Urlop na żądanie.

Po jakim czasie przysługuje pracownikowi płatny urlop na żądanie?
Siostra podpisała we wrześniu 2023r. umowę o pracę tymczasową z agencją pracy tymczasowej, gdy poprosiła o dzień urlopu na żądanie to agencja stwierdziła że ten dzień będzie bezpłatny.
Koordynator agencji stwierdził że dopiero po przepracowanych 6 miesiącach przysługuje płatny UŻ. Ile w tym prawdy jest ?
anonim cytuj
22-11-2023
Pracownik tymczasowy nabywa prawo do wykorzystania urlopu po przepracowaniu min. 6 miesięcy.
Art. 10 ust 2 ustawy o zatrudnieniu pracowników tymczasowych:
Cytat:
Jeżeli okres wykonywania pracy na rzecz danego pracodawcy użytkownika obejmuje 6 miesięcy lub okres dłuższy, pracodawca użytkownik jest obowiązany umożliwić pracownikowi tymczasowemu wykorzystanie w tym okresie urlopu wypoczynkowego, udzielając, w terminie uzgodnionym z tym pracownikiem, czasu wolnego od pracy w wymiarze odpowiadającym przysługującemu temu pracownikowi urlopowi wypoczynkowemu.

anonim cytuj
22-11-2023
A jak wygląda sytuacja przy zwolnieniu lekarskim na takiej umowie? Również chorobowe jest płatne po przepracowanych 6 miesiącach ?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie , chorobowe jak u każdego pracownika zatrudnionego na umowę o prace , okres wyczekiwania 30 dni
Przy ustalaniu okresu wyczekiwania sumuje się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego (nawet kilkudniowe), jeśli przerwa pomiędzy nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana m.in. urlopem wychowawczym lub bezpłatnym.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Wyegzekwowanie płatności za wykonaną usługę.
Wykonałem pewną usługę zdalnie, usługa według mnie została wykonana prawie 3 miesiące temu, klient dla którego usługę wykonałem w naszej rozmowie telefonicznej mówi to samo. Problemem natomiast jest to, że przez te 3 miesiące nie mogę doprosić się o dane do faktury. Tutaj też ciekawostka, której wcześniej nie sprawdziłem, mianowicie klient zawiesił z początkiem poprzedniego roku działalność gospodarczą natomiast świadczył usługi związane z zawi...
Problem z zaginioną rzeczą z paczki.
W czerwcu tego roku zakupiłam kilka par butów w sklepie ccc online. Zgłosiłam zwrot, odesłałam paczkę. Paczka do firmy dotarła, brakuje jednej pary. Po wymianie kilku maili wkońcu postanawiają złożyć reklamację do przewoźnika DPD, która zostaje dwukrotnie odrzucona. Mam teraz wszelkie roszczenia kierować sądownie do przewoźnika. Jakiś czas temu miałam podobną sytuację gdzie odsyłając produkt paczka przyszła wybrakowana, firma oddała pieniądze. ...
Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??
Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić? ...
odrzucenie spadku
Jestem obywatelka belgii, posiadam rowniez obywatelstwo polski, W maju zmarla moja siostra pozostawiajac dlugi. Jak moge odrzucic spadek, jakie dokumenty i gdzie musze wyslac, Dziekuje...

Wyszukiwarka