Jak uniknąć długów po rodzeństwie.

Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem które przejdzie też na brata i siostrę.
Czy jedyne wyjście to przepisać cały dom na mnie?
anonim cytuj
14-11-2023
Oczywiście, że mają prawo nie chcieć i wtedy przepisują na jedno dziecko. Tutaj nie bardzo jest co gdybać, wiemy, ze komornik wejdzie w momencie dziedziczenia.

anonim cytuj
14-11-2023
Polecam wizytę i radcy prawnego, który przedstawi różne opcje.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeszcze tak. Rodzice nie odpowiadają za długi dzieci i mogą nie chcieć, aby dzieci z długami dziedziczyły ich majątek. Mogą więc z nim zrobić, co zechcą. Nie muszą liczyć na dziedziczenie ustawowe. Mogą swojego majątku pozbyć się za życia - umową darowizny, dożywocia. Mogą sporządzić testament. Opcji jest więc kilka - komu i jak darować. Powtórzę więc, że lokalny radca prawny będzie więc dobrym rozwiązaniem.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca?
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca? Czy należy w imieniu niepełnoletniego złożyć wniosek o odrzucenie spadku.? Jak to teraz po nowelizacji prawa spadkowego wygląda? I jeśli trzeba odrzucić spadek w jego imieniu jak to najszybciej zrobić?...
Jak chronić się przed płaceniem alimentów na rodzica?
Dzień dobry. Czy mogę się odwołać do sądu, o to żeby nie płacić alimentów za ojca, którego przez całe moje życie nie widziałam, z którym nie utrzymywałam kontaktów. 32 lata nie interesował się czy żyje, czy mam co jeść....
Czy należą mu się pieniądze?
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...
Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...

Wyszukiwarka