Urlop na żądanie.

Po jakim czasie przysługuje pracownikowi płatny urlop na żądanie?
Siostra podpisała we wrześniu 2023r. umowę o pracę tymczasową z agencją pracy tymczasowej, gdy poprosiła o dzień urlopu na żądanie to agencja stwierdziła że ten dzień będzie bezpłatny.
Koordynator agencji stwierdził że dopiero po przepracowanych 6 miesiącach przysługuje płatny UŻ. Ile w tym prawdy jest ?
anonim cytuj
22-11-2023
Pracownik tymczasowy nabywa prawo do wykorzystania urlopu po przepracowaniu min. 6 miesięcy.
Art. 10 ust 2 ustawy o zatrudnieniu pracowników tymczasowych:
Cytat:
Jeżeli okres wykonywania pracy na rzecz danego pracodawcy użytkownika obejmuje 6 miesięcy lub okres dłuższy, pracodawca użytkownik jest obowiązany umożliwić pracownikowi tymczasowemu wykorzystanie w tym okresie urlopu wypoczynkowego, udzielając, w terminie uzgodnionym z tym pracownikiem, czasu wolnego od pracy w wymiarze odpowiadającym przysługującemu temu pracownikowi urlopowi wypoczynkowemu.

anonim cytuj
22-11-2023
A jak wygląda sytuacja przy zwolnieniu lekarskim na takiej umowie? Również chorobowe jest płatne po przepracowanych 6 miesiącach ?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie , chorobowe jak u każdego pracownika zatrudnionego na umowę o prace , okres wyczekiwania 30 dni
Przy ustalaniu okresu wyczekiwania sumuje się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego (nawet kilkudniowe), jeśli przerwa pomiędzy nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana m.in. urlopem wychowawczym lub bezpłatnym.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Przyspieszenie terminu rozprawy rozwodowej.
Witam, czy jest tu ktoś kto może doradzić. Jestem w trakcie rozwodu, mąż złożył wniosek o moje ubezwłasnowolnienie w sądzie w Warszawie, sąd w Warszawie przeniósł sprawę do Gdańska ( moje miejsce zamieszkania ) mąż się od tego odwołał - aktualnie sprawa utknęła w sądzie apelacyjnym w Warszawie. Czy da się jakoś poprosić sąd ( napisać wniosek ) o przyspieszenie ?? Chciałabym już mieć ten rozwód za sobą (przeszłam badania że jestem zdrowa psychicz...
Przestępstwo internetowe
Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. Płaciłam pobraniowo przy kurierze problem w tym ze nie pozwolił mi otworzyć paczki i dlatego skończyło się to tak jak się skończyło. Tego samego dnia zgłosiłam oszustwo na komisariacie i pieniądze zostały zatrzymane na poczcie do czasu rozwiązania sprawy. Po roku dostałam informacje o zakończeniu śledztwa a raczej j...
Pożyczka bez umowy.
Witam. Czy ktoś miał może do czynienia z pożyczeniem pieniędzy bez umowy ? Jest jakieś światełko w tunelu żeby to odzyskać? Dowody i świadkowie są. Jak to wygląda? Jest ktoś z państwa bądź był w podobnej sytuacji ?...
podatek dochodowy
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?...

Wyszukiwarka