Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ?
W skrócie :
1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy.
2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO
3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni.
Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zmienioną decyzją bo tak na prawdę mam teraz dwie decyzje a chciałbym aby urząd gminy skorygował swoją do postaci określonej przez SKO czyli wykreślił z niej pkt 3 i wbił pieczątkę, że jest ostateczna.
Czy są ku temu jakieś podstawy prawne.
Podstawą prawną do działania UG i Twojego jest decyzja SKO. UG nie musi jej korygować ani podbijać - decyzją SKO został uchylony pkt 3 - w związku z czym reszta pkt decyzji UG ma moc obowiązującą.
Innymi słowy - nikt tego nie musi ujednolicać ani niczego korygować.
anonim cytuj
19-11-2023
Doczytałem jednak, że pkt 3 ma swoje odzwierciedlenie w załączniku do decyzji w postaci mapy , która to mapa nie została zmieniona decyzją SKO.
Wyjaśniając chodzi o nieprzekraczalną linie zabudowy w decyzji jest mowa w pkt nr 3 że jest taka linia i ma to odzwierciedlenie w mapie które jest integralną częścią decyzji o WZ. Jednak SKO zmienił tylko pkt 3 bez zmiany mapy poprzez np. usunięcie załącznika lub wykreślenie narysowanej nieprzekraczalnej linii. ??? Stąd taka moim zdaniem niejednoznaczność sprawy - korekta decyzji ułatwiła by czytanie a tak to urzędnicy będą się zastanawiać czy jest linia czy jej nie ma.
anonim cytuj
19-11-2023
Jeszcze raz - pkt 3 decyzji UG odsyła do linii narysowanej na mapie załączonej do decyzji - czy tak?
anonim cytuj
19-11-2023
Nie.
Pkt 3 decyzji brzmi "Ustala się nieprzekraczlną linię zabudowy w odległości 5m od granicy działki, oznaczono kolorem niebieskim w załączniku nr 1 do decyzji"
I tyle i on jest uchylony.
Jednocześnie czytając decyzję dochodzimy do momentu w którym zawiera ona załącznik nr 1 (mapa) stanowiący jej integralna część. Na tej mapie jest narysowana nieprzekraczlana linia zabudowy. Czy zatem nie powinna być usunięta, bo SKO o tym nie wspomina jednak chyba to jest logiczne ?
anonim cytuj
19-11-2023
Linia może pozostać, ona nie przeszkadza. Ale nie jest ona "nieprzekraczalną linią zabudowy", ponieważ pkt 3 został uchylony - w związku z czym ta linia jest teraz zwyczajną kreską na kawałku papieru. Chyba, że odesłanie do niej zawiera jakiś inny punkt, nie uchylony przez SKO.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
Dzień dobry, czy na podstawie umowy najmu okazjonalnego można wynająć komuś mieszkanie składające się z 2 pokoi, kuchni oraz łazienki z ustanowieniem holu jako części wspólnej, którą najemca ma prawo użytkować (hol do użytku wspólnego)? Czy stosując umowę najmu okazjonalnego trzeba wynająć CAŁE mieszkanie, bez części wspólnych?...