Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.?
W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwia przewidziane w umowie użytkowanie, wady w lokalu mieszkalnym były od początku obowiązywania umowy najmu z deklaracją wynajmującego, że zostaną usunięte ( kuchnia, łazienka, przedpokój zostaną wyremontowane/odświeżone) do określonego dnia września 2023r. – do czasu zamieszkania przez osobę studiującą lub najpóźniej do listopada 2023 roku zgodnie z ustną umową. Do dziś wynajmujący nie wywiązał się z warunków ustnych ustaleń.
I oczywiście jesteś w stanie uzgodnienia umowy udowodnić ?
anonim cytuj
09-12-2023
Przy podpisaniu umowy najmu nie byłam sama i mam sms-y z zapytaniem kiedy będzie obiecany remont. bo to odpadają całe ściany w kuchni i pcv na podłodze. Pyli się z tego i nieprzyjemny zapach.
anonim cytuj
09-12-2023
Po to sporządzona była umowa pisemna, by nie było żadnych wątpliwości do czego zobowiązał się wynajmujący i w jakim terminie.
anonim cytuj
09-12-2023
Może i tak sms to nie wszystko, a źle się stało że nie wpisaliśmy tego w umowie, ale i jest sms zwrotny od wynajmującego odpowiedź w sprawie remontu.
anonim cytuj
09-12-2023
Daruj sobie, to żaden dowód na to co, kiedy, czy bezpłatnie się umówił.
Witam.
Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?...
Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco.
14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl)
8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl)
Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia.
Umowa o pracę na pełny etat, płacone za...
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej.
Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana.
Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: