Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić mnie z domu razem z dziećmi którego jestem współwłaścicielem? Jest jakieś wyjście z tej sytuacji ?Jeżeli dom pójdzie pod młotek to grozi nam eksmisja czy musza zapewnić mi inne mieszkanie ?
A kto ma to mieszkanie zapewnić? Jesteście właścicielami, to wasza sprawa ,co zrobicie i jak się podzielicie, nie można wystąpić o mieszkanie będąc właścicielem, trzeba spełniać warunki musicie się dogadać, a mąż to może sobie żądać sąd podzieli po wycenie, albo sprzedać i się podzielić, tu nie będzie żadnej eksmisji.
anonim cytuj
05-12-2023
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie pod ten dom kredytu hipotecznego do wysokości kwoty brakującej do spłaty i płacenie rat miesięcznych - na pewno będzie to tańsza opcja niż pójście na wynajem, bo sam czynsz będzie w wysokości raty.
anonim cytuj
05-12-2023
To własność, więc właściciele mogą mieszkać jak długo chcą. Nie ma żadnej innej możliwości podziału wspólnego domu niż polubowne porozumienie lub podział decyzją sądu. Nikt nie zapewnia mieszkań byłym właścicielom nieruchomości. Może Pani sprawdzić w swoim mieście/gminie jakie są możliwości i warunki przydziału mieszkań komunalnych/socjalnych.
anonim cytuj
05-12-2023
Musisz go spłacić. Nie ma wyjścia. Ewentualnie sprzedaż i podział gotówki. Jeśli się nie dogadacie co do kwoty to sąd podzieli. Da czas na spłatę. Po tym czasie ex będzie mógł podać cię do komornika. Nawet będzie mógł zażądać licytacji komorniczej domu.
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca?
Czy należy w imieniu niepełnoletniego złożyć wniosek o odrzucenie spadku.?
Jak to teraz po nowelizacji prawa spadkowego wygląda?
I jeśli trzeba odrzucić spadek w jego imieniu jak to najszybciej zrobić?...
Witam państwa, piszę tutaj w bardzo ważnej dla mnie sprawie mianowicie od bardzo wielu lat zastanawiam się nad zmianą swojego imienia, którego szczerze nienawidzę byłam w swoim urzędzie stanu cywilnego gdzie kierownik powiedział mi że nie mam o czym marzyć ponieważ imię nie jest ani ośmieszające ani nie widzi innego powodu żeby taki wniosek został pozytywnie rozpatrzony. Nie ukrywam że jestem szczerze załamana już dwa razy próbowałam rozmawiać z ...
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: