Kredyt.

Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi.
Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę.
Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc?
Jest jakaś opcja aby on miał na piśmie że jest mi zobowiązany daną kwotę spłacić?
anonim cytuj
09-12-2023
Chyba jedynie umowa uznania długu wobec ciebie i zobowiązanie do spłaty w ratach najlepiej notarialnie z dobrowolnym poddaniem się egzekucji komorniczej.
Banku nie masz co mieszać, nie obchodzi ich po co brałeś kasę masz ją po prostu oddać.

anonim cytuj
09-12-2023
Nie rozumiem...co mam robić? mamy iść z umową razem, do notariusza aby ogarną między nami umowę?
Ile taki notariusz bierze za taką rozmowę z papierkiem.

anonim cytuj
09-12-2023
Banku i tak wasza umowa nie będzie interesować. W razie braku spłaty, będą egzekwować od Ciebie.

anonim cytuj
09-12-2023
Przy okazji, kolega ma świadczenia na chore dzieci i komornika, brat wysłał mu pieniądze które pożyczył (1000zł) komornik zabrał mu prawie wszystkie pieniądze, czy ta kwota od świadczeń powinna być zwrócona?

anonim cytuj
09-12-2023
Wiesz co wydaje mi się, że to kwestia dogadania się z bankiem. To może się udać.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Umowa na okres próbny.
Dowiedziałam się że jestem w ciąży a pracuje na umowę na okres próbny (zostałam zatrudniona na 2 miesiące) umowę mam do końca tego miesiąca. Co teraz? Zostaję na lodzie czy pracodawca musi przedłużyć?...
Kiedy pracownikowi skończy się okres wyczekiwania?
Cześć! Proszę o pomoc w zakresie prawa pracy. Sytuacja wygląda następująco: Dnia 1 paździerika pracownik podpisał swoją pierwszą w życiu umowę o prace (próbna na okres 3msc), wcześniejsze umowy to były umowy zlecenie bez odprowadzania jakikolwiek składek (student). Dnia 14.10 nie zjawił się w pracy z powodu choroby, L4 trwało do dnia 20.10. Okres wyczekiwania na płatne L4 to 30 dni w tym przypadku. Za ten okres czasu 14.10-20.10 pracownikowi ni...
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...
Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...

Wyszukiwarka