Podział majątku bez ślubu.

Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie.
Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby miało to moc prawną. Niestety nie mogę póki co sprzedać jej swojej części mieszkania z uwagi na to że nie minęło 5 lat od jego zakupu. Czy umowa ugody dłużnik - wierzyciel ma w tym wypadku jakiś sens?
anonim cytuj
08-12-2023
W banku bez problemu powiedzieli że mogę na nią przepisać kredyt i później mieszkanie u notariusza.
Sprzedaż mojej części mieszkania jej wiązał by się z jakimiś dodatkowymi kosztami bo w umowie kredytu hipotecznego mam wpis że nie mogę przez 5 lat od zakupu sprzedać mieszkania. Sprzedaż tylko mojej części pod to podchodzi. Dlatego chcemy przepisać kredyt, a wraz z kredytem moją część mieszkania na nią. A osobno razem sporządzić dokument w którym poświadczy że jest mi winna pieniądze.

anonim cytuj
08-12-2023
To i tak nie uchroni przed podatkiem.

anonim cytuj
08-12-2023
Ale co, skoro takie oświadczenie nie ma żadnego znaczenia.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...
Potencjalna próba przejęcia mieszkania.
Mam trochę nietypowy, ale dość poważny problem. Mam babcię, która ma już 90 lat. Z racji wieku nie funkcjonuje już w pełni sprawnie intelektualnie; ma już pierwsze objawy demencji starczej. I jest mały problem: w bloku, w którym mieszka moja babcia mieszka jedna kobieta, która w ostatnim czasie bardzo zbliżyła się do babci, zaczęła nagle udawać jej wielka przyjaciółkę, wyprowadzać jej pieska na spacer itp. Nie byłoby w tym może nic złego gdyby...
Związek nieformalny a wypłata ubezpieczenia.
Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka....
Podpisanie umowy z obywatelem Ukrainy.
Jeśli chce wynająć Ukraińcom mieszkanie, umowa spisana notarialnie to czy musi być w języku ukraińskim? Będzie ich przyjaciel jako tłumacz (ale nie jest zawodowym tłumaczem). Jednak czy umowa podpisana w języku polskim będzie ważna? Bardzo dziękuje za odpowiedzi....

Wyszukiwarka