Urlop na żądanie.

Po jakim czasie przysługuje pracownikowi płatny urlop na żądanie?
Siostra podpisała we wrześniu 2023r. umowę o pracę tymczasową z agencją pracy tymczasowej, gdy poprosiła o dzień urlopu na żądanie to agencja stwierdziła że ten dzień będzie bezpłatny.
Koordynator agencji stwierdził że dopiero po przepracowanych 6 miesiącach przysługuje płatny UŻ. Ile w tym prawdy jest ?
anonim cytuj
22-11-2023
Pracownik tymczasowy nabywa prawo do wykorzystania urlopu po przepracowaniu min. 6 miesięcy.
Art. 10 ust 2 ustawy o zatrudnieniu pracowników tymczasowych:
Cytat:
Jeżeli okres wykonywania pracy na rzecz danego pracodawcy użytkownika obejmuje 6 miesięcy lub okres dłuższy, pracodawca użytkownik jest obowiązany umożliwić pracownikowi tymczasowemu wykorzystanie w tym okresie urlopu wypoczynkowego, udzielając, w terminie uzgodnionym z tym pracownikiem, czasu wolnego od pracy w wymiarze odpowiadającym przysługującemu temu pracownikowi urlopowi wypoczynkowemu.

anonim cytuj
22-11-2023
A jak wygląda sytuacja przy zwolnieniu lekarskim na takiej umowie? Również chorobowe jest płatne po przepracowanych 6 miesiącach ?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie , chorobowe jak u każdego pracownika zatrudnionego na umowę o prace , okres wyczekiwania 30 dni
Przy ustalaniu okresu wyczekiwania sumuje się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego (nawet kilkudniowe), jeśli przerwa pomiędzy nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana m.in. urlopem wychowawczym lub bezpłatnym.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...
Sfałszowane CV.
Dzień dobry. Co grozi za sfałszowane CV? W latach 2019-2022 pracowałem w biurze. W ostatnim roku, niestety na produkcji, a chciałbym powrócić do pracy w biurze i boję się, że nie przyjmą mnie przez to, że w ostatnim roku pracowałem na produkcji....
Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....
Spadek po mamie.
Mój mąż i jego brat po śmierci matki zostali najemcami lokalu komunalnego, obydwaj są tam zameldowani. Mąż mieszka wraz ze mną u mojej matki, natomiast w lokalu komunalnym został jego brat. Brat męża jest typem człowieka, który większość swojego życia spędzał w areszcie śledczym lub więzieniu, towarzystwo swoje te, dobiera niefortunnie. Po raz kolejny trafił do Aresztu, klucze do mieszkania uzyskaliśmy przez Policję. Do mieszkania zag...

Wyszukiwarka