Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić mnie z domu razem z dziećmi którego jestem współwłaścicielem? Jest jakieś wyjście z tej sytuacji ?Jeżeli dom pójdzie pod młotek to grozi nam eksmisja czy musza zapewnić mi inne mieszkanie ?
A kto ma to mieszkanie zapewnić? Jesteście właścicielami, to wasza sprawa ,co zrobicie i jak się podzielicie, nie można wystąpić o mieszkanie będąc właścicielem, trzeba spełniać warunki musicie się dogadać, a mąż to może sobie żądać sąd podzieli po wycenie, albo sprzedać i się podzielić, tu nie będzie żadnej eksmisji.
anonim cytuj
05-12-2023
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie pod ten dom kredytu hipotecznego do wysokości kwoty brakującej do spłaty i płacenie rat miesięcznych - na pewno będzie to tańsza opcja niż pójście na wynajem, bo sam czynsz będzie w wysokości raty.
anonim cytuj
05-12-2023
To własność, więc właściciele mogą mieszkać jak długo chcą. Nie ma żadnej innej możliwości podziału wspólnego domu niż polubowne porozumienie lub podział decyzją sądu. Nikt nie zapewnia mieszkań byłym właścicielom nieruchomości. Może Pani sprawdzić w swoim mieście/gminie jakie są możliwości i warunki przydziału mieszkań komunalnych/socjalnych.
anonim cytuj
05-12-2023
Musisz go spłacić. Nie ma wyjścia. Ewentualnie sprzedaż i podział gotówki. Jeśli się nie dogadacie co do kwoty to sąd podzieli. Da czas na spłatę. Po tym czasie ex będzie mógł podać cię do komornika. Nawet będzie mógł zażądać licytacji komorniczej domu.
Mam pytanie retoryczne.
Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic...
Dzien dobry.Mam pytanie .Bylam dzis u lekarza z kaszlem juz na wstepie nawet prrzed badanien uskyszalam ze trzeba zrobic testy covidowe ,po zbadaniu okazalo sie ze zapalenie oskrzeli i dostalam antybiotyk.Na testy mam isc jutro w sobote miedzy 14a 16 i Pani doktor powiedziala ,ze do jutra mam miec kwarantanne a w poniedzialek beda dzwonic z wynikami .i teraz pytania
1 czy musze robic ten test obowiazkowo?
2 czy wszyscy domownicy maja kwaranta...
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Witam,
co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: