Pytanie 1)
Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?.
Pytanie 2)
Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wynajęły adwokata, który będzie na tej rozmowie. Czy ja przy tej rozmowie powinnam być obecna ze swoim adwokatem?
1 - tak
2 - polecam bo to zawsze jakaś pomoc i zimne spojrzenie człowieka z zewnątrz
anonim cytuj
08-12-2023
Wiem, że ojciec był prezesem paru firm, nie mówił dużo o swoich nieruchomościach i udziałach. Prawdopodobnie współpracownicy zarządu wynajęli tego mecenasa. Wszystko sobie ustalili i coś wspomnieli o podpisywaniu dokumentów. Mam nadzieję, że nie chcą też rodziny oszukać.
anonim cytuj
08-12-2023
Jeśli majątek jest duży to warto chyba wynająć prawnika, tym bardziej że druga strona go ma. Chyba że pożałujesz kilkaset zł i stracisz kilkaset tysięcy. Co kto woli. Teoretycznie majątek do podziału na 3, każdemu po równo.
anonim cytuj
08-12-2023
Nic nie podpisuj bez dokładnego przeanalizowania dokumentów. Adwokat obowiązkowy.
anonim cytuj
08-12-2023
Każdemu jest smutno. A inni prawdopodobnie też chcą wykorzystać ten moment i nasza niewiedzę. Współpracownicy zarządu mieli z ojcem codziennie kontakt i wiedzą więcej o jego biznesie, chcą wszystko na szybko załatwić. Rodzeństwo które spotka się na rozmowie będzie w stresie i nie będą dociekali większości udziałów. Czy prawnik jest w stanie zbadać te udziały?
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie.
W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron?
Mam ponadto niewykorzystany nawet j...
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy".
Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie.
Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Witam,
Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia.
Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Mieszkamy w domu który jest własnością mojej mamy, chcę się rozwieść . Do kiedy mój jeszcze mąż ma prawo mieszkać w domu mojej matki? Kiedy powinien się wyprowadzić. Nie mamy w żadnej formie umowy użyczenia, mąż nie robił żadnych nakładów remontowych w domu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: