Jak uniknąć długów po rodzeństwie.

Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem które przejdzie też na brata i siostrę.
Czy jedyne wyjście to przepisać cały dom na mnie?
anonim cytuj
14-11-2023
Oczywiście, że mają prawo nie chcieć i wtedy przepisują na jedno dziecko. Tutaj nie bardzo jest co gdybać, wiemy, ze komornik wejdzie w momencie dziedziczenia.

anonim cytuj
14-11-2023
Polecam wizytę i radcy prawnego, który przedstawi różne opcje.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeszcze tak. Rodzice nie odpowiadają za długi dzieci i mogą nie chcieć, aby dzieci z długami dziedziczyły ich majątek. Mogą więc z nim zrobić, co zechcą. Nie muszą liczyć na dziedziczenie ustawowe. Mogą swojego majątku pozbyć się za życia - umową darowizny, dożywocia. Mogą sporządzić testament. Opcji jest więc kilka - komu i jak darować. Powtórzę więc, że lokalny radca prawny będzie więc dobrym rozwiązaniem.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek
Witam,podpisałam u notariusza ugodę o zachowek z bratem,który zobowiązał się do wypłaty .. Teraz jego żona wygraża się że mnie zniszczy i że nie zostawi tak tej sprawy i poniosę dużo większe koszty niż kwota którą otrzymam.. Czy mam się czego obawiać ze strony prawnej? Czy może wymóc w sposób prawny żebym opiekowała się grobem ojca? ...
z umowy zlecenie na umowę o pracę,/wypowiedzenie/zwolnienie lekarskie
Witam, pracowalam na umowe zlecenie od czerwca. 10 pazdziernika zmienilam prace ale rowniez na umowe zlecenie. 1 grudnia przeszlam w tej firmie na umowe o prace, po czym 4 grudnia dostalismy wypowiedzenie z 7 dniowym okresem. Mam pytanie, czy za zwolnienie lekarskie bedzie mi wyplacane wynagrodzenie? Dodam iz skladka chorobowa jest placona od czerwca caly czas....
Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...
Sąsiad zalał mi sufit w łazience
Sąsiad zalał mi sufit w łazience Zgłosiłem do ubezpieczenia i częściowo pokryli mi koszty naprawy Cały sufit od nowa zrobiłem i po miesiącu znowu zalał mi sąsiad mieszkanie Czy mogę ponownie zgłaszać szkodę do firmy ubezpieczeniowej??...

Wyszukiwarka