Kredyt.

Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi.
Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę.
Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc?
Jest jakaś opcja aby on miał na piśmie że jest mi zobowiązany daną kwotę spłacić?
anonim cytuj
09-12-2023
Chyba jedynie umowa uznania długu wobec ciebie i zobowiązanie do spłaty w ratach najlepiej notarialnie z dobrowolnym poddaniem się egzekucji komorniczej.
Banku nie masz co mieszać, nie obchodzi ich po co brałeś kasę masz ją po prostu oddać.

anonim cytuj
09-12-2023
Nie rozumiem...co mam robić? mamy iść z umową razem, do notariusza aby ogarną między nami umowę?
Ile taki notariusz bierze za taką rozmowę z papierkiem.

anonim cytuj
09-12-2023
Banku i tak wasza umowa nie będzie interesować. W razie braku spłaty, będą egzekwować od Ciebie.

anonim cytuj
09-12-2023
Przy okazji, kolega ma świadczenia na chore dzieci i komornika, brat wysłał mu pieniądze które pożyczył (1000zł) komornik zabrał mu prawie wszystkie pieniądze, czy ta kwota od świadczeń powinna być zwrócona?

anonim cytuj
09-12-2023
Wiesz co wydaje mi się, że to kwestia dogadania się z bankiem. To może się udać.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Nie mogę stawić się na rozprawę (postępowanie karne) w sądzie.
Mam pytanie, otóż jestem wezwana na rozprawę w charakterze świadka na 13 grudnia. Na 5 grudnia mam termin porodu, który może odbyć się w terminie, może zacząć się kilka dni później. Nie widzi mi się chwilę po porodzie latać po sądach żeby zeznawać, nie wiem, w jakim będę stanie. Co mogę zrobić? Jakie pismo wysłać do Sądu?...
Użytkowanie auta po rozwodzie.
Witam, mój były mąż domaga się abym umożliwiła mu korzystanie z auta które zakupiłam w trakcie trwania małżeństwa. Pierwsza sprawa o podział majątku miała miejsce w lutym tego roku i we wniosku zostało wskazane ze auto zostaje u mnie zwłaszcza że ja za nie zapłaciłam i od samego początku sama ponosiłam wszelkie koszty utrzymania tego auta. Były na naszej wspólnej działce budowlanej chce zrobić przyłącze kanalizacyjne i ja miałam mu napisać oświad...
Wydanie rzeczy osobistych przed pracodawcę.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o informację, czy pracodawca może odmówić pracownikowi, będącemu na wypowiedzeniu bez świadczenia pracy, wstępu na teren zakładu pracy w celu odebrania swoich prywatnych rzeczy z szafki? Czy jeżeli tak to jest zobowiązany do przekazania zawartości pracownikowi? Co jeżeli odmówi? ...
Odszkodowanie za uszkodzenie elewacji
Witam, może ktoś coś poradzi. Sąsiad zarzucił mojemu tacie, że niby podczas koszenia trawy,(traktorem) uszkodził mu elewacje domu, na elewacji jest rysa ok 3 cm z czego nie można było jej obejrzeć bo nie wpuścił na poseje. Dodam że sąsiad miał już wyrok za nękanie moich rodzicow.Co chwila wzywa na nich policję. Rodzice początkowo nie podali numeru polisy bo nie zgadzają się z zaistniałą sytuacją, bo nie mógł tego zrobić z odległości ok 100 metrów...

Wyszukiwarka