Podział majątku bez ślubu.

Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie.
Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby miało to moc prawną. Niestety nie mogę póki co sprzedać jej swojej części mieszkania z uwagi na to że nie minęło 5 lat od jego zakupu. Czy umowa ugody dłużnik - wierzyciel ma w tym wypadku jakiś sens?
anonim cytuj
08-12-2023
W banku bez problemu powiedzieli że mogę na nią przepisać kredyt i później mieszkanie u notariusza.
Sprzedaż mojej części mieszkania jej wiązał by się z jakimiś dodatkowymi kosztami bo w umowie kredytu hipotecznego mam wpis że nie mogę przez 5 lat od zakupu sprzedać mieszkania. Sprzedaż tylko mojej części pod to podchodzi. Dlatego chcemy przepisać kredyt, a wraz z kredytem moją część mieszkania na nią. A osobno razem sporządzić dokument w którym poświadczy że jest mi winna pieniądze.

anonim cytuj
08-12-2023
To i tak nie uchroni przed podatkiem.

anonim cytuj
08-12-2023
Ale co, skoro takie oświadczenie nie ma żadnego znaczenia.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Uciążliwi sąsiedzi.
Od roku wynajmujemy mieszkanie w bloku. Niestety sąsiedzi, którzy mieszkają nad Nami są alkoholikami i codziennie się awanturują, jakby było mało nocą również. Mamy małe dziecko, które póki co całkiem nieźle sypia, ale niedługo zapewne może stać się to dla niego uciążliwe, dla mnie i partnera już jest i pomimo interwencji naszej czy policji (nic z tym nie mogą zrobić, bo oni ,, są u siebie'') jest to samo. Rozmawialiśmy z sąsiadami, którzy mieszk...
Pozew o uchylenie kary porządkowej.
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy. Czy zasadne jest złożenie pozwu ? Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary. Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...
Zainteresowanie ze strony urzędu skarbowego
Witam, czy jeśli ktoś wpłaci mi na konto 60 tys zł za dany przedmiot, to czy urząd skarbowy bądź inna instytucja będą pytać co to za pieniądze, za co?...

Wyszukiwarka