Pytanie 1)
Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?.
Pytanie 2)
Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wynajęły adwokata, który będzie na tej rozmowie. Czy ja przy tej rozmowie powinnam być obecna ze swoim adwokatem?
1 - tak
2 - polecam bo to zawsze jakaś pomoc i zimne spojrzenie człowieka z zewnątrz
anonim cytuj
08-12-2023
Wiem, że ojciec był prezesem paru firm, nie mówił dużo o swoich nieruchomościach i udziałach. Prawdopodobnie współpracownicy zarządu wynajęli tego mecenasa. Wszystko sobie ustalili i coś wspomnieli o podpisywaniu dokumentów. Mam nadzieję, że nie chcą też rodziny oszukać.
anonim cytuj
08-12-2023
Jeśli majątek jest duży to warto chyba wynająć prawnika, tym bardziej że druga strona go ma. Chyba że pożałujesz kilkaset zł i stracisz kilkaset tysięcy. Co kto woli. Teoretycznie majątek do podziału na 3, każdemu po równo.
anonim cytuj
08-12-2023
Nic nie podpisuj bez dokładnego przeanalizowania dokumentów. Adwokat obowiązkowy.
anonim cytuj
08-12-2023
Każdemu jest smutno. A inni prawdopodobnie też chcą wykorzystać ten moment i nasza niewiedzę. Współpracownicy zarządu mieli z ojcem codziennie kontakt i wiedzą więcej o jego biznesie, chcą wszystko na szybko załatwić. Rodzeństwo które spotka się na rozmowie będzie w stresie i nie będą dociekali większości udziałów. Czy prawnik jest w stanie zbadać te udziały?
Dzień dobry
Mam pytanie w sprawie prawa spadkowego. Moja Babcia w wieku 75 lat ponownie wyszła za mąż ( była wdowa ). W miedzy czasie zmarł jej drugi mąż. Mieszkanie, które Babcia miała umowa darowizny z dożywotnią służebnością przepisała na "wnuczka" z drugiego małżeństwa. 12 miesięcy temu zmarła, a mieszkanie przejął ten "wnuczek". Czy należy mi się zachowek w tej sytuacji (po mamie, która była jej córka)? z góry dziękuj...
Mam skomplikowany problem i proszę o opinię.
14 lat temu zginął mój ojciec, miał na sobie spore długi, cała rodzina zrzekła się spadku po nim, w tym własności 1/4 nieruchomości.
W dniu dzisiejszym dostaliśmy zawiadomienie o oględzinach nieruchomości wystawionym na jedyną właścicielkę (3/4 nieruchomości) od rzeczoznawcy majątkowego o treści:
"Działając w oparciu o postanowienie komornika sądowego przy sądzie rejonowym XXX - XXX z dnia 12.0...
Składając oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę na czas nieokreślony nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czy termin odwołania wypowiedzenia 7 dni jest nieprzekraczalny? Czy da się go "obejść"? Myślę tu o odwołaniu od oświadczenia i przywrócenie na dotychczasowe stanowisko pracy....
Dzień dobry, obecnie córka jest na 3 roku studiów magisterskich, naukę skończy w wieku 24 lat, czy jeśli pójdzie dalej na studia to w dalszym ciągu będę musiał płacić alimenty?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: