Pracodawca odmówił urlopu.

Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda.
18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu.
Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle.
Jest jakiś okres kiedy trzeba pracownikowi powiedzieć że odmawia mu się urlopu?
Firma nie jest w jakiejś krytycznej sytuacji że bez mojej osoby trzeba będzie ją zamknąć, więc takie zagranie nie fair.
anonim cytuj
22-11-2023
Nie ma żadnych terminów. Brak pozytywnej odpowiedzi pracodawcy = brak urlopu.

anonim cytuj
22-11-2023
Może chodzi o to, żebyś się pozbył urlopu na żądanie na początku roku.
Funkcjonuje u Was plan urlopów?

anonim cytuj
22-11-2023
Plan urlopów obejmuje miesiące od Maja do Września.
A reszta wygląda tak jak pisałem, składasz wniosek w formie papierowej i tyle.

anonim cytuj
22-11-2023
Ale złożenie wniosku nigdy nie jest równoznaczne z udzieleniem urlopu. Należy na wniosek uzyskać zgodę.

anonim cytuj
22-11-2023
Wszystko ładnie pięknie, wkurza mnie to że wczoraj mi powiedziano że nie będzie urlopu, pytanie czy mogę z tego jakoś wybrnąć?

anonim cytuj
22-11-2023
Urlop na żądanie. Którego pracodawca też może odmówić. W bardzo skrajnych przypadkach, ale może.

anonim cytuj
22-11-2023
4 dni na żądanie pod rząd?
A Inspekcja Pracy coś mi pomoże?
Bo widzę że taka sytuacja trochę patowa.

anonim cytuj
22-11-2023
Nie ma znaczenia czy pod rząd czy nie. PIP nie ma raczej podstaw do podejmowania działań. A sytuacja, fakt - patowa.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?...
Kontakty z dzieckiem.
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu. Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie. Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....
Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...

Wyszukiwarka