Podatek od nieruchomości.

Jestem współwłaścicielem (50% udziałów ) działki wraz z budynkiem mieszkalnym. Przez 35 lat płaciłem regularnie podatek od nieruchomości. Drugi współwłaściciel twierdził, że również płaci podatek. Myślałem przez cały ten czas , ze wysokość podatku który place odnosi się tylko do mojej części nieruchomości a współwłaściciel płaci osobno za swoja część. Dopiero niedawno wydało się ze on przez cały ten czas nic nie płacił. Pytanie: Jakie są konsekwencje niepłacenia podatku ? Czy przez niepłacenie podatku od nieruchomości nie traci się prawa do niej ? Co dalej ewentualnie zrobić ?
anonim cytuj
15-11-2023
Podatek od nieruchomości jest zobowiązaniem solidarnym, nie ważne, który współwłaściciel zapłaci, ma być zapłacony w całości.
1. Odsetki.
2. Nie.
3. Zapytać jaka jest zaległość i zapłacić. Reszty możesz dochodzić przed Sądem od współwłaściciela w oparciu o Art. 200. oraz Art. 207. Kodeksu cywilnego.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy?
Dziś podpisałam umowę o prąd budowlany przez niestety moją nie uwagę i wprowadzenie mnie w błąd niestety nie mam jak tego udowodnić brak świadków. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy? Umowa podpisana w siedzibie PGE. Czy PGE może wymagać ode mnie żebym miała prąd budowlany czyli taryfę C11 która jest dla firm jeśli na działce stoi budynek stan surowy otwarty ale ze względu na sytuację z inflacja budowa na razie je...
Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany szt...
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Spadkobiercy ustawowi, odrzucenie spadku.
Witam. Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby. Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...

Wyszukiwarka