Sprawa o podział majątku.

Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić mnie z domu razem z dziećmi którego jestem współwłaścicielem? Jest jakieś wyjście z tej sytuacji ?Jeżeli dom pójdzie pod młotek to grozi nam eksmisja czy musza zapewnić mi inne mieszkanie ?
anonim cytuj
05-12-2023
A kto ma to mieszkanie zapewnić? Jesteście właścicielami, to wasza sprawa ,co zrobicie i jak się podzielicie, nie można wystąpić o mieszkanie będąc właścicielem, trzeba spełniać warunki musicie się dogadać, a mąż to może sobie żądać sąd podzieli po wycenie, albo sprzedać i się podzielić, tu nie będzie żadnej eksmisji.

anonim cytuj
05-12-2023
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie pod ten dom kredytu hipotecznego do wysokości kwoty brakującej do spłaty i płacenie rat miesięcznych - na pewno będzie to tańsza opcja niż pójście na wynajem, bo sam czynsz będzie w wysokości raty.

anonim cytuj
05-12-2023
To własność, więc właściciele mogą mieszkać jak długo chcą. Nie ma żadnej innej możliwości podziału wspólnego domu niż polubowne porozumienie lub podział decyzją sądu. Nikt nie zapewnia mieszkań byłym właścicielom nieruchomości. Może Pani sprawdzić w swoim mieście/gminie jakie są możliwości i warunki przydziału mieszkań komunalnych/socjalnych.

anonim cytuj
05-12-2023
Musisz go spłacić. Nie ma wyjścia. Ewentualnie sprzedaż i podział gotówki. Jeśli się nie dogadacie co do kwoty to sąd podzieli. Da czas na spłatę. Po tym czasie ex będzie mógł podać cię do komornika. Nawet będzie mógł zażądać licytacji komorniczej domu.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Umowa dożywocia a choroba alkoholowa.
Otrzymałem nieruchomość w ramach umowy dożywocia. Dożywotnikami są moi rodzice. Umowa zakłada, że mam opiekować się rodzicami, utrzymywać ich do końca ich życia. Oboje rodziców to alkoholicy, mieszkają sami w domu. Póki co jest ok, tzn. sami się utrzymują, ale nie jestem pewien co będzie dalej. Czy w tej sytuacji jest możliwość odstąpienia od umowy dożywocia jeśli ich choroba alkoholowa będzie bardziej zaawansowana, nie zaczną się leczyć? Czy nie...
Wywiad środowiskowy po zabraniu praw rodzicielskich.
Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?...
Uporczywi sąsiedzi.
Witam. Posiadam domek letniskowy ze stawem. Wszystko jest ogrodzone, ale uporczywi sąsiedzi nie rozumieją tego, że jest to teren prywatny i nie wolno im wchodzić na swoje widzi mi się. Wchodzą do stawu, kąpią się, pani z psem też nie odpuściła sobie okazji, rozwalili całą dekoracje na stawie: włókninę, rośliny, kamienie. To nie były tanie rzeczy. Również pod domkiem urządzają sobie imprezy podczas mojej nieobecności i zostawiają po sobie po pros...

Wyszukiwarka