Jak uniknąć długów po rodzeństwie.

Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem które przejdzie też na brata i siostrę.
Czy jedyne wyjście to przepisać cały dom na mnie?
anonim cytuj
14-11-2023
Oczywiście, że mają prawo nie chcieć i wtedy przepisują na jedno dziecko. Tutaj nie bardzo jest co gdybać, wiemy, ze komornik wejdzie w momencie dziedziczenia.

anonim cytuj
14-11-2023
Polecam wizytę i radcy prawnego, który przedstawi różne opcje.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeszcze tak. Rodzice nie odpowiadają za długi dzieci i mogą nie chcieć, aby dzieci z długami dziedziczyły ich majątek. Mogą więc z nim zrobić, co zechcą. Nie muszą liczyć na dziedziczenie ustawowe. Mogą swojego majątku pozbyć się za życia - umową darowizny, dożywocia. Mogą sporządzić testament. Opcji jest więc kilka - komu i jak darować. Powtórzę więc, że lokalny radca prawny będzie więc dobrym rozwiązaniem.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Regulamin pracodawcy dotyczący oddawania krwi
W regulaminie pracodawcy zaznaczone jest, że oddanie krwi powinno zostać zgłoszone z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Czy takie działanie jest zgodne z prawem?...
Wyłudzenie na blika.
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został wysł...
Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron
Sąd ma przesłuchać świadków obu stron. Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron i sąd nie będzie im nakazywał stawiennictwa tylko strony mają zadbać oto aby świadkowie byli. . Adwokat jednej ze stron wysłał nakaz stawienia się na rozprawę w charakterze świadka do kilku osób, strasząc sądem i konsekwencjami. Czy takie działanie jest legalne?...

Wyszukiwarka