Pozew rodzinny w sprawie nieruchomości.

Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego.
Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje rzeczy i podpisać oświadczenie o rzekomym nielegalnym przetrzymywaniu narzędzi na jego własności.
Rzeczy wyniosłem i oświadczenie podpisałem.
Czy grozi mi odpowiedzialność karna lub zapłata odszkodowania za to?
anonim cytuj
15-11-2023
Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego.
Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje rzeczy i podpisać oświadczenie o rzekomym nielegalnym przetrzymywaniu narzędzi na jego własności.
Rzeczy wyniosłem i oświadczenie podpisałem.
Czy grozi mi odpowiedzialność karna lub zapłata odszkodowania za to?

anonim cytuj
15-11-2023
Nie. Skoro wcześniej zezwolił, to znaczy że użyczył Tobie garażu.

anonim cytuj
15-11-2023
Jeśli jakoś uszkodziłeś przedmiot użyczenia (garaż) to co najwyżej w tym zakresie. Ewentualnie - jak się nie wyniesiesz - to opłata za bezumowne korzystanie po skutecznym wypowiedzeniu / zakończeniu użyczenia. Niemniej nie podpisuj niczego o "nielegalnym" przetrzymywaniu tam narzędzi.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...
Co ma zrobić gdy osoba została potrącona przez samochód? Była w szoku nie zgłosiła tego od razu
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ? Przypadek jest taki: Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd....
czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...

Wyszukiwarka