Kredyt.

Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi.
Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę.
Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc?
Jest jakaś opcja aby on miał na piśmie że jest mi zobowiązany daną kwotę spłacić?
anonim cytuj
09-12-2023
Chyba jedynie umowa uznania długu wobec ciebie i zobowiązanie do spłaty w ratach najlepiej notarialnie z dobrowolnym poddaniem się egzekucji komorniczej.
Banku nie masz co mieszać, nie obchodzi ich po co brałeś kasę masz ją po prostu oddać.

anonim cytuj
09-12-2023
Nie rozumiem...co mam robić? mamy iść z umową razem, do notariusza aby ogarną między nami umowę?
Ile taki notariusz bierze za taką rozmowę z papierkiem.

anonim cytuj
09-12-2023
Banku i tak wasza umowa nie będzie interesować. W razie braku spłaty, będą egzekwować od Ciebie.

anonim cytuj
09-12-2023
Przy okazji, kolega ma świadczenia na chore dzieci i komornika, brat wysłał mu pieniądze które pożyczył (1000zł) komornik zabrał mu prawie wszystkie pieniądze, czy ta kwota od świadczeń powinna być zwrócona?

anonim cytuj
09-12-2023
Wiesz co wydaje mi się, że to kwestia dogadania się z bankiem. To może się udać.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...
Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...
Rozwód a mieszkanie męża.
Przed ślubem mąż odziedziczył mieszkanie, w którym potem mieszkaliśmy przesz 3 lata. Już po ślubie, zanim minęło 5 lat, postanowiliśmy to mieszkanie sprzedać i kupić większe. Mąż jako właściciel dopełnił wszystkich formalności, kupił za te pieniądze większe mieszkanie, też jako jedyny właściciel bo tak mówi prawo skarbowe. Kredyt na remont nowego mieszkania wzięliśmy razem. Teraz chcemy wziąć rozwód i powstało pytanie: czy należy mi się połowa za...

Wyszukiwarka