Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ?
W skrócie :
1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy.
2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO
3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni.
Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zmienioną decyzją bo tak na prawdę mam teraz dwie decyzje a chciałbym aby urząd gminy skorygował swoją do postaci określonej przez SKO czyli wykreślił z niej pkt 3 i wbił pieczątkę, że jest ostateczna.
Czy są ku temu jakieś podstawy prawne.
Podstawą prawną do działania UG i Twojego jest decyzja SKO. UG nie musi jej korygować ani podbijać - decyzją SKO został uchylony pkt 3 - w związku z czym reszta pkt decyzji UG ma moc obowiązującą.
Innymi słowy - nikt tego nie musi ujednolicać ani niczego korygować.
anonim cytuj
19-11-2023
Doczytałem jednak, że pkt 3 ma swoje odzwierciedlenie w załączniku do decyzji w postaci mapy , która to mapa nie została zmieniona decyzją SKO.
Wyjaśniając chodzi o nieprzekraczalną linie zabudowy w decyzji jest mowa w pkt nr 3 że jest taka linia i ma to odzwierciedlenie w mapie które jest integralną częścią decyzji o WZ. Jednak SKO zmienił tylko pkt 3 bez zmiany mapy poprzez np. usunięcie załącznika lub wykreślenie narysowanej nieprzekraczalnej linii. ??? Stąd taka moim zdaniem niejednoznaczność sprawy - korekta decyzji ułatwiła by czytanie a tak to urzędnicy będą się zastanawiać czy jest linia czy jej nie ma.
anonim cytuj
19-11-2023
Jeszcze raz - pkt 3 decyzji UG odsyła do linii narysowanej na mapie załączonej do decyzji - czy tak?
anonim cytuj
19-11-2023
Nie.
Pkt 3 decyzji brzmi "Ustala się nieprzekraczlną linię zabudowy w odległości 5m od granicy działki, oznaczono kolorem niebieskim w załączniku nr 1 do decyzji"
I tyle i on jest uchylony.
Jednocześnie czytając decyzję dochodzimy do momentu w którym zawiera ona załącznik nr 1 (mapa) stanowiący jej integralna część. Na tej mapie jest narysowana nieprzekraczlana linia zabudowy. Czy zatem nie powinna być usunięta, bo SKO o tym nie wspomina jednak chyba to jest logiczne ?
anonim cytuj
19-11-2023
Linia może pozostać, ona nie przeszkadza. Ale nie jest ona "nieprzekraczalną linią zabudowy", ponieważ pkt 3 został uchylony - w związku z czym ta linia jest teraz zwyczajną kreską na kawałku papieru. Chyba, że odesłanie do niej zawiera jakiś inny punkt, nie uchylony przez SKO.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).
Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: