Eksmisja ojczyma.

Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki eksmisji są spełnione tzn. ma lokal zastępczy czyli nie ma eksmisji na bruk. Tylko czy ja mam jakiekolwiek obowiązki wobec takiej osoby ?
anonim cytuj
20-11-2023
Tak długo jak nie wypowiesz matce umowy użyczenia, ojczym ma prawo mieszkać.
Meldunek nie ma tutaj nic do rzeczy.

anonim cytuj
20-11-2023
Nie istnieje żadna umowa użyczenia. Zwyczajnie pozwalam jej ze mną mieszkać. Ewentualnie chciałbym zapytać co mi grozi w przypadku gdy zwyczajnie wyrzucę go z domu ?

anonim cytuj
20-11-2023
Istnieje bo jej pozwalasz mieszkać. To jest właśnie użyczenie. Póki pozwalasz jej to na bazie KRiO on ma tez prawo mieszkając tam gdzie żona.

anonim cytuj
20-11-2023
Naruszenie posiadania i sprawa o przywrócenie z odszkodowaniem. Koszty, nieprzyjemności, strata czasu i finalnie przegrana.
Możesz wypowiedzieć umowę użyczenia matce i osobno ojczymowi. Zażądaj w razie nie wyprowadzenia się, odszkodowania za bezumowne zajmowanie lokalu w wysokości średniej ceny najmu porównywalnej nieruchomości w Twojej lokalizacji.
Od ojczyma odszkodowanie egzekwować wytrwale. Argument ekonomiczny połączony z egzekucją jest bardzo silny i przemawiający do wyobraźni.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.
Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż d...
Nagroda Jubileuszowa dla pracownika
Witam. Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy. Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym zos...
Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...

Wyszukiwarka