Pytanie 1)
Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?.
Pytanie 2)
Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wynajęły adwokata, który będzie na tej rozmowie. Czy ja przy tej rozmowie powinnam być obecna ze swoim adwokatem?
1 - tak
2 - polecam bo to zawsze jakaś pomoc i zimne spojrzenie człowieka z zewnątrz
anonim cytuj
08-12-2023
Wiem, że ojciec był prezesem paru firm, nie mówił dużo o swoich nieruchomościach i udziałach. Prawdopodobnie współpracownicy zarządu wynajęli tego mecenasa. Wszystko sobie ustalili i coś wspomnieli o podpisywaniu dokumentów. Mam nadzieję, że nie chcą też rodziny oszukać.
anonim cytuj
08-12-2023
Jeśli majątek jest duży to warto chyba wynająć prawnika, tym bardziej że druga strona go ma. Chyba że pożałujesz kilkaset zł i stracisz kilkaset tysięcy. Co kto woli. Teoretycznie majątek do podziału na 3, każdemu po równo.
anonim cytuj
08-12-2023
Nic nie podpisuj bez dokładnego przeanalizowania dokumentów. Adwokat obowiązkowy.
anonim cytuj
08-12-2023
Każdemu jest smutno. A inni prawdopodobnie też chcą wykorzystać ten moment i nasza niewiedzę. Współpracownicy zarządu mieli z ojcem codziennie kontakt i wiedzą więcej o jego biznesie, chcą wszystko na szybko załatwić. Rodzeństwo które spotka się na rozmowie będzie w stresie i nie będą dociekali większości udziałów. Czy prawnik jest w stanie zbadać te udziały?
Rozstałam sie z ojciem dzieci. Założona niebieska karta i sprawa o znęcanie. Sąd przyznał zabezpieczenie alimentów w kwocie 800 zl. Ponieważ dobrowolnie nie chciał płacić sprawę zgłosiłam do komornika. Jak sie okazuje ma on kilka zajęć i komornik nie może ściągnąć pieniędzy z tytułu alimentów a ojciec dzieci nie chce płacić całej kwoty w terminie czy mogę coś zrobić?...
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto ....
Witam potrzebuje pomocy. Dostałam wezwanie na policję . Okazało się że ktoś wziął na mnie pożyczkę w X ( czy jakoś tak) na 4000 złoty. Dodatkowo pożyczka wzięta za granicą, z innego numeru telefonu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam aplikacje bankowe za 50 złoty blika i podałam tam właśnie login do tego banku, oczywiście mam prawnika , ale czy jest szansa że znajdą złodzieja ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: