Treści decyzji po wyroku SKO.

Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ?
W skrócie :
1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy.
2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO
3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni.
Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zmienioną decyzją bo tak na prawdę mam teraz dwie decyzje a chciałbym aby urząd gminy skorygował swoją do postaci określonej przez SKO czyli wykreślił z niej pkt 3 i wbił pieczątkę, że jest ostateczna.
Czy są ku temu jakieś podstawy prawne.
anonim cytuj
19-11-2023
Podstawą prawną do działania UG i Twojego jest decyzja SKO. UG nie musi jej korygować ani podbijać - decyzją SKO został uchylony pkt 3 - w związku z czym reszta pkt decyzji UG ma moc obowiązującą.
Innymi słowy - nikt tego nie musi ujednolicać ani niczego korygować.

anonim cytuj
19-11-2023
Doczytałem jednak, że pkt 3 ma swoje odzwierciedlenie w załączniku do decyzji w postaci mapy , która to mapa nie została zmieniona decyzją SKO.
Wyjaśniając chodzi o nieprzekraczalną linie zabudowy w decyzji jest mowa w pkt nr 3 że jest taka linia i ma to odzwierciedlenie w mapie które jest integralną częścią decyzji o WZ. Jednak SKO zmienił tylko pkt 3 bez zmiany mapy poprzez np. usunięcie załącznika lub wykreślenie narysowanej nieprzekraczalnej linii. ??? Stąd taka moim zdaniem niejednoznaczność sprawy - korekta decyzji ułatwiła by czytanie a tak to urzędnicy będą się zastanawiać czy jest linia czy jej nie ma.

anonim cytuj
19-11-2023
Jeszcze raz - pkt 3 decyzji UG odsyła do linii narysowanej na mapie załączonej do decyzji - czy tak?

anonim cytuj
19-11-2023
Nie.
Pkt 3 decyzji brzmi "Ustala się nieprzekraczlną linię zabudowy w odległości 5m od granicy działki, oznaczono kolorem niebieskim w załączniku nr 1 do decyzji"
I tyle i on jest uchylony.
Jednocześnie czytając decyzję dochodzimy do momentu w którym zawiera ona załącznik nr 1 (mapa) stanowiący jej integralna część. Na tej mapie jest narysowana nieprzekraczlana linia zabudowy. Czy zatem nie powinna być usunięta, bo SKO o tym nie wspomina jednak chyba to jest logiczne ?

anonim cytuj
19-11-2023
Linia może pozostać, ona nie przeszkadza. Ale nie jest ona "nieprzekraczalną linią zabudowy", ponieważ pkt 3 został uchylony - w związku z czym ta linia jest teraz zwyczajną kreską na kawałku papieru. Chyba, że odesłanie do niej zawiera jakiś inny punkt, nie uchylony przez SKO.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...
L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego). Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
kolizja - nowe dowody
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...

Wyszukiwarka