Alimenty na pełnoletnie dziecko.

Czy ojciec może przelewać alimenty na konto pełnoletniego dziecka , czy nadal na konto matki. Dziecko studiuje w innym mieście niż matka i mieszka w akademiku.
anonim cytuj
14-11-2023
Nie tyle może, co musi. SN III CZP14/77: „w przypadku uzyskania przez uprawnionego pełnoletności z zachowaniem prawa do alimentacji, wypłata alimentów może nastąpić wyłącznie na ręce uprawnionego bezpośrednio. Zdarzenie to nie wymaga stwierdzenia orzeczeniem sądu opiekuńczego i dlatego do wykazania legitymacji do osobistego odbioru świadczeń wystarczą odpowiednie dokumenty stanu cywilnego”.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Granica działki.
Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy...
Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...
Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry, Od ponad 2lat nie utrzymuje kontaktów z toksycznym ojcem dzięki pójściu na terapie. Ojciec całe życie znęcał się nade mną i moją siostrą psychicznie i fizycznie. Teraz ojciec chce podać nas z siostrą o alimenty, bo żyje, jak twierdzi, w niedostatku, a my nie utrzymujemy z nim kontaktu i mu nie pomagamy. Chciałbym zrzec się dziedziczenia po nim, ale czy uchroni mnie to przed ewentualnym płaceniem alimentów na niego? Ojciec chce by...

Wyszukiwarka