Eksmisja ojczyma.

Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki eksmisji są spełnione tzn. ma lokal zastępczy czyli nie ma eksmisji na bruk. Tylko czy ja mam jakiekolwiek obowiązki wobec takiej osoby ?
anonim cytuj
20-11-2023
Tak długo jak nie wypowiesz matce umowy użyczenia, ojczym ma prawo mieszkać.
Meldunek nie ma tutaj nic do rzeczy.

anonim cytuj
20-11-2023
Nie istnieje żadna umowa użyczenia. Zwyczajnie pozwalam jej ze mną mieszkać. Ewentualnie chciałbym zapytać co mi grozi w przypadku gdy zwyczajnie wyrzucę go z domu ?

anonim cytuj
20-11-2023
Istnieje bo jej pozwalasz mieszkać. To jest właśnie użyczenie. Póki pozwalasz jej to na bazie KRiO on ma tez prawo mieszkając tam gdzie żona.

anonim cytuj
20-11-2023
Naruszenie posiadania i sprawa o przywrócenie z odszkodowaniem. Koszty, nieprzyjemności, strata czasu i finalnie przegrana.
Możesz wypowiedzieć umowę użyczenia matce i osobno ojczymowi. Zażądaj w razie nie wyprowadzenia się, odszkodowania za bezumowne zajmowanie lokalu w wysokości średniej ceny najmu porównywalnej nieruchomości w Twojej lokalizacji.
Od ojczyma odszkodowanie egzekwować wytrwale. Argument ekonomiczny połączony z egzekucją jest bardzo silny i przemawiający do wyobraźni.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...
Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
Firma budowlana zniszczyła mój samochód
Firma wyburzeniowa, obok mojej działki burzą dom i przez niedoinformowanie chcieli zabrać mi samochód przeznaczony na części, skończyło się na wybiciu szyby i rozgrabieniu auta, sąsiad twierdzi że to oni i to widział a cały kierownik roboty się nie przyznaje i twierdzi że to bezdomni z okolicy, jest sens się kłócić o jakieś odszkodowanie?...
Czy da się uniknąć kary za brak OC?
Witam. Chciałbym zapytać i poradzić się w sprawie kary pieniężnej za brak ważnej polisy OC. Kupiłem samochód, które miało mieć ważną polisę OC, sprzedający pokazał mi jakiś dowód opłacenia polisy później okazało to było jakieś wezwanie zaległe od Kruka za zaległą polisę. W efekcie jeździłem prawie półtorej miesiąca bez OC nieświadomie myśląc że mam normalnie ważną polisę. Dostałem sporą karę za brak polisy od ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjn...

Wyszukiwarka