Eksmisja ojczyma.

Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki eksmisji są spełnione tzn. ma lokal zastępczy czyli nie ma eksmisji na bruk. Tylko czy ja mam jakiekolwiek obowiązki wobec takiej osoby ?
anonim cytuj
20-11-2023
Tak długo jak nie wypowiesz matce umowy użyczenia, ojczym ma prawo mieszkać.
Meldunek nie ma tutaj nic do rzeczy.

anonim cytuj
20-11-2023
Nie istnieje żadna umowa użyczenia. Zwyczajnie pozwalam jej ze mną mieszkać. Ewentualnie chciałbym zapytać co mi grozi w przypadku gdy zwyczajnie wyrzucę go z domu ?

anonim cytuj
20-11-2023
Istnieje bo jej pozwalasz mieszkać. To jest właśnie użyczenie. Póki pozwalasz jej to na bazie KRiO on ma tez prawo mieszkając tam gdzie żona.

anonim cytuj
20-11-2023
Naruszenie posiadania i sprawa o przywrócenie z odszkodowaniem. Koszty, nieprzyjemności, strata czasu i finalnie przegrana.
Możesz wypowiedzieć umowę użyczenia matce i osobno ojczymowi. Zażądaj w razie nie wyprowadzenia się, odszkodowania za bezumowne zajmowanie lokalu w wysokości średniej ceny najmu porównywalnej nieruchomości w Twojej lokalizacji.
Od ojczyma odszkodowanie egzekwować wytrwale. Argument ekonomiczny połączony z egzekucją jest bardzo silny i przemawiający do wyobraźni.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Gwarancja przedłużona po serwisie.
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...
Czy sąd może zniec mi tego komornika?
Witam mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji. Jestem po rozwodzie mamy 2 dzieci pelnoletnie i nie pelnoletnie. Niepełnoletnie wyprowadziło się do ojca z tego tytułu mam przysądzone alimety. Pełnoletnie nie uczące się i nie pracujące zostało że mną na moim utrzymaniu. W trudnej sytuacji zdążyło się że nie zapłaciłam 1 alimetow. Z tego tytułu mam egzekucję komornicza zadłużenie zostało spłacone i regularnie przez 1 roku mój pracodawca płaci komornik...
Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...
Siostra założyła kamery, Czy ma prawo założyć kamery na podwórku?
Siostra założyła kamery. W sierpniu był przepis. Mama ma do końca życia możliwość mieszkania a ja do końca maja 2023. Czy ma prawo założyć kamery na podwórku? ...

Wyszukiwarka