Spadek po ojcu.

Pytanie 1)
Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?.
Pytanie 2)
Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wynajęły adwokata, który będzie na tej rozmowie. Czy ja przy tej rozmowie powinnam być obecna ze swoim adwokatem?
anonim cytuj
08-12-2023
1 - tak
2 - polecam bo to zawsze jakaś pomoc i zimne spojrzenie człowieka z zewnątrz

anonim cytuj
08-12-2023
Wiem, że ojciec był prezesem paru firm, nie mówił dużo o swoich nieruchomościach i udziałach. Prawdopodobnie współpracownicy zarządu wynajęli tego mecenasa. Wszystko sobie ustalili i coś wspomnieli o podpisywaniu dokumentów. Mam nadzieję, że nie chcą też rodziny oszukać.

anonim cytuj
08-12-2023
Jeśli majątek jest duży to warto chyba wynająć prawnika, tym bardziej że druga strona go ma. Chyba że pożałujesz kilkaset zł i stracisz kilkaset tysięcy. Co kto woli. Teoretycznie majątek do podziału na 3, każdemu po równo.

anonim cytuj
08-12-2023
Nic nie podpisuj bez dokładnego przeanalizowania dokumentów. Adwokat obowiązkowy.

anonim cytuj
08-12-2023
Każdemu jest smutno. A inni prawdopodobnie też chcą wykorzystać ten moment i nasza niewiedzę. Współpracownicy zarządu mieli z ojcem codziennie kontakt i wiedzą więcej o jego biznesie, chcą wszystko na szybko załatwić. Rodzeństwo które spotka się na rozmowie będzie w stresie i nie będą dociekali większości udziałów. Czy prawnik jest w stanie zbadać te udziały?

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Opłaty komornicze
Proste pytanie, kto ponosi opłaty komornicze, wierzyciel czy dłużnik. I czy komornik ma prawo przetrzymywać pieniądze wierzyciela czy przekazać je od razu po pobraniu od dłużnika?...
Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
Umowa dożywocia.
Hej, Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie. Pytanie, co w takiej umowi...

Wyszukiwarka