Urlop na żądanie.

Po jakim czasie przysługuje pracownikowi płatny urlop na żądanie?
Siostra podpisała we wrześniu 2023r. umowę o pracę tymczasową z agencją pracy tymczasowej, gdy poprosiła o dzień urlopu na żądanie to agencja stwierdziła że ten dzień będzie bezpłatny.
Koordynator agencji stwierdził że dopiero po przepracowanych 6 miesiącach przysługuje płatny UŻ. Ile w tym prawdy jest ?
anonim cytuj
22-11-2023
Pracownik tymczasowy nabywa prawo do wykorzystania urlopu po przepracowaniu min. 6 miesięcy.
Art. 10 ust 2 ustawy o zatrudnieniu pracowników tymczasowych:
Cytat:
Jeżeli okres wykonywania pracy na rzecz danego pracodawcy użytkownika obejmuje 6 miesięcy lub okres dłuższy, pracodawca użytkownik jest obowiązany umożliwić pracownikowi tymczasowemu wykorzystanie w tym okresie urlopu wypoczynkowego, udzielając, w terminie uzgodnionym z tym pracownikiem, czasu wolnego od pracy w wymiarze odpowiadającym przysługującemu temu pracownikowi urlopowi wypoczynkowemu.

anonim cytuj
22-11-2023
A jak wygląda sytuacja przy zwolnieniu lekarskim na takiej umowie? Również chorobowe jest płatne po przepracowanych 6 miesiącach ?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie , chorobowe jak u każdego pracownika zatrudnionego na umowę o prace , okres wyczekiwania 30 dni
Przy ustalaniu okresu wyczekiwania sumuje się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego (nawet kilkudniowe), jeśli przerwa pomiędzy nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana m.in. urlopem wychowawczym lub bezpłatnym.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...
Zapadł wyrok (alimenty). Czy jest szansa się odwołać bądź zawiesić?
Witam, Zapadł wyrok, dostałem 4 miesiące do odsiadki za alimenty, czy jest jakaś szansa, żeby się od tego odwołać bądź warunkowo zawiesić? Do jakiego prawnika mogę się udać i czy to coś pomoże? co mogę w tej sytuacji zrobić?...
Ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać??
Dobry wieczór wszystkim, jestem ciekaw ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać, nie pytam o bycie pod wpływem, bo tutaj jest wszystko jasne. ...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...

Wyszukiwarka