Jak przejść na emeryturę?

Witam
Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika.
1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada.
2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie pozbawiony odprawy emerytalnej?
3. Na co uważać powinien pracownik aby nie został z ręką w przysłowiowym nocniku?
4. Na jaką odprawę emerytalną może liczyć pracownik? Tu znalazłem kilka różnych informacji:
a. Odprawa emerytalna a porozumienie stron - wypłata odprawy emerytalnej po ustaniu zatrudnienia powinna kształtować się na poziomie jednomiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
b. Staż pracy większy niż 20 lat — odprawa emerytalna w wysokości 6-miesięcznego wynagrodzenia.
Pracownik osiągnie wiek emerytalny , kobieta 60 lat lub mężczyzna 67 lat staż pracy ponad 40 lat.
W 100% procentach nie ufaj sobie, a księgowym jeszcze bardziej.
anonim cytuj
22-11-2023
Umowę najczęściej się rozwiązuje na sam koniec zatrudnienia za porozumieniem stron. Porozumienie nie ma wpływu na otrzymanie odprawy - zawsze można napisać ze w związku przejściem na emeryturę. Odprawa to jednomiesięczne wynagrodzenie , w instytucjach tzw. budżetowych może sięgać do 6 m-cy np. pracownicy samorządowi.

anonim cytuj
22-11-2023
Chodzi tu o Pracownika fizycznego zatrudnionego w zakładzie państwowym. Ta osoba otrzymuje nagrody takie jak "nagroda od burmistrza" Nagroda z dnia samorządowca"

anonim cytuj
22-11-2023
Należy dopytać w takim razie w kadrach.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie od szefowej czy za porozumieniem stron? Co będzie dla mnie lepsze?
Witam. Mam umowę zlecenie na czas nieokreślony, jednakże Szefowa chce dać mi wypowiedzenie ponieważ stwierdziła ze przerósł ją nowy lokal i musi zamknąć usługi. Co będzie dla mnie lepsze? Wypowiedzenie od niej czy za porozumieniem stron?...
Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu.
Dobry wieczór, Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu..(bezpodstawnie) proszę o informacje jak to teraz będzie wyglądało,bo sytuacja jest dla mnie absurdalna i nie wiem co robić...
Ulga rehabilitacyjna.
Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?...
Czy można wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego mailem?
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu mieszkalnego przez maila? Czy jest zgodne z prawem jeżeli nie posiadam adresu korespondencyjnego właściciela mieszkania, a w umowie najmu podany jest tylko adres e-mail? Właściciel mieszka za granicą...

Wyszukiwarka