Spadek po ojcu.

Pytanie 1)
Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?.
Pytanie 2)
Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wynajęły adwokata, który będzie na tej rozmowie. Czy ja przy tej rozmowie powinnam być obecna ze swoim adwokatem?
anonim cytuj
08-12-2023
1 - tak
2 - polecam bo to zawsze jakaś pomoc i zimne spojrzenie człowieka z zewnątrz

anonim cytuj
08-12-2023
Wiem, że ojciec był prezesem paru firm, nie mówił dużo o swoich nieruchomościach i udziałach. Prawdopodobnie współpracownicy zarządu wynajęli tego mecenasa. Wszystko sobie ustalili i coś wspomnieli o podpisywaniu dokumentów. Mam nadzieję, że nie chcą też rodziny oszukać.

anonim cytuj
08-12-2023
Jeśli majątek jest duży to warto chyba wynająć prawnika, tym bardziej że druga strona go ma. Chyba że pożałujesz kilkaset zł i stracisz kilkaset tysięcy. Co kto woli. Teoretycznie majątek do podziału na 3, każdemu po równo.

anonim cytuj
08-12-2023
Nic nie podpisuj bez dokładnego przeanalizowania dokumentów. Adwokat obowiązkowy.

anonim cytuj
08-12-2023
Każdemu jest smutno. A inni prawdopodobnie też chcą wykorzystać ten moment i nasza niewiedzę. Współpracownicy zarządu mieli z ojcem codziennie kontakt i wiedzą więcej o jego biznesie, chcą wszystko na szybko załatwić. Rodzeństwo które spotka się na rozmowie będzie w stresie i nie będą dociekali większości udziałów. Czy prawnik jest w stanie zbadać te udziały?

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...
Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.
Dzień dobry. Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...
Komornicy zajęli pensję
Witam. Mój znajomy ma ponoć trzech komorników, którzy mu weszli na pensje. Czy jest możliwe, by w dzień jego wypłaty konto wynosiło "0zł"?...
Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...

Wyszukiwarka