Pyli się z tego i nieprzyjemny zapach.

anonim cytuj
09-12-2023
Po to sporządzona była umowa pisemna, by nie było żadnych wątpliwości do czego zobowiązał się wynajmujący i w jakim terminie.

anonim cytuj
09-12-2023
Może i tak sms to nie wszystko, a źle się stało że nie wpisaliśmy tego w umowie, ale i jest sms zwrotny od wynajmującego odpowiedź w sprawie remontu.

anonim cytuj
09-12-2023
Daruj sobie, to żaden dowód na to co, kiedy, czy bezpłatnie się umówił.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla rodziców.
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem. Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000. Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....
Sprzedający na allegro.
Witam, pytanie jest następujące . Półtora roku sprzedałem przedmiot na allegro, który miał w opisie gwarancja 24 miesiące (chodziło o gwarancję od producenta okazało się że ma nawet 5 lat od producenta ) . 1.11.2020 przedmiot się popsuł i kupujący żąda ode mnie gwarancji chociaż kupił towar bez paragonu i o tym wiedział, ale dopiero teraz dowiedział się aby zgłosić u producenta towar musi posiadać dowód zakupu . Allegro twierdzi, że kupujący moż...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...
Czy prokurator musi wszcząć śledztwo?
Złożyłam wraz z koleżankami zawiadomienie do dziekana o zachowaniu jednego kolegi - wysłał nam ciągle zdjęcia w damskim ubiorze, wypisywał do wielu roczników. Mówił, że kiedy to robi to się masturbuje. Dziekan złożył sprawę do prokuratury, bez naszej zgody/prośby. Nie chcemy zeznawać. Ktoś wie może jak to wygląda?...

Wyszukiwarka