Eksmisja ojczyma.

Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki eksmisji są spełnione tzn. ma lokal zastępczy czyli nie ma eksmisji na bruk. Tylko czy ja mam jakiekolwiek obowiązki wobec takiej osoby ?
anonim cytuj
20-11-2023
Tak długo jak nie wypowiesz matce umowy użyczenia, ojczym ma prawo mieszkać.
Meldunek nie ma tutaj nic do rzeczy.

anonim cytuj
20-11-2023
Nie istnieje żadna umowa użyczenia. Zwyczajnie pozwalam jej ze mną mieszkać. Ewentualnie chciałbym zapytać co mi grozi w przypadku gdy zwyczajnie wyrzucę go z domu ?

anonim cytuj
20-11-2023
Istnieje bo jej pozwalasz mieszkać. To jest właśnie użyczenie. Póki pozwalasz jej to na bazie KRiO on ma tez prawo mieszkając tam gdzie żona.

anonim cytuj
20-11-2023
Naruszenie posiadania i sprawa o przywrócenie z odszkodowaniem. Koszty, nieprzyjemności, strata czasu i finalnie przegrana.
Możesz wypowiedzieć umowę użyczenia matce i osobno ojczymowi. Zażądaj w razie nie wyprowadzenia się, odszkodowania za bezumowne zajmowanie lokalu w wysokości średniej ceny najmu porównywalnej nieruchomości w Twojej lokalizacji.
Od ojczyma odszkodowanie egzekwować wytrwale. Argument ekonomiczny połączony z egzekucją jest bardzo silny i przemawiający do wyobraźni.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Konflikt między dziećmi w szkole
Między moją 10-letnią córką a jej koleżankami doszło do konfliktu (nic poważnego, sprawa rozwiązana) od tamtego czasu 4 dziewczynki używają wobec niej obelżywych słów. W wiadomościach i na forum klasowym. Pojawiają się słowa, że A... To dzi#ka, ku#wa, szmata. Zareagowałam i zgłosiłam do szkoły, domagałam się interwencji dyrekcji u rodziców. Nie przyniosło to skutku, moje dziecko nadal jest wyzywane od konfidentów oraz padają pod jej adresem słowa...
Sprawy spadkowe.
Właściciel gospodarstwa umarł dzisiaj, miał zapisany dom i ziemię po rodzicach (ojciec zmarł 16 lat temu, matka 3 lata temu), na koncie osoby zmarłej są duże pieniądze za sprzedaż ziemi, nikt do konta nie był upoważniony, zmarły ma 6 sióstr, czy siostry mogą się jakoś ubiegać o pieniądze na koncie? Siostry nie domagały się nigdy od brata żadnej spłaty. Chciały, aby to on wszystko dostał od rodziców, ponieważ z nimi mieszkał. Co dalej z domem?...
Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali, czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?
Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali lądujac na proste nogi doznała nadwyrężenia ścięgien w obu nogach. Prześwietlenie, dwie wizyty na Sor tydzień po tygodniu. Obecnie drugi tydzień porusza się tylko o kulach. Nie chodzi do szkoły, na zajęcia dodatkowe itd. Zjeżdżalnia w sali zabaw jest dosyć stroma, może budzić obawy co do bezpieczenstwa - nasze wzbudziła za późno. Moje pytanie: czy mam podstawę aby domagać s...
Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy? Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)? Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...

Wyszukiwarka