Odwieszenie kary w zawieszeniu.

Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego.
anonim cytuj
15-11-2023
Szanse, że nie odwiesza są zawsze, jako że nie jest to obowiązkowe, ale raczej bym na to nie liczył. Pobicie to dość poważne przestępstwo, co za tym idzie rażąco naruszył porządek prawny w okresie próby.

anonim cytuj
15-11-2023
Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego.

Zgodnie z art. 69 § 1 Kodeksu karnego, w przypadku gdy skazany w okresie próby popełni nowe przestępstwo, sąd może orzec odwieszenie kary pozbawienia wolności. Decyzja ta zależy od oceny stopnia naruszenia warunków zawieszenia. Przyjmuje się, że nowe przestępstwo, zwłaszcza o charakterze przemocy, jak pobicie, jest istotnym naruszeniem porządku prawnego i może skutkować odwieszeniem kary.

Jednakże, sąd bierze pod uwagę okoliczności indywidualne sprawy, w tym rolę skazanego jako żywiciela rodziny. Zgodnie z art. 69 § 2 Kodeksu karnego, sąd może odstąpić od odwieszenia kary, jeśli od momentu popełnienia nowego przestępstwa upłynął dłuższy czas i skazany wykazał poprawę. Warto zaznaczyć, że sąd może rozważyć również inne środki, takie jak dozór elektroniczny, lecz ostateczna decyzja zależy od oceny sądu w oparciu o wszystkie okoliczności sprawy.

Szanse, że nie odwiesza są zawsze, jako że nie jest to obowiązkowe, ale raczej bym na to nie liczył. Pobicie to dość poważne przestępstwo, co za tym idzie rażąco naruszył porządek prawny w okresie próby.

To prawda, że odwieszenie kary nie jest automatyczne i zależy od oceny sądu. Decyzja taka będzie uzależniona od wielu czynników, w tym od charakteru nowego przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz postawy skazanego po jego popełnieniu. W przypadku przestępstwa takiego jak pobicie, sąd może ocenić to jako znaczące naruszenie warunków zawieszenia, co zwiększa prawdopodobieństwo odwieszenia kary. Niemniej jednak, ważne jest, aby pamiętać, że każda sprawa jest indywidualna i wymaga osobnej analizy.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak liczyć miesięczny okres wypowiedzenia?
Dzień dobry, Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem. W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy "Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..." Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? C...
Sprawa z oskarżenia prywatnego.
Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia. Czy przeważnie za to jest grzywna. Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych. Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata....
Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.
Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000zł. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju. ...
Przepisanie własności do lokalu.
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przepisania domu. Jestem w tym momencie na etapie składnia papierów o przebudowę. Mam już warunki zabudowy i czekam na pozwolenie. Wszystko robione w imieniu taty bo to on jest właścicielem. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę może wtedy przepisach mi część domu i pozwolenia będą ważne?...

Wyszukiwarka