Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ?
W skrócie :
1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy.
2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO
3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni.
Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zmienioną decyzją bo tak na prawdę mam teraz dwie decyzje a chciałbym aby urząd gminy skorygował swoją do postaci określonej przez SKO czyli wykreślił z niej pkt 3 i wbił pieczątkę, że jest ostateczna.
Czy są ku temu jakieś podstawy prawne.
Podstawą prawną do działania UG i Twojego jest decyzja SKO. UG nie musi jej korygować ani podbijać - decyzją SKO został uchylony pkt 3 - w związku z czym reszta pkt decyzji UG ma moc obowiązującą.
Innymi słowy - nikt tego nie musi ujednolicać ani niczego korygować.
anonim cytuj
19-11-2023
Doczytałem jednak, że pkt 3 ma swoje odzwierciedlenie w załączniku do decyzji w postaci mapy , która to mapa nie została zmieniona decyzją SKO.
Wyjaśniając chodzi o nieprzekraczalną linie zabudowy w decyzji jest mowa w pkt nr 3 że jest taka linia i ma to odzwierciedlenie w mapie które jest integralną częścią decyzji o WZ. Jednak SKO zmienił tylko pkt 3 bez zmiany mapy poprzez np. usunięcie załącznika lub wykreślenie narysowanej nieprzekraczalnej linii. ??? Stąd taka moim zdaniem niejednoznaczność sprawy - korekta decyzji ułatwiła by czytanie a tak to urzędnicy będą się zastanawiać czy jest linia czy jej nie ma.
anonim cytuj
19-11-2023
Jeszcze raz - pkt 3 decyzji UG odsyła do linii narysowanej na mapie załączonej do decyzji - czy tak?
anonim cytuj
19-11-2023
Nie.
Pkt 3 decyzji brzmi "Ustala się nieprzekraczlną linię zabudowy w odległości 5m od granicy działki, oznaczono kolorem niebieskim w załączniku nr 1 do decyzji"
I tyle i on jest uchylony.
Jednocześnie czytając decyzję dochodzimy do momentu w którym zawiera ona załącznik nr 1 (mapa) stanowiący jej integralna część. Na tej mapie jest narysowana nieprzekraczlana linia zabudowy. Czy zatem nie powinna być usunięta, bo SKO o tym nie wspomina jednak chyba to jest logiczne ?
anonim cytuj
19-11-2023
Linia może pozostać, ona nie przeszkadza. Ale nie jest ona "nieprzekraczalną linią zabudowy", ponieważ pkt 3 został uchylony - w związku z czym ta linia jest teraz zwyczajną kreską na kawałku papieru. Chyba, że odesłanie do niej zawiera jakiś inny punkt, nie uchylony przez SKO.
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie.
Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat.
Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa.
Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Hej, moja ciocia ma Alzheimera stan póki co łagodny wszystko rozumie. Nie może przepisać mieszkania na chrześniaka, bo każdy notariusz odmówił mówiąc że będzie to do łatwego podważenia. Czy mogłaby ciocia sprzedać to mieszkanie za symboliczną kwotę czy jest jakaś minimalna kwota sprzedaży?...
Mam kilka pytań
1. Ile mogą mnie trzymać w pracy na okresie próbnym umowa zlecenie na miesiąc, drugi raz dostałam taka umowę, koleżanka powiedziała że nawet do 3 miesięcy
2. Czy jeśli chciałabym iść na zwolnienie, lekarz chciałby dać mi l4 to czy na zleceniu mogę dać takie zwolnienie czy tylko na umowie o pracę?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: