Witam
Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika.
1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada.
2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie pozbawiony odprawy emerytalnej?
3. Na co uważać powinien pracownik aby nie został z ręką w przysłowiowym nocniku?
4. Na jaką odprawę emerytalną może liczyć pracownik? Tu znalazłem kilka różnych informacji:
a. Odprawa emerytalna a porozumienie stron - wypłata odprawy emerytalnej po ustaniu zatrudnienia powinna kształtować się na poziomie jednomiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
b. Staż pracy większy niż 20 lat — odprawa emerytalna w wysokości 6-miesięcznego wynagrodzenia.
Pracownik osiągnie wiek emerytalny , kobieta 60 lat lub mężczyzna 67 lat staż pracy ponad 40 lat.
W 100% procentach nie ufaj sobie, a księgowym jeszcze bardziej.
Umowę najczęściej się rozwiązuje na sam koniec zatrudnienia za porozumieniem stron. Porozumienie nie ma wpływu na otrzymanie odprawy - zawsze można napisać ze w związku przejściem na emeryturę. Odprawa to jednomiesięczne wynagrodzenie , w instytucjach tzw. budżetowych może sięgać do 6 m-cy np. pracownicy samorządowi.
anonim cytuj
22-11-2023
Chodzi tu o Pracownika fizycznego zatrudnionego w zakładzie państwowym. Ta osoba otrzymuje nagrody takie jak "nagroda od burmistrza" Nagroda z dnia samorządowca"
Witam. Mam umowę zlecenie na czas nieokreślony, jednakże Szefowa chce dać mi wypowiedzenie ponieważ stwierdziła ze przerósł ją nowy lokal i musi zamknąć usługi. Co będzie dla mnie lepsze? Wypowiedzenie od niej czy za porozumieniem stron?...
Dobry wieczór,
Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu..(bezpodstawnie) proszę o informacje jak to teraz będzie wyglądało,bo sytuacja jest dla mnie absurdalna i nie wiem co robić...
Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?...
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu mieszkalnego przez maila? Czy jest zgodne z prawem jeżeli nie posiadam adresu korespondencyjnego właściciela mieszkania, a w umowie najmu podany jest tylko adres e-mail? Właściciel mieszka za granicą...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: