Kredyt.

Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi.
Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę.
Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc?
Jest jakaś opcja aby on miał na piśmie że jest mi zobowiązany daną kwotę spłacić?
anonim cytuj
09-12-2023
Chyba jedynie umowa uznania długu wobec ciebie i zobowiązanie do spłaty w ratach najlepiej notarialnie z dobrowolnym poddaniem się egzekucji komorniczej.
Banku nie masz co mieszać, nie obchodzi ich po co brałeś kasę masz ją po prostu oddać.

anonim cytuj
09-12-2023
Nie rozumiem...co mam robić? mamy iść z umową razem, do notariusza aby ogarną między nami umowę?
Ile taki notariusz bierze za taką rozmowę z papierkiem.

anonim cytuj
09-12-2023
Banku i tak wasza umowa nie będzie interesować. W razie braku spłaty, będą egzekwować od Ciebie.

anonim cytuj
09-12-2023
Przy okazji, kolega ma świadczenia na chore dzieci i komornika, brat wysłał mu pieniądze które pożyczył (1000zł) komornik zabrał mu prawie wszystkie pieniądze, czy ta kwota od świadczeń powinna być zwrócona?

anonim cytuj
09-12-2023
Wiesz co wydaje mi się, że to kwestia dogadania się z bankiem. To może się udać.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Jak zakończyć płacenie alimentów na dziecko?
Mam 19 letnie dziecko, które mieszka z rodzicem. Nie chce się uczyć, ani pracować. Płacę alimenty, ale chciałbym uchylić się od obowiązku skoro dziecko nic nie robi i tylko żąda coraz więcej....
Służebność drogi
Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?...
Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...

Wyszukiwarka