Eksmisja ojczyma.

Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki eksmisji są spełnione tzn. ma lokal zastępczy czyli nie ma eksmisji na bruk. Tylko czy ja mam jakiekolwiek obowiązki wobec takiej osoby ?
anonim cytuj
20-11-2023
Tak długo jak nie wypowiesz matce umowy użyczenia, ojczym ma prawo mieszkać.
Meldunek nie ma tutaj nic do rzeczy.

anonim cytuj
20-11-2023
Nie istnieje żadna umowa użyczenia. Zwyczajnie pozwalam jej ze mną mieszkać. Ewentualnie chciałbym zapytać co mi grozi w przypadku gdy zwyczajnie wyrzucę go z domu ?

anonim cytuj
20-11-2023
Istnieje bo jej pozwalasz mieszkać. To jest właśnie użyczenie. Póki pozwalasz jej to na bazie KRiO on ma tez prawo mieszkając tam gdzie żona.

anonim cytuj
20-11-2023
Naruszenie posiadania i sprawa o przywrócenie z odszkodowaniem. Koszty, nieprzyjemności, strata czasu i finalnie przegrana.
Możesz wypowiedzieć umowę użyczenia matce i osobno ojczymowi. Zażądaj w razie nie wyprowadzenia się, odszkodowania za bezumowne zajmowanie lokalu w wysokości średniej ceny najmu porównywalnej nieruchomości w Twojej lokalizacji.
Od ojczyma odszkodowanie egzekwować wytrwale. Argument ekonomiczny połączony z egzekucją jest bardzo silny i przemawiający do wyobraźni.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?
Pytanie brzmi: Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko? Moja sytuacja: Umowa o pracę na czas nieokreślony Sytuacja żony: Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy m...
Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Nie mogę znaleźć nigdzie danych właściciela. Czy można tak funkcjonować?
Cześć. Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Chcąc sprawdzić ich wiarygodność szukałam ich w KRS oraz CEIDG ale nic nie znalazłam. Dopiero po REGON znalazłam ich w wyszukiwarce regon jako JEDNOSTKA ORGANIZACYJNA NIEMAJĄCA OSOBOWOŚCI PRAWNEJ. Ta firma prowadzi sklep internetowy i stacjonarny. 019 - SPÓŁKI CYWILNE PROWADZĄCE DZIAŁALNOŚĆ NA PODSTAWIE UMOWY ZAWARTEJ ZGODNIE Z KODEKSEM CYWILNYM rodzaj rejestru lub ewidencji PODMIOTY NIE POD...
jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi?
Dzień dobry, jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi? Mowa o założeniu siatki na balkonie żeby kot mógł bezpiecznie go zwiedzać podczas gdy w regulaminie jest zakaz....
Zadłużenie w urzędzie skarbowym.
Witam, mężowi zajęli konto z urzędu skarbowego na ponad 8 tys. ze względu na długi jego matki, która nie opłaca podatku za budynki. Dodam, że mąż jest tam tylko zameldowany, nic nie jest na niego zapisane. Jest szansa odzyskać te pieniądze?...

Wyszukiwarka