Kredyt.

Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi.
Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę.
Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc?
Jest jakaś opcja aby on miał na piśmie że jest mi zobowiązany daną kwotę spłacić?
anonim cytuj
09-12-2023
Chyba jedynie umowa uznania długu wobec ciebie i zobowiązanie do spłaty w ratach najlepiej notarialnie z dobrowolnym poddaniem się egzekucji komorniczej.
Banku nie masz co mieszać, nie obchodzi ich po co brałeś kasę masz ją po prostu oddać.

anonim cytuj
09-12-2023
Nie rozumiem...co mam robić? mamy iść z umową razem, do notariusza aby ogarną między nami umowę?
Ile taki notariusz bierze za taką rozmowę z papierkiem.

anonim cytuj
09-12-2023
Banku i tak wasza umowa nie będzie interesować. W razie braku spłaty, będą egzekwować od Ciebie.

anonim cytuj
09-12-2023
Przy okazji, kolega ma świadczenia na chore dzieci i komornika, brat wysłał mu pieniądze które pożyczył (1000zł) komornik zabrał mu prawie wszystkie pieniądze, czy ta kwota od świadczeń powinna być zwrócona?

anonim cytuj
09-12-2023
Wiesz co wydaje mi się, że to kwestia dogadania się z bankiem. To może się udać.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?
Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?...
Kto odpowiada za stan utrzymania drogi/alejki na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych?
Pytam z uwagi na uszkodzenie pojazdu o wystający z ziemi element ogrodzenia, który w wysokiej trawie ,pomiędzy koleinami po ostatnich deszczach nie był widoczny. Zahaczenie podwoziem skutkowało dość poważnymi uszkodzeniami pojazdu. Zarząd działek nie chce wskazać numeru polisy ubezpieczyciela ROD celem naprawy uszkodzenia twierdząc, że winę ponoszę ja bo bez jakichkolwiek ustaleń stwierdza że : bagażnik był załadowany, ja nie dostosowałem prędkoś...
Ile zabiera komornik z umowy zlecenia?
Ile zabiera komornik z umowy zlecenia?...
Problem dot. aktu notarialnego.
Dzień dobry, Jakiś czas temu został zawarty akt notarialny o pożyczkę od osoby prywatnej. Teraz pożyczkodawca twierdzi, że akt ten jest unieważniony, sam pojechał do notariusza bez udziału pożyczkobiorcy i unieważnił akt. Problem w tym, że nie ukazał żadnego dowodu unieważnienia aktu, żadnego dokumentu. Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób, u prawnika lub notariusza, dowiedzieć się jaki jest aktualny stan tego aktu, czy jest on unieważni...

Wyszukiwarka