Podział majątku bez ślubu.

Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie.
Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby miało to moc prawną. Niestety nie mogę póki co sprzedać jej swojej części mieszkania z uwagi na to że nie minęło 5 lat od jego zakupu. Czy umowa ugody dłużnik - wierzyciel ma w tym wypadku jakiś sens?
anonim cytuj
08-12-2023
W banku bez problemu powiedzieli że mogę na nią przepisać kredyt i później mieszkanie u notariusza.
Sprzedaż mojej części mieszkania jej wiązał by się z jakimiś dodatkowymi kosztami bo w umowie kredytu hipotecznego mam wpis że nie mogę przez 5 lat od zakupu sprzedać mieszkania. Sprzedaż tylko mojej części pod to podchodzi. Dlatego chcemy przepisać kredyt, a wraz z kredytem moją część mieszkania na nią. A osobno razem sporządzić dokument w którym poświadczy że jest mi winna pieniądze.

anonim cytuj
08-12-2023
To i tak nie uchroni przed podatkiem.

anonim cytuj
08-12-2023
Ale co, skoro takie oświadczenie nie ma żadnego znaczenia.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Zleceniodawca obciążył stratami pracowników.
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Dom jednorodzinny i mieszkanie które też ogrzewam. Czy przysługuje mi dodatek osłonowy?
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, czy przysługuje mi dodatek osłonowy. Mieszkam w domu jednorodzinnym razem z mężem, ale mam jeszcze mieszkanie które też ogrzewam. Mieszkanie jest moje, a nie wspólne z mężem....
Mobbing
Witam jestem mobingowana w pracy i dyskryminowana jak sobie z tym poradzić???...

Wyszukiwarka