Po jakim czasie przysługuje pracownikowi płatny urlop na żądanie?
Siostra podpisała we wrześniu 2023r. umowę o pracę tymczasową z agencją pracy tymczasowej, gdy poprosiła o dzień urlopu na żądanie to agencja stwierdziła że ten dzień będzie bezpłatny.
Koordynator agencji stwierdził że dopiero po przepracowanych 6 miesiącach przysługuje płatny UŻ. Ile w tym prawdy jest ?
Pracownik tymczasowy nabywa prawo do wykorzystania urlopu po przepracowaniu min. 6 miesięcy.
Art. 10 ust 2 ustawy o zatrudnieniu pracowników tymczasowych:
Cytat:
Jeżeli okres wykonywania pracy na rzecz danego pracodawcy użytkownika obejmuje 6 miesięcy lub okres dłuższy, pracodawca użytkownik jest obowiązany umożliwić pracownikowi tymczasowemu wykorzystanie w tym okresie urlopu wypoczynkowego, udzielając, w terminie uzgodnionym z tym pracownikiem, czasu wolnego od pracy w wymiarze odpowiadającym przysługującemu temu pracownikowi urlopowi wypoczynkowemu.
anonim cytuj
22-11-2023
A jak wygląda sytuacja przy zwolnieniu lekarskim na takiej umowie? Również chorobowe jest płatne po przepracowanych 6 miesiącach ?
anonim cytuj
22-11-2023
Nie , chorobowe jak u każdego pracownika zatrudnionego na umowę o prace , okres wyczekiwania 30 dni
Przy ustalaniu okresu wyczekiwania sumuje się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego (nawet kilkudniowe), jeśli przerwa pomiędzy nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana m.in. urlopem wychowawczym lub bezpłatnym.
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...
Cześć.
Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje?
...
Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: